reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamusie 2026

Jutro rano ide oddać krew na pappe, tak mi sie dłuży.. badanie dopiero za tydzień 🙈 stres mnie dopada.. boję sie ze mając 33 lata to te ryzyka mogą byc ciekawe..

reklama
Mnie trzyma wstręt do mięsa. Ale dzisiaj zrobiłam spaghetti i mówię „a dobra, spróbuję i zjem trochę”… Jezu jak ja się źle czułam. To ze mdłości to jedno. Czułam się wzdęta, miałam zgagę a w pewnym momencie to mi się tak słabo i zimno zrobiło że leżałam pod kocem z termometrem bo myślałam że dostałam gorączki…. 😵‍💫😵‍💫😵‍💫
Ja wczoraj ponaginalam sie z wałkiem przy tarcie i dzisiaj mam mega zakwasy na brzuchu.. ogólnie codziennie piekę i gotuje. Chyba nadrabiam na przyszłość 🙈 kuchnia mnie relaksuje 😁

Hej😊 mogę dołączyć ?
Cześć. ☺️ Jasne, można dołączyć, tylko jesteśmy już na etapie tworzenia wątku prywatnego, który prawdopodobnie powstanie dzisiaj. Nie wiem, czy uda się Ciebie i koleżankę, która dołączyła wczoraj dopisać do tej listy (wysłałam wiadomość), ale nie wiem na jakim etapie jest tworzenie wątku, więc być może nie uda się Was dopisać od razu. W takiej sytuacji po prostu będziemy czekać aż utworzy się dłuższa lista. :)
Możesz napisać coś o sobie, termin, itp. :)

Jutro rano ide oddać krew na pappe, tak mi sie dłuży.. badanie dopiero za tydzień 🙈 stres mnie dopada.. boję sie ze mając 33 lata to te ryzyka mogą byc ciekawe..
Ja mam 33 lata, a już odbierałam wyniki, to z samego wieku wychodzą pośrednie na trisomie 21 i 18, ale biorą inne parametry pod uwagę i wtedy narzucają Twoje dane podając skorygowane ryzyko (to na które się później patrzy). Mi np skorygowane wyszło niskie na 18 i 13, pośrednie na 21, bo miałam wysoką betę. Określone ryzyko rzędu 1:500, czyli jedna na 500 kobiet w takim wieku o podobnych wynikach urodziła dziecko z wadą, więc realnie ryzyko w moim odczuciu jest bardzo niskie, a oni niech to nazywają jak chcą. Pozostałe parametry w normie, USG idealne. A u mnie owulacja była dużo wcześniej stąd też wysoka beta. Lekarz mówił, żeby sobie głowy tym nie zawracać i nie widzi powodu do dalszej diagnostyki, ale jak bardzo chcę to mogę zrobić test harmony, czy te inne testy. Robić ich nie będę, bo nie czuję potrzeby. Nic to nie zmieni, a czuję, że jest wszystko dobrze. Dwóch lekarzy na USG widzi zdrowe dziecko i tym się będę sugerować. Zresztą czułabym jakby było coś nie tak. Wczoraj jeszcze byłam na USG i lekarz potwierdził, że będzie chłopiec 😊 Bardzo się cieszę 😊

Cześć :)

Dzisiaj mam usg, cieszę się i stresuję. Mam nadzieję, że wszystko dobrze z maluszkiem.

U mojego ginekologa również jest osobny monitor aby przyszła mama mogła oglądać maluszka w brzuchu podczas USG.

Mdłości trochę mniej mnie męczą, więc niedługo jadę do sklepu. Ostatnio kobieta przede mną w kolejce miała bardzo duszące perfumy… myślałam, że nie wytrzymam.

Miłego dnia 😊

Ja mam 33 lata, a już odbierałam wyniki, to z samego wieku wychodzą pośrednie na trisomie 21 i 18, ale biorą inne parametry pod uwagę i wtedy narzucają Twoje dane podając skorygowane ryzyko (to na które się później patrzy). Mi np skorygowane wyszło niskie na 18 i 13, pośrednie na 21, bo miałam wysoką betę. Określone ryzyko rzędu 1:500, czyli jedna na 500 kobiet w takim wieku o podobnych wynikach urodziła dziecko z wadą, więc realnie ryzyko w moim odczuciu jest bardzo niskie, a oni niech to nazywają jak chcą. Pozostałe parametry w normie, USG idealne. A u mnie owulacja była dużo wcześniej stąd też wysoka beta. Lekarz mówił, żeby sobie głowy tym nie zawracać i nie widzi powodu do dalszej diagnostyki, ale jak bardzo chcę to mogę zrobić test harmony, czy te inne testy. Robić ich nie będę, bo nie czuję potrzeby. Nic to nie zmieni, a czuję, że jest wszystko dobrze. Dwóch lekarzy na USG widzi zdrowe dziecko i tym się będę sugerować. Zresztą czułabym jakby było coś nie tak. Wczoraj jeszcze byłam na USG i lekarz potwierdził, że będzie chłopiec 😊 Bardzo się cieszę 😊
Dziękuję, kochane jesteście. 🩷

reklama
Dziękuję, kochane jesteście. 🩷
Ja mam 35 lat i mogę powiedzieć że mi w wynikach wyszły bardzo niskie ryzyka skorygowane. Trisomia 13 mi wyszła <1 na 20000, trisomia 18 mam 1 na 12300, a trisomia 21 mam 1 na 5176. Więc wiek nie zawsze ma wpływ na te wartości.

Moim zdaniem najważniejsze że w USG jest wszystko ok i lekarz nie widzi nic niepokojącego. Gdyby ryzyka były wysokie i USG coś niepewnego to można myśleć o diagnostyce.

Do góry