reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Krzywa cukrowa

FalaLala

Fanka BB :)
Hej. Jestem w 26 tyg ciąży. Właśnie dostałam wyniki krzywej cukrowej, które mnie trochę zdziwiły.
Na czczo 73
Po godzinie 84
Po 2 godz 83.
Lekarz powiedział że na razie będziemy kontrolować cukry na czczo i może za miesiąc powtórzymy badanie. Co może oznaczać taki niski cukier po godzinie? Moja gin nie umiała mi na to pytanie odpowiedzieć. Już pomyślałam że może w laboratorium zaszła jakaś pomyłka. W pierwszej ciąży nie miałam żadnego problemu.

reklama
Bierzesz może jakieś leki? metforminę?
Albo zbyt lekki posiłek rano, u siebie też to zauważyłam, tyle, że biorę dodatkowo metforminę
Załatw sobie glukometr i pomierz kilka razy sama, zobaczysz czy to norma u Ciebie czy jednorazowy przypadek.

Bierzesz może jakieś leki? metforminę?
Albo zbyt lekki posiłek rano, u siebie też to zauważyłam, tyle, że biorę dodatkowo metforminę
Załatw sobie glukometr i pomierz kilka razy sama, zobaczysz czy to norma u Ciebie czy jednorazowy przypadek.
Nic nie biorę. Tylko leki na tarczycę. Nigdy nie miałam problemów z wagą ani z cukrem. Mierzyłam sobie cukry jak byłam u rodziców i też było ok. Może gdzieś uda mi się załatwić to pomierzę jeszcze

Ale co to może oznaczać? Gin nie dał mi skierowania do diabetologa. Czy to może oznaczać cukrzycę?
Na pewno nie „cukrzycę” bo metabolizm węglowodanów jest tu bardzo wydajny. To najprawdopodobniej oznacza, że trzustka działa zaskakująco dobrze jak na ciążę. Warto skonsultować jednak.

Ja miałam 71-75-45(!) i dostałam glukometr do mierzenia w domu od diabetolog. W domu się to nie powtarza. Tez myślałam o błędzie bo normy są do 153-180 a tutaj zadnej „setki” nawet a na glukometrze (choc wiem, ze zawyża to i po 140 jest) 🤔

reklama
Ja miałam 71-75-45(!) i dostałam glukometr do mierzenia w domu od diabetolog. W domu się to nie powtarza. Tez myślałam o błędzie bo normy są do 153-180 a tutaj zadnej „setki” nawet a na glukometrze (choc wiem, ze zawyża to i po 140 jest) 🤔
Zdrowy człowiek zawsze ma ok. 90 mg/dL. U Ciebie była hipoglikemia reaktywna i najprawdopodobniej dlatego się nie powtórzyło w domu, że jesz normalnie i nie jesz węgli ponad miarę :)

Do góry