reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Październikowe mamy 2020

a wcześniej bylas u gina?? ktory tydz pokazywało? ja byłam na początku 9 to usg pokazywało 6 bez serca.. tydzień później usg 7 tydz i serduszko.. może jakieś przesunięcia byly i stąd te różnice..?
trzymaj się mocno..
Jestem po wizycie u gina. Mój płód się nie rozwija. Jest na etapie 6 tyg a powinien być 11. Mam powtórzyć co dwa dni betę i w sobotę okaże się czy jest o co walczyć. Jestem zalamana

reklama
a wcześniej bylas u gina?? ktory tydz pokazywało? ja byłam na początku 9 to usg pokazywało 6 bez serca.. tydzień później usg 7 tydz i serduszko.. może jakieś przesunięcia byly i stąd te różnice..?
trzymaj się mocno..
3 tyg temu byłam i płód nic się nie zwiększył od tamtej pory

Dziękuję dziewczyny. Jestem na zwolnieniu do kolejnej wizyty czyli do soboty. Nie byłabym w stanie pracować w sklepie dziecięcym gdzie ciągle mam styczność z niemowlakami ;(

Z tym ze na zachodzie zapisują metformine kobieta w ciąży się nie zgodzę - w Holandii jest zakazane staranie o ciąże jeśli już się ja bierze. Mi zalecali tylko dietę. Powiedzial lekarz ze jeśli sobie „załatwię” to będę sobie sama ciąże prowadzić
Nie wiem w sumie jak jest w każdym kraju, wiem że w Niemczech i Danii znajome brały metformine, nawet do końca ciąży [emoji2368] pewnie zależy od podejścia i doświadczenia lekarza. Jestem na grupie IO i tam wiele dziewczyn ma metformine w ciąży, nie tylko za granicą. Zresztą ufam swojej diabetolog w tym temacie, pierwszą ciążę też szlam na metforminie do 12 tygodnia i córka okaz zdrowia i ciaza bez żadnych problemów [emoji3526]
Jestem po wizycie u gina. Mój płód się nie rozwija. Jest na etapie 6 tyg a powinien być 11. Mam powtórzyć co dwa dni betę i w sobotę okaże się czy jest o co walczyć. Jestem zalamana
Strasznie mi przykro :( trzymaj się! Trzymam dalej kciuki za betę..
Jeżeli płód nie rośnie od 4 tygodni to już wątpię że coś się ruszy;( betę robię w poniedzialek środę i piątek. Ile powinna wzrosnąć ?
Zależy jaka wartość będzie w poniedziałek. Ale na etapie 6 tygodnia to powinna dalej rosnąć chyba min 66%. Zresztą zobaczysz czy rośnie czy spada.. :(

reklama
Nie zgodzę się z tą metformina, sama biorę (oczywiście za zgodą endokrynologa i diabetologa) do 12 tygodnia. Później mam odstawić.
Na zachodzie metformina jest normalnie przepisywana kobietom w ciąży, w Polsce też coraz częściej się jej nie odstawia do końca pierwszego trymestru (jak ktoś brał przed ciążą)

A co do cukrzycy ciążowej to gin nie przepisuje insuliny, napewno musi skierować do diabetologa, najpierw próbuje się dietą a jak ona nie wystarcza to insuliną. Także diagnoza cc nie oznacza od razu czegoś strasznego, można powalczyć dietą która jest zdrowa i różnorodna :)
Ja piszę o aktualnych zaleceniach Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Jest napisane, że metformina nie jest zalecana dla kobiet w ciąży. Metformina przenika przez łożysko i dostaje się do dziecka, dlatego jest niezalecana. Na zachodzie nie zawsze mają lepsze podejście niż u nas, w wielu krajach na wszystko dają paracetamol, a opieka nad kobietą w ciąży ogranicza się do 2 usg.

Do góry