reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Mój mówił że byłby ostrożny bo jeszcze słabo przebadane pod kątem dziecka... Ale znowu krztusca też nie chcial jakiś czas temu A teraz już chce... niby na grypę też mówił że można się szczepic więc jaka to różnica. Sama już nie wiem... mam siostrę która pracuje w szpitalu i dziś do mnie dzwonila że ciężarne się szczepia. Nic już nie wiem.
no właśnie dla mnie jest kwestia tego, że krztusiec i grypa to już stare szczepionki, w sensie przebadane latami reakcje i ew. powikłania. A tu jest nowa szczepionka i badania na ciężarnych robione na szybko; u dzieci nie wiadomo jak to wpływa w ciągu np. kilku lat; więc ja się w ciąży nie szczepię. Ale wiadomo każdy musi sobie sam to rozważyć.

reklama
Na kto po in vitro byla o tym ostatnio rozmowa. Jedt kilka dziewczyn w ciszy, ktore sie szczepia, bo tsk im doradzają lekarze. Sa tez takie, ktore tego nie robia.
Co mowi Twoj gin?
Ja wxzoraj mialam dosc burzliwa dyskusje z moim lekarzem ktory za cholere nie chce mnie zaszczepic i nie zaszczepi.Sa badania ,ktore niestety wskazuja na to ze po szczepieniu moze dosc do niewydolnosci placenty,a co za tym idzie wczesnego porodu lub koniecznosci cc przez niedozywienie dziecka i sa rowniez udokumentowane takie przypadki.Nawet jesli jest ich pare ,to dka mnie juz pare za duzo.Ma to zwiazek z jakimis bialkami ktore znajduja sie w placencie i odzywiaja min dziecko.W momencie szxzepienia sa one zastepowane jakimis innymi i niszczone.
Ja sobie odpuszczam,nie wybaczylabym sobie gdyby cos sie stalo,chociaz pewno szanse sa minimalne,reszta swiata szczepi...

Ja wxzoraj mialam dosc burzliwa dyskusje z moim lekarzem ktory za cholere nie chce mnie zaszczepic i nie zaszczepi.Sa badania ,ktore niestety wskazuja na to ze po szczepieniu moze dosc do niewydolnosci placenty,a co za tym idzie wczesnego porodu lub koniecznosci cc przez niedozywienie dziecka i sa rowniez udokumentowane takie przypadki.Nawet jesli jest ich pare ,to dka mnie juz pare za duzo.Ma to zwiazek z jakimis bialkami ktore znajduja sie w placencie i odzywiaja min dziecko.W momencie szxzepienia sa one zastepowane jakimis innymi i niszczone.
Ja sobie odpuszczam,nie wybaczylabym sobie gdyby cos sie stalo,chociaz pewno szanse sa minimalne,reszta swiata szczepi...
No to po szczepienie to może dojść do takich powikłań A sama choroba nie zrobi tego samego?

Ja się szczepić bede tylkk musze sprawdzić poziom przeciwciał. Docent potwierdził mi ze szczepić się należy z tym ze w 2 lub 3 trymestrze i Pfizerem lub moderna. Ale ja mialam problemy immunilogiczne. Ja widzę co się dzieje, umierają mlodzi ludzie bez chorob współistniejących i to jest dla mnir straszne.
U nas szczepia ciezarne po 16 tc i tylko pfaizer ( moderna jest w lesie z badaniami ) Ale to bardzo podobne szczepionki.
Krztusiec i grypa tu szczepia już lata świetlne 😉 ja zaszczepiona w obu ciazach .A każdej ciężarnej która złapie covida w ciazy dają clexane i acard ich łożyska wyglądaja wtedy zdecydowanie lepiej ( moja klinika prowadzi badania w tym kierunku )

U nas szczepia ciezarne po 16 tc i tylko pfaizer ( moderna jest w lesie z badaniami ) Ale to bardzo podobne szczepionki.
Krztusiec i grypa tu szczepia już lata świetlne 😉 ja zaszczepiona w obu ciazach .A każdej ciężarnej która złapie covida w ciazy dają clexane i acard ich łożyska wyglądaja wtedy zdecydowanie lepiej ( moja klinika prowadzi badania w tym kierunku )
Moderna i Pfaizer robili razem badania na 137 osobach z czego 31 kobiet bylo zarazonych w xiazy.suma sumarum do niczego nowego nie doszli.🤣

Dziewczyny jak to jest... zaszczepić się na covida czy nie?

Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje szczepienie kobiet w ciąży i matek karmiących pfizerem lub moderną. U nas w mieście były dwa przypadki kobiet w ciąży, które niestety przegrały z covidem. Ja już miesiąc po porodzie i czekam na swój termin (za 2 tygodnie). Ja byłam gotowa się szczepić w ciąży ale niestety rocznikowo nie pasowałam wtedy do harmonogramu szczepień.

Hej dziewczyny. Powiedzcie mi wasze Maluchy jak przybierały na wadze ?
Moja zabcia ma 4 tyg we wtorek i ma tylko 3230g.
Na początku oczywiście zgubiła te 10% w szpitalu i ostatecznie wyszła z waga 2810g. Dodam że karmę ja tylko piersią.
Wczoraj mi tak płakała i dałam mm 60ml na noc ok 23 i do 6 spała bez żadnego ale eeee, wstawałam i sprawdzałam czy wszystko Oki było z nią. Czy to normalne było jej zachowanie ?

reklama
Hej dziewczyny. Powiedzcie mi wasze Maluchy jak przybierały na wadze ?
Moja zabcia ma 4 tyg we wtorek i ma tylko 3230g.
Na początku oczywiście zgubiła te 10% w szpitalu i ostatecznie wyszła z waga 2810g. Dodam że karmę ja tylko piersią.
Wczoraj mi tak płakała i dałam mm 60ml na noc ok 23 i do 6 spała bez żadnego ale eeee, wstawałam i sprawdzałam czy wszystko Oki było z nią. Czy to normalne było jej zachowanie ?
Ile wazyla jak się urodzila? Wg mnie przybiera malo. Nie jestes pod kontrolą pediatry? Nie wazy jej?
Moja urodzila sie 3090g, po 4tyg placzu wazyla tyle co Twoja - 3250g. Jedenz lepszych pediatrow w bcn powiedzial mi, po 30min wywisdzie i 15min badaniu dziecka, ze jest permanentnie glodna i zaczyna to byc niedobre dla niej. Podalam mm.

Do góry