reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopadowe mamy 2022

A u nas dziś pierwszy od tygodnia przespany spacer, krążyłam wokół naszego bloku i balam się odejść dalej 😀 ale spala, w końcu moglam w spokoju posłuchać audiobooka 😀 zazdroszczę Wam, że możecie odłożyć Wasze dzieci na drzemki :p moja się daje odkładać tylko do wózka wlasnie, a w domu jak ją gdziekolwiek odłożę, to zaraz oczy jak 5 zł. Tylko w nocy się daje odłożyć obok.
Kochana, ja do każdej drzemki usypiam Kubę przy cycku. Inaczej może być śpiący, ale nie zaśnie. Albo zaśnie jak się go bardzo długo przetrzyma, a nie o to chodzi. A jak zaśnie, to go turlam na brzuszek i cichaczem się ulatniam
Leaving The Office GIF

Na spacerku w miarę ładnie śpi nie licząc dwóch akcji ale wózek musi być w ruchu wystarczy że się zatrzymam i już jedno oko otwiera 🤣
W domu różnie jeśli chodzi o drzemki ostatnio ma słabsze dni śpi mało w ciągu dnia max do godziny łącznie zliczac te jej drzemki.
I ma problem zasnąć nie zaśnie ot tak odłożona do łóżeczka trzeba ponosić choć bywało że w trakcie zabawy padła a ja ja odkładałam do łóżeczka jak chciałam coś zrobić ewentualnie leżała tak jak zasnęła a ja leżałam obok niej ❤️
Jedno oko? Sprawdza cię 😆

200.gif

reklama
Hej dziewuszki
Byłam z nią na badaniach i kontroli, osluchowo czysta. Hemoglogina , tsh i żelazo w normie, jednak od poniedziałku spadła 30 g, od piątku 60 g i mam ją przystawiać częsciej. Bo średnio mi przybiera ostatnio :/. W poniedzialek idziemy na ważenie.
Ja biorę do domu gondole i kładę na łóżku. Ale w sumie jak młody nie śpi, to wiadomo, że inaczej. To samo właśnie z fotelikiem, jak śpi, to nie budzimy 🤡
Ja też tak robię jak wracam ze spaceru i śpi to wypinam gondolę i daję ja do pokoju otwieram okno, jak jest ładnie idzie na balkon ;).

Hej dziewuszki
Byłam z nią na badaniach i kontroli, osluchowo czysta. Hemoglogina , tsh i żelazo w normie, jednak od poniedziałku spadła 30 g, od piątku 60 g i mam ją przystawiać częsciej. Bo średnio mi przybiera ostatnio :/. W poniedzialek idziemy na ważenie.

Ja też tak robię jak wracam ze spaceru i śpi to wypinam gondolę i daję ja do pokoju otwieram okno, jak jest ładnie idzie na balkon ;).
A co ona taki niejadek? Mając porównanie do starszaków, faktycznie ma mniejszy apetyt? Bo ile podczas infekcji to normalne, ale jednak w dłuższym okresie też macie słabe przyrosty?

A co ona taki niejadek? Mając porównanie do starszaków, faktycznie ma mniejszy apetyt? Bo ile podczas infekcji to normalne, ale jednak w dłuższym okresie też macie słabe przyrosty?
Wiesz co 1 miesiąc 900, drugi 870, trzeci 390, no i ten spadek teraz przy wirusie :/. Jak pamietam to Pola była taka duża jak się urodziła, a na rok ledwno 10 kg miała, a powinna potroic czylu ok 1,5 kg jej zabrakło, ale nikt nigdy nawet wtedy nie mówił, że coś jest nie tak. A Zojka je nawet co 2 h czasem i myślę, że może ona je za krotko ? Bo od tygodnia przyrost znikomy, jest w 50 centylu, wyniki dobre, a waga :/... możliwe, że ten wirus. Nawet lekarka pyta czy mam mleko jak mowię, że mam bo bawrt karmię drugiego, ale to z tego co nakapie do magicznej butelki. No nic póki co karmimy się częściej.
A ile Kubuś waży?
A mamusie Wasze maluszki?

