reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Starające się 2008

Witam wszystkich
Piękna historia, my też musimy czekać

Mam jeszcze pytanko, zrobiłam badanie na przeciwciała toksoplazmozy i nie mam przeciwciał. Co ile mam powtarzać badanie?Słyszałam coś o 3 miesiącach. Może ktoś jest w podobnej sytuacji i coś mi poradzi.

I jeszcze drugie pytanie odnośnie duphastonu (biorę go na uregulowanie @)- czy jesli wezmę dzień dłużej to przesunie mi się dzień rozpoczęcia @?

reklama
Owulacja trwa w zależności od tego jakie długie są Twoje cykle.;-)Jak ja mam np. cykle 31-32 dniowe, to moja owulacja mieści się tak w granicach 8-9 dni. Tak sobie wyliczałam w internecie na różnych portalach. Miałam owulację od 25.03 do 2.04.:tak: czyli 9 dni ;-)
To swietnie, ja mam cykle dlugie wiec moze i dni polodne tez dluzej :blink:

dziewczynki owulacja a dni płodne to nie jest to samo :no:

Owulacja to moment uwolnienia jajeczka z jajnika i trwa chwilę a nie kilka dni tylko że nie jest możliwe dokladne określenie kiedy dokładnie to następuje (nawet ból jajników nie oznacza konkretnie tego momentu) i dlatego określa się, ze jest to mniej więcęj między tym a tym dniem cyklu. Oprócz tego bierze się pod uwagę długość życia komórki jajowej i plemników i stąd wychodzi nam ilość dni płodnych.

Spójrzcie ne ten cytat:
"Uwolniona komórka jajowa żyje od 6 do 24 godzin, a więc w każdym cyklu kobieta jest płodna maksymalnie 24 godziny.

„ [FONT=Arial, sans-serif]Jak więc możliwe jest zapłodnienie przy tak krótkim życiu komórki jajowej ?” pytają kobiety słysząc takie informacje. [/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Dobrze sobie uświadomić, że płodność można rozpatrywać osobowo –np. płodność danej kobiety, ale żeby doszło do poczęcia nowego życia potrzeba płodności małżeńskiej. Oto mężczyzna jest płodny stale. Jego gruczoły płciowe produkują plemniki od momentu dojrzewania do późnej starości. Plemnik w drogach rodnych kobiety, przy sprzyjających warunkach, może przeżyć 3 do 5, a nawet do 7 dni, i tyle czasu może czekać na komórkę jajową Dlatego mówimy o płodności pary małżeńskiej, czyli wspólnej płodności kobiety i mężczyzny i mówimy o dniach płodności, a nie o dniach płodnych. "[/FONT]

Ten cytat wziełam stąd: Fundacja Kobiety dla Kobiet - Miesiączka a owulacja

nenius pewnie masz racje z tą owulacją :tak: ja właściwie to o dniach płodnych pisałam bo w sumie nie wiedziałam że to aż taka różnica :zawstydzona/y:
Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd:zawstydzona/y::sorry2:

dziewczynki owulacja a dni płodne to nie jest to samo :no:

Owulacja to moment uwolnienia jajeczka z jajnika i trwa chwilę a nie kilka dni tylko że nie jest możliwe dokladne określenie kiedy dokładnie to następuje (nawet ból jajników nie oznacza konkretnie tego momentu) i dlatego określa się, ze jest to mniej więcęj między tym a tym dniem cyklu. Oprócz tego bierze się pod uwagę długość życia komórki jajowej i plemników i stąd wychodzi nam ilość dni płodnych.

Spójrzcie ne ten cytat:
"Uwolniona komórka jajowa żyje od 6 do 24 godzin, a więc w każdym cyklu kobieta jest płodna maksymalnie 24 godziny.

„ [FONT=Arial, sans-serif]Jak więc możliwe jest zapłodnienie przy tak krótkim życiu komórki jajowej ?” pytają kobiety słysząc takie informacje. [/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Dobrze sobie uświadomić, że płodność można rozpatrywać osobowo –np. płodność danej kobiety, ale żeby doszło do poczęcia nowego życia potrzeba płodności małżeńskiej. Oto mężczyzna jest płodny stale. Jego gruczoły płciowe produkują plemniki od momentu dojrzewania do późnej starości. Plemnik w drogach rodnych kobiety, przy sprzyjających warunkach, może przeżyć 3 do 5, a nawet do 7 dni, i tyle czasu może czekać na komórkę jajową Dlatego mówimy o płodności pary małżeńskiej, czyli wspólnej płodności kobiety i mężczyzny i mówimy o dniach płodności, a nie o dniach płodnych. "[/FONT]

Ten cytat wziełam stąd: Fundacja Kobiety dla Kobiet - Miesiączka a owulacja
Dziekuje Ci bardzo kochana :tak: teraz juz wiem wszystko :-p

nenius pewnie masz racje z tą owulacją :tak: ja właściwie to o dniach płodnych pisałam bo w sumie nie wiedziałam że to aż taka różnica :zawstydzona/y:
Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd:zawstydzona/y::sorry2:

nie masz za co przepraszać :no:

Tak powinno być, że jak się czegoś nie wie to sie pyta a jak ktoś wie więcej to dzieli się wiedzą z innymi, nie?

Ja chciałam Wam poprawnie odpowiedzieć dlatego trochę poszperałam po necie :tak:

reklama
Do góry