reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Pogaduchy długoletnich i nowych starczek ♥️

Na razie miałam dwie w odstępie 10 dni, ta druga była żeby uwidocznić serduszko. Plan jest taki, że do prenatalnych mamy się widzieć co dwa tygodnie (po prostu kontrolnie), potem już rzadziej. Ja i tak mam problem nawet tyle wytrzymać, bo się boję powtórki ze stycznia. 😞 Ogólnie moje schizy w dużej mierze wynikają z tego, że sądziłam, że na tej wizycie, którą miałam w piątek, zarodek będzie większy i mimo zapewnień, że jest wszystko ok to i tak jestem niespokojna. Jak psycholka, wiem.
Rozumiem Cię, że boisz się powtórki, to już niestety tak jest w 1 trymestrze, szczególnie po startach, ale taki stres i niepokój kochana nie jest wskazany, więc jeśli jest wszystko okey na wizytach to po prostu jeszcze te 9 dni wytrzymaj, włącz sobie serial i odmóżdżnsie trochę😊 wiem, że łatwo się mówi, ale chociaż spróbuj. Zrób głębokie wdechy, afirmuj, że wszystko jest w porządku 😀

reklama
Rozumiem Cię, że boisz się powtórki, to już niestety tak jest w 1 trymestrze, szczególnie po startach, ale taki stres i niepokój kochana nie jest wskazany, więc jeśli jest wszystko okey na wizytach to po prostu jeszcze te 9 dni wytrzymaj, włącz sobie serial i odmóżdżnsie trochę😊 wiem, że łatwo się mówi, ale chociaż spróbuj. Zrób głębokie wdechy, afirmuj, że wszystko jest w porządku 😀
Afirmuję xD. Nawet dostałam od Pani Doktor takie karty z afirmacjami w ciąży. 🥹 Ale jaki jest skutek to wszystkie widzimy - na razie raczej marny. 😂😂😂

Mam chwilę to się na szybko odniosę
@loumarie widziałam Twoje wpisy na lutowych. Ogólnie w ciąży w Polsce nie masz nic obowiązkowego 😉 są wytyczne w ustawie co powinno zostać zrobione i co jest w ramach funduszu dla każdej ciężarnej, ale nie ma żadnego obowiązku. Są kobiety które ciąży nie prowadzą, albo prowadzą u położnej. Tak samo jak nie ma obowiązku rodzenia w szpitalu.

Kiedyś tzn do zeszłego roku pappa byla refundowana dla kobiet od 35 roku życia. Obecnie badania prenatalne sa darmowe dla każdej ciezarnej bez względu na wiek. I nawet prywatny lekarz powinien wystawić skierowanie na NFZ (o ile ma takie uprawnienia oczywiście). Ale nie musisz ich robić. Nikt Cię do tego nie zmusi. Chociaż na pewno lekarz bedzie zdziwony.

Warto dodać przechodząc tu do kolejnego tematu, który chce poruszyć, że nie ma innego badania które wyliczy Ci ryzyka przedwczesnego porodu. I następnie ewtualnie wdrożenia profilaktyki leczenia tego zagrożenia
Ja uważam, że dla dobra dziecka i kobiety, kobieta powinna raz w msc iść skontrolować co z dzieckiem a na prenatalne i test Pappa to już obowiązkowo. No nie wyobrażam sobie nie kontrolować ciąży, nie wiedzieć czy wszystko dobrze czy może coś się nie dzieje niepokojącego.

Ostatnia edycja:
Ja uważam, że dla dobra dziecka i kobiety, kobieta powinna raz w msc iść skontrolować co z dzieckiem a na prenatalne i test Paola to już obowiązkowo. No nie wyobrażam sobie nie kontrolować ciąży, nie wiedzieć czy wszystko dobrze czy może coś się nie dzieje niepokojącego.
Znam wiele kobiet które w ciąży były max 3 razy i lekarza. Były to i nich koleje ciążę, wychodziły z założenia że skoro poprzednio było dobrze to teraz też będzie. Przecież młoda, zdrowa co może być nie tak.

