reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Październikowe mamy 2020

reklama
a powinni dac płytkę z nagraniem? u mnie nic nie moge wyczytac jedynie ze usg 3D/4d w 20-25 tyg jest nagrywane... 2 lata temu tez nie dostałam a cena nie mała bo 270 :/
Dzięki :) Mój gine robi na tym samym sprzęcie co będę miała genetyczne. Miałam nawet raz 3D robione na chwilkę, bo bobas odwrócił się plecami i na 2D nic nie było widać. To w takim razie może akurat w mojej sytuacji też te „zalecenia” nie mają znaczenia nawet jeśli lekarz będzie chcial je zastosować. Ale tak czy siak jak mi zmniejszy zakres badania i nie dostanę płytki i nie będzie 3D/4D to nie zgodzę się na zapłatę 100% ceny :)

To jest chore, zgadzam się. Na pewno nie wyrażę zgody na takie potraktowanie na początku kwietnia. To już wolę w ogóle nie robić tego badania. Nie jestem w grupie ryzyka i nie mam tego obowiązkowego. Narażanie kobiety na nieświadomość tego, że dziecko jest chore, żeby skrócić czas badania? To jest karygodne!
Ok, tylko , że ja np.nie wiem co powinno być krok po kroku zbadane w tym USG , a nie wiem czy lekarz mnie uprzedzi, że nie zbada tego i tamtego bo zgodnie z zarządzeniem nie musi ...Też uważam że to bzdura z lekka . Skoro już tam będę i mam zaklepane miejsce od ponad miesiąca to chyba nikomu czasu nie zabiorę, a zarazić się od lekarza mogę czy będę tam 15 minut czy 40 minut.

a powinni dac płytkę z nagraniem? u mnie nic nie moge wyczytac jedynie ze usg 3D/4d w 20-25 tyg jest nagrywane... 2 lata temu tez nie dostałam a cena nie mała bo 270 :/
Kurcze no nie wiem jakie są zasady, ja czytałam, że to genetyczne i to jeszcze prywatne jest nagrywane... Zapytam się a jak mi nie dadzą to nagram telefonem... Przecież nawet męża być tam nie może bo zakaz osób towarzyszących to chociaż by sobie filmik zobaczył :(

Ja wiem, że bez tego można przezyc i w moim mlodym wieku bez czynnikow ryzyka tez moge sobie odpuscic to badanie teoretycznie, ale lekarz chcial zebym je zrobila, nastawilismy sie, ze bedzie w 3D/4D, ze zobacze moze buzie cokolwiek, albo uslysze, ze na 80% to dziewczynka lub chlopiec, i przede wszystkim uslysze ze jest zdrowe, a teraz nagle okazuje sie, ze zamiast skupic sie na zapewnieniu testow dla chorych na koronawirusa i odpowiednich warunkow w szpitalach to im sie za przeproszeniem nudzi i postanowili „zalecic” odebranie ciezarnym mozliwosci wykonania w pelni pierwszego z trzech podstawowych badan USG... Rewelacja. Oby tak dalej... Ciekawe co z polowkowym.

Ja to tam pal licho, ale jak ktoś jest w grupie ryzyka i nie bedzie mial mozliwosci wykonania pelnego badania ze wszystkimi parametrami to dla mnie jest to po prostu kpina.

Ostatnia edycja:
Ok, tylko , że ja np.nie wiem co powinno być krok po kroku zbadane w tym USG , a nie wiem czy lekarz mnie uprzedzi, że nie zbada tego i tamtego bo zgodnie z zarządzeniem nie musi ...Też uważam że to bzdura z lekka . Skoro już tam będę i mam zaklepane miejsce od ponad miesiąca to chyba nikomu czasu nie zabiorę, a zarazić się od lekarza mogę czy będę tam 15 minut czy 40 minut.
Ja też nie wiem... tylko tak ogólnie wiem i pamiętam o tej przezierności międzykarkowej pod kątem zespołu downa. Ja zapytam się chyba po prostu przed zapłaceniem żeby mi potwierdzili że badanie będzie pełne. Niech rejestratorka idzie do lekarza i się spyta... Żebym się nie dowiedziała dopiero w gabinecie jak już będę 300 zł w plecy, że on mi zrobi badanie takie jak mógłby mi mój lekarz prowadzàcy tydzień później na wizycie :(

A jaka jest cera na dziewczynę , a jaką na chłopca ?[emoji2955]
Na dziewczynę gorsza i trądzik. Czyli taka jak moja po zapłodnieniu 😂 Ale to przesąd raczej 😂 U mnie od 9tc już zaczęło się uspokajać, ale na początku było bardzo źle z trądzikiem. Teraz już prawie nic nie zostało. Jeszcze czoło mam trochę wysypane delikatnie. A przesąd wziąl się ze stwierdzenia, że dziewczynka ma odbierać mamie urodę i dlatego mama wtedy gorzej wygląda 🤣 No to zobaczymy czy się u mnie sprawdzi hehe

Ostatnia edycja:
Ja też nie wiem... tylko tak ogólnie wiem i pamiętam o tej przezierności międzykarkowej pod kątem zespołu downa. Ja zapytam się chyba po prostu przed zapłaceniem żeby mi potwierdzili że badanie będzie pełne. Niech rejestratorka idzie do lekarza i się spyta... Żebym się nie dowiedziała dopiero w gabinecie jak już będę 300 zł w plecy, że on mi zrobi badanie takie jak mógłby mi mój lekarz prowadzàcy tydzień później na wizycie :(
Yhm, w sumie racja , zapytanie czy badania będzie pełne to jakieś wyjście . Ja nie muszę płacić za to badanie bo mi przysługuje , ale nie znaczy to , że mi nie zależy i mam się zgadzać na okrojone , bo mogę i zapłacić byle było jak ma być , a nie po łebkach.

reklama
Yhm, w sumie racja , zapytanie czy badania będzie pełne to jakieś wyjście . Ja nie muszę płacić za to badanie bo mi przysługuje , ale nie znaczy to , że mi nie zależy i mam się zgadzać na okrojone , bo mogę i zapłacić byle było jak ma być , a nie po łebkach.
No dokładnie... To jak Tobie przysługuje bezpłatnie to już w ogóle odmawianie pełnego badania to jakaś kpina. Dla mnie takie badanie nadaje się do kosza, bo przecież nie określa wszystkich parametrów a więc nie określa pełnego ryzyka. Ja nie wiem co oni mieli w głowach robiąc te zalecenia...

Ew. też rozważam czy w takiej sytuacji nie lepiej jest zacząć dzwonić po przychodniach prywatnych żeby zrobić to z buta gdzie indziej. Ceny są podobne wszędzie, a mieszkam w Warszawie, to raczej na pewno przychodnia jakaś się znajdzie. Te zalecenia nie są obowiązkowe o ile dobrze pamiętam. To tylko sugestia postępowania a nie odgórny nakaz. Pozostaje mieć nadzieję, że ten mój z racji, ze jest kolegą mojego prowadzącego, który ma zdrowe podejscie, też ma zdrowe podejscie i badanie wykona normalnie.

Do góry