reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwcowe mamy 2021

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, będziemy próbować, obawiam się że na razie sama się nie odważe, jak tylko lekarz powiedział że wprowadzamy zastrzyki wiedziałam że będzie z tym kłopot, tak szczerze to wolałabym żeby codziennie mi pobierali krew, dużo mniej nieprzyjemne... Na razie dostałam na 10 dni, po tym czasie mam zrobić badania i zdecyduje czy kontynuujemy czy nie trzeba, jak na razie dostałam je profilaktycznie skoro był problem u trzymaniem i z zajściem w ciążę.
Mam nadzieję, że to kwestia szoku i że z każdym dniem będzie coraz łatwiej [emoji846] jeju jak się cieszę, że są tu osoby które mogą pomóc w każdej sytuacji, dziękuję [emoji8]
To jeszcze jedno pytanko, co z babelkiem powietrza? Aż prosi się żeby go usunąć, ale w internecie pisali żeby jego też wstrzyknąć, już sama nie wiem [emoji19]

reklama
Dziewczyny , które mają już dzieciaczki. Ile ważyły Wasze pociechy przy porodzie? Ja mam 3 synów i niestety ale do mikrusów nie należeli , chociaż przy każdym porodzie położne twierdziły , że dziecko nie może być duże bo mam mały brzuszek. Teraz z racji 4 ciąży na tej pierwszej wizycie kontrolnej powiedziałam lekarce, że jak 4 syn to tylko cc. Oczywiście tak się tylko pocieszam w myślach, bo znając realia jak człowiek nie zachęci odpowiednio lekarza gotówką to nic z tego nie będzie [emoji848]
Mój to był malutki (2.6 kg) na co w ogóle nie wskazywał mój wielki brzuch ;) mam nadzieję na kolejnego mikruska... [emoji16] żeby nie było aktualnie mój syn jest poza skalą ze wzrostem (wygląda na 2 lata starszego) więc nie ma co się męczyć przy porodzie [emoji23]

To jest lek przeciwzakrzepowy. Bierze się to profilaktycznie żeby zapobiegać powstawaniu skrzepów, ale działa też na te które powstaną i je rozpuszcza. Przypisuje się najczęściej, gdy ktoś miał incydent zakrzepicy lub zatorowosci płucnej oraz w przypadkach mutacji jakiś genów odpowiadających za prawidłową krzepliwosc krwi czyli np przy trombofilii. O tym wiem:) Może jest coś jeszcze.
Teraz już też przepisuje się dawkę 0.4 profilaktycznie w poronieniach nawracających.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, będziemy próbować, obawiam się że na razie sama się nie odważe, jak tylko lekarz powiedział że wprowadzamy zastrzyki wiedziałam że będzie z tym kłopot, tak szczerze to wolałabym żeby codziennie mi pobierali krew, dużo mniej nieprzyjemne... Na razie dostałam na 10 dni, po tym czasie mam zrobić badania i zdecyduje czy kontynuujemy czy nie trzeba, jak na razie dostałam je profilaktycznie skoro był problem u trzymaniem i z zajściem w ciążę.
Mam nadzieję, że to kwestia szoku i że z każdym dniem będzie coraz łatwiej [emoji846] jeju jak się cieszę, że są tu osoby które mogą pomóc w każdej sytuacji, dziękuję [emoji8]
To jeszcze jedno pytanko, co z babelkiem powietrza? Aż prosi się żeby go usunąć, ale w internecie pisali żeby jego też wstrzyknąć, już sama nie wiem [emoji19]
Mi przez około tydzień robiła sąsiadka bo nie mogłam sama. Później szkoda było mi ją męczyć codziennie a mam brać całą ciążę ... Pierwszy zastrzyk co sama robiłam to 40 min się modliłam że strzykawka. A teraz to już jakoś się przyzwyczaiłam .
Ja się śmieję do mojego że jak obudzę się w drugim trymestrze z dobrym samopoczuciu to będę myśleć że umarłam bo teraz codziennie fatalnie się czuje, jakbym miała kaca mordercę 😅 a przez 9 miesięcy od zastrzyków się uzaleznie 😂

A ja siedze i myślę o jutrzejszej wizycie 🤔 denerwuje się bo raz mi delikatnie spadła beta a potem bardzo mocno urosła.. Boję się, że jutro usłyszę, że jeden z bliźniaków obumarł 😢

reklama
Mi lekarka ostatnio mówiła, jak zobaczyła siniaki, żebym wbijala igłę płytko, praktycznie pod sama skórę. Ale w instrukcji napisane jest, że ma wejść cala. Próbowałam i to nic nie pomaga.
Nie, pod sama skórę nie dawaj, bo to musi być podane do tluszczyku ;) A nie podskórnie . Musi wejść cała igła. Śliniaki czasami będą, ja nieraz wygladalam jak ofiarą przemocy domowej :p ale dojdziesz do wprawy :) mi serio pomaga uciskanie miejsca wklucia po wyjęciu igły przez chwilę, możesz spróbować

Po co się bierze neoparin?
To heparyna..bierze się na rozrzedzenie krwi, żeby zakrzep nie spowodował odcięcia dziecku tlenu i pożywienia

A na jakiej podstawie lekarz dał na 10 dni? Bo powiem szczerze że niee spotkałam się jeszcze z tym żeby tak krótko czas brać heparyne. U mnie np dwie ciążę bez heparyny się nie utrzymały. W trzeciej brałam od testu, skończyłam 3 dni przed porodem i już było widać że jest problem z perspektywami krwi u dziecka i gdyby nie szybkie cc, moja córka mogłaby być mocno niepelnosprawna... nie chce Cię tu w żaden sposób straszyć, ale pytam tylko bo dziwi mnie tak krótko czas brania. Choć może jest jakieś wskazanie ;)

Do góry