Ja w poprzedniej ciąży miałam wizyty co 2 tygodnie. Dla spokojnej głowy. Nie pomagało. To że dziś dobrze nie znaczy że jutro też będzie. Po prenatalnych było trochę lepiej. Cala ciąży to był niepokój. Ale przetrwałam, dziecko też. Znajdowanie sobie zajęć żeby zająć głowę wcale nie było łatwe.
Dokładnie, ta "spokojna głowa" to u mnie jest do kolejnego dnia po wizycie. Weekend jeszcze jakoś mi zleciał, a potem znów jazda.

On nie patrzy na to od tej strony, tylko bardziej "bo zajmowałas się dzieckiem i nie miałas dla mnie czasu". Szkoda tylko, że on pierwszy raz pampersa przebrał jak syn miał 1,5 roku, a na samodzielny spacer poszli jak miał ponad 2 lata 🤷‍♀️
Więc to dziala w obie strony. Ja nie miałam czasu, bo on nie chciał się w żaden sposob zaangażować w opiekę nad własnym dzieckiem. To cięzki temat i nie na forum publiczne.

No TAC nie jest gwarancją, ale TAC raczej nie zjedzie tak jak szew, może jakiś 34/35tc by chociaz wpadł.

Jestem świadoma tego, ze przy drugim dziecku prawdopodobnie też byłabym sama, ale i tak bym chciała, bo chciałabym, żeby potem rodzeństwo miało siebie. Nas w domu było dużo, a on jest sam i nie zapowiada się, żeby było więcej dzieci, moja siostra nie planuje, kuzyni na ten moment też. Smutno tak.
A ja Cię rozumiem w 100%, że chcesz dla syna rodzeństwa. Mimo tego, że wiesz, że mogłabyś być/zostać sama z dwójką.

Mam chwilę to się na szybko odniosę
@loumarie widziałam Twoje wpisy na lutowych. Ogólnie w ciąży w Polsce nie masz nic obowiązkowego 😉 są wytyczne w ustawie co powinno zostać zrobione i co jest w ramach funduszu dla każdej ciężarnej, ale nie ma żadnego obowiązku. Są kobiety które ciąży nie prowadzą, albo prowadzą u położnej. Tak samo jak nie ma obowiązku rodzenia w szpitalu.

Kiedyś tzn do zeszłego roku pappa byla refundowana dla kobiet od 35 roku życia. Obecnie badania prenatalne sa darmowe dla każdej ciezarnej bez względu na wiek. I nawet prywatny lekarz powinien wystawić skierowanie na NFZ (o ile ma takie uprawnienia oczywiście). Ale nie musisz ich robić. Nikt Cię do tego nie zmusi. Chociaż na pewno lekarz bedzie zdziwony.

Warto dodać przechodząc tu do kolejnego tematu, który chce poruszyć, że nie ma innego badania które wyliczy Ci ryzyka przedwczesnego porodu. I następnie ewtualnie wdrożenia profilaktyki leczenia tego zagrożenia

Ogólnie to wiem z tą refundacją bo wczoraj poczytałam, aczkolwiek czy coś jest refundowane czy nie to mi nie przeszkadza, bo mogłabym i zapłacić. Z tym jest luz.
Bo jest możliwość samego USG, z rezygnacją z Pappa czy to już w takim duecie występuje stałym?

Ja uważam, że dla dobra dziecka i kobiety, kobieta powinna raz w msc iść skontrolować co z dzieckiem a na prenatalne i test Pappa to już obowiązkowo. No nie wyobrażam sobie nie kontrolować ciąży, nie wiedzieć czy wszystko dobrze czy może coś się nie dzieje niepokojącego.
Też tak sądzę, ja chodziłam co 3-4 tyg na wizyty i na wszystkie prenatalne.

reklama
Dzień dobry tak w ogóle, pozdrawiam słonecznie 😁😁😁
20250629_163022.jpg

Do góry