reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Styczniowe mamy 2026

Warto też podkreślić jak prawidłowo pobierać mocz do badania. Po porannym prysznicu, środkowy strumnień i należy zastosować tampon lub gazę do pochwy - to mi ostatnio uświadomił lekarz, bo o tym nie widziałam a ponoć brak może wpływać na fałszywy wynik.
Nie stosuje się takich rzeczy do badania ogólnego moczu... Wystarczy wziąć prysznic, rozchylić wargi sromowe, żeby strumień moczu nie rozlewał się po nich, tylko był skierowany do przodu i kubeczek podłożyć dopiero po kilku sekundach, żeby nie złapać strumienia pierwszego i odsunąć go tak, żeby nie złapać też ostatniego. Żadnej gazy i tamponów.

reklama
Nie stosuje się takich rzeczy do badania ogólnego moczu... Wystarczy wziąć prysznic, rozchylić wargi sromowe, żeby strumień moczu nie rozlewał się po nich, tylko był skierowany do przodu i kubeczek podłożyć dopiero po kilku sekundach, żeby nie złapać strumienia pierwszego i odsunąć go tak, żeby nie złapać też ostatniego. Żadnej gazy i tamponów.
Ja tylko dzielę się informacjami, które przekazał mi lekarz prowadzący w trakcie ostatniej wizyty.
Zresztą jakby poszukać informacji w necie to też o tym piszą.

Ja tylko dzielę się informacjami, które przekazał mi lekarz prowadzący w trakcie ostatniej wizyty.
Zresztą jakby poszukać informacji w necie to też o tym piszą.
Pierwsze info na ten temat tyczy się pobrania moczu w trakcie miesiączki, a tego raczej się nie praktykuje i nie zaleca, tylko wykonuje się badania poza okresem okołomenstruacyjnym. Drugie dotyczą stosowania globulek dopochwowych, ale na logikę, chyba nikt nie idzie włożyć globulek tuż przed oddaniem próbki moczu. W zupełności wystarcza prysznic i nie "przyklejanie" ściany pojemnika do tkanek, tylko trzymanie go w odległości.

Pierwsze info na ten temat tyczy się pobrania moczu w trakcie miesiączki, a tego raczej się nie praktykuje i nie zaleca, tylko wykonuje się badania poza okresem okołomenstruacyjnym. Drugie dotyczą stosowania globulek dopochwowych, ale na logikę, chyba nikt nie idzie włożyć globulek tuż przed oddaniem próbki moczu. W zupełności wystarcza prysznic i nie "przyklejanie" ściany pojemnika do tkanek, tylko trzymanie go w odległości.
Tu masz info ze szpitala uniwersyteckiego w Poznaniu - https://www.gpsk.ump.edu.pl/upload/files/3a-mocz-kobiety.pdf
A tu jeszcze inne, choć akurat za tą panią nie przepadam -

Niezależnie od powyższego w razie wątpliwości należy skontaktować się z lekarzem. Mi tej informacji udzielił lekarz.

Nie wiem czy bakterie ci wyszły tylko w osadzie? Bo mi tak ostatnio wyszło i w sumie lekarz stwierdził że to nic jeśli pozostałe parametry są dobre. Stwierdził że zwłaszcza przy wysokich temperaturach to zawsze w osadzie wychodzą bakterie 🤔 Nic nie kazał brać...ale biorę profilaktycznie żurawinę
Do tego limfocyty bardzo niskie reszta badań w normie.

Tu masz info ze szpitala uniwersyteckiego w Poznaniu - https://www.gpsk.ump.edu.pl/upload/files/3a-mocz-kobiety.pdf
A tu jeszcze inne, choć akurat za tą panią nie przepadam -

Niezależnie od powyższego w razie wątpliwości należy skontaktować się z lekarzem. Mi tej informacji udzielił lekarz.
Wiesz co, przez 7 lat nauki i 9 lat pracy, nigdy nie spotkałam się z taką informacją, a miałam w ciągu tych lat styczność z ginekologią. Może to wskazówka dla tych, którzy zanieczyszczają próbki moczu. Odpowiednie przygotowanie jest naprawdę wystarczające.

Dziewczyny, a jak Wasze brzuchy? Widać już?
Mnie to stresuje, bo dziś zaczęłam 13 tydzień i nic nie widać, brzuch jest płaski, nadal mogę na nim spać i już nie wiem, w pierwszej ciąży też miałam mały, ale już nie pamiętam kiedy zaczęło być go widać.

Dziewczyny, a jak Wasze brzuchy? Widać już?
Mnie to stresuje, bo dziś zaczęłam 13 tydzień i nic nie widać, brzuch jest płaski, nadal mogę na nim spać i już nie wiem, w pierwszej ciąży też miałam mały, ale już nie pamiętam kiedy zaczęło być go widać.
Mi właśnie w 13 troszeczkę zaczał wychodzić na samym dole, juz nie mogę zwalić na wzdecia 😅 ale tez śpię na brzuchu, mysle,ze jeszcze trochę bede mogła:D w ubraniach nie widac w sumie tylko w bieliźnie jak jestem to widzę

reklama
Wiesz co, przez 7 lat nauki i 9 lat pracy, nigdy nie spotkałam się z taką informacją, a miałam w ciągu tych lat styczność z ginekologią. Może to wskazówka dla tych, którzy zanieczyszczają próbki moczu. Odpowiednie przygotowanie jest naprawdę wystarczające.
Nie wiem, nie jestem lekarzem i nawet nie próbuję sie w niego bawić. Dostałam taką wskazówkę od lekarza (ogólną, nie skierowaną personalnie do mnie bo wyniki miałam prawidłowe) i sie nią podzieliłam, bo wątek do tego nawiązywał. Każdy swój rozum ma i zrobi jak będzie uważał za słuszne.

Do góry