Wiesz co 1 miesiąc 900, drugi 870, trzeci 390, no i ten spadek teraz przy wirusie :/. Jak pamietam to Pola była taka duża jak się urodziła, a na rok ledwno 10 kg miała, a powinna potroic czylu ok 1,5 kg jej zabrakło, ale nikt nigdy nawet wtedy nie mówił, że coś jest nie tak. A Zojka je nawet co 2 h czasem i myślę, że może ona je za krotko ? Bo od tygodnia przyrost znikomy, jest w 50 centylu, wyniki dobre, a waga :/... możliwe, że ten wirus. Nawet lekarka pyta czy mam mleko jak mowię, że mam bo bawrt karmię drugiego, ale to z tego co nakapie do magicznej butelki. No nic póki co karmimy się częściej.
A ile Kubuś waży?
Dzieci karmione kp przybierają skokowo. Więc na zapas sie nie martw. Póki nie spada w siatce centylowej o dwa kanały, to jeszcze jest norma. Spadek powyżej dwóch kanałów to wskazania do dokarmiania.

Powiem Ci tak, Kuba często chce jeść częściej niż co 2 godziny. Ale ja zazwyczaj podaję na raz tylko jedną pierś. Z drugiej już nie odciągam do kolektora (tylko jeden raz tak robię - rano, bo w nocy daję pierś tylko z jednej strony i ta druga jest przepełniona, ja mam szybki wypływ więc trochę odciągam). Spróbuj może też tak zrobić, zostawić całe mleczko dla Zojki. I nieco częściej ją przystawiać, produkcja powinna trochę się zwiększyć.

Kuba waży teraz ok. 6300 i ma piękną siatkę. Jest z niego totalny cycoholik.

Załączniki

• Screenshot_20230302-214430_Child Growth Tracker.jpg
    Screenshot_20230302-214430_Child Growth Tracker.jpg
    181,9 KB · Wyświetleń: 45
A tak się zapytam i leży tak ubrana w wózku? W sensie w kombinezonie ?
Wiadomo pogoda nie jest letnia więc dzieciaczek musi być ciepło ubrany.
Mamy taki kombinezon na obie nogi razem, więc jak przychodzę do domu, to odpinam go i leży odkryta, tylko w rampersie czy jak to się nazywa, no i czapki i chusteczki spod szyi nie ściągam, bo wtedy bym przerwała jej sen 😇

A ile Kubuś waży?
Moja 19 lutego ważyła 5560 g, we wtorek mamy szczepienia, to sprawdzimy jak tam. Przybierała pięknie do chyba 2 miesięcy, a potem dość mocno zwolniła, choć mi też lekarka mowila to, co @Nat_Ra - martwimy sie, jak spadnie o 2 centyle. A poki co trzyma się na tym swoim centylu od urodzenia :) wprowadzasz jej wagę do jakiejś aplikacji? Child growth tracker polecam.

reklama
@Nat_Ra @kamilamhm wiecie ona jest w 59 centylu i lekarka mi mówiła, że nie widzi nic złego. Duża się urodziła przez moja cukrzycę i czasem małe grzeszki, które jak się okazało takie małe nie były. Wiem, że kp jest skokowo i mniej przyrastają, ale jakoś tym razem się tym przejęłam... pewnie też przez tą infekcję malutkiej. Jak dla mnie ona jest duża. Na bank najdłuższa ze wszystkich w tym czasie. A do kolektora zbieram, bo jak kapie to żal by poszło we wkładkę ;). A jak byłam chora to młody i z przeciwciał skorzystał rano ;).
Wpisuję ją w siatkę :) i to chyba zbyt często 🤣

Załączniki

• Screenshot_20230303-002659_Child Growth Tracker.jpg
    Screenshot_20230303-002659_Child Growth Tracker.jpg
    156,9 KB · Wyświetleń: 42
Do góry