reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Oznaczenie grupy krwi ciężarnej.

linkowa

Zaciekawiona BB
Do porodu trzeba zabrać wyniki badań grupy krwi.
Czy zawsze musi być to wynik "potwierdzony" tzn z dwóch próbek w tym samym laboratorium?
Czy mogą to być dwa wyniki tzw. "niepotwierdzone" z okresu ciąży z różnych laboratoriach?

Jak to było przy waszych porodach?

reklama
Trzeba mieć potwierdzoną grupę z dwóch wkluć. Zmieniło się to na przestrzeni ostatniego roku. Poza tym, grupa może się zmienić np po przeszczepie szpiku- wynik nie jest na całe życie, kiedyś tak było.
Hmmm ja mam potwierdzoną grupe krwi na dokumencie a badanie zostało wykonane jeszcze w wieku nastolatki. Gdy zaszłam w ciążę nie musiałam wykonywać kolejnych badań tylko pokazać potwierdzoną grupe krwi 🤔🤔🤔
Wiem że grupa się może zmienić po przeszczepieniu szpiku ale w tym przypadku raczej taka sytuacja miejsca nie miała.

reklama
Ja zaplacilam parę zł za krew kartę po 2 pobraniach i mam z tym spokoj. Nie wiem czy to niepotwierdzone to nie są jakieś przeciwciała, które później bada się jeszcze raz.

Nie rozpowiadaj takich bzdur publicznie ;)
Jakich? Ja mam potwierdzoną grupe krwi a badanie wykonane było jeszcze jako nastolatka i są ważne do teraz w karcie jak i na dokumencie z laboratorium, więc o co Wam chodzi? Gdy zaszłam w ciążę to okazałam taki dokument do wglądu u lekarza jak i w szpitalu przy porodzie i nikt nie robił mi drugi raz potwierdzenia grupy krwi

Załączniki

• 20200422_065920~2.jpg
    20200422_065920~2.jpg
    550,2 KB · Wyświetleń: 136
Badania były wykonane w 2012r. ( mam guza za uchem i aby dostać się na oddział rodzice musieli zrobić komplet badań, w 2016r. na porodówce były jeszcze ważne i pół roku temu przy badaniach również była wymagana grupa krwi i również były ważne. Więc pisze z swojego doświadczenia. Gdyby było inaczej moja wypowiedź również by była inna 🙄🤷 Miłego dnia

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Moim zdaniem powinnaś zadzwonić i dopytać w szpitalu (lub lekarza, jeśli pracuje tam gdzie planujesz rodzic), bo ja spotkałam się z bardzo rozbieżnymi informacjami.
Jedne placówki oczekują wyników z ostatnich 2 lat, inni akceptują z 5 a jeszcze inni przyjmują każdy wynik. Jedni chcą jeden wynik "potwierdzony", inni dwa dowolne. Nie ma chyba żadnych jednolitych wytycznych w tym zakresie stąd takie zamieszanie...

Jakich? Ja mam potwierdzoną grupe krwi a badanie wykonane było jeszcze jako nastolatka i są ważne do teraz w karcie jak i na dokumencie z laboratorium, więc o co Wam chodzi? Gdy zaszłam w ciążę to okazałam taki dokument do wglądu u lekarza jak i w szpitalu przy porodzie i nikt nie robił mi drugi raz potwierdzenia grupy krwi
Ale pisze Ci ze teraz trzeba mieć potwierdzony wynik. Z dwóch pobrań. Ja rodziłam rok temu mogłam mieć jeden wynik a teraz jestem w ciąży i jets potrzebny potwierdzony (lub z 3ch labo) zmieniło się

Ale pisze Ci ze teraz trzeba mieć potwierdzony wynik. Z dwóch pobrań. Ja rodziłam rok temu mogłam mieć jeden wynik a teraz jestem w ciąży i jets potrzebny potwierdzony (lub z 3ch labo) zmieniło się
Mam potwierdzony z dwóch pobrań i chodziło mi w pierwszym komentarzu że "jeden wynik z dwóch pobrań służy x lat" tylko najwidoczniej źle się zrozumieliśmy. Czyli jak ktoś ma kartę krwi to jest nie ważna czy ważna?

reklama
Mi w szpitalu też pobierali ponownie krew na grupę. Miałam wynik, ale jeszcze na stare nazwisko... Nie wiem jak to działa - być może chodziło o to, że na wyniku nie było numeru PESEL. Jak będą mieli wątpliwości, to pobiorą jeszcze raz.

Do góry