reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pogaduchy długoletnich i nowych starczek ♥️

reklama
Młoda poszła w końcu spać. A mi się książka skończyła, miała duże litery i szybko się przeczytało. A wziąłem 1 część sprawdzić jak się będzie czytać. Będzie trzeba coś na telefonie poszukać, a ja a jednak wolę papierowe.

Wykorzystaliśmy wczoraj bibułę 😄

Zaliczyliśmy już spacer z dwiema histeriami w trakcie, finalnie do domu przyniosłam młodego pod pachą, wkurza mnie. Stanął mi na środku przejścia dla pieszych, bo tak 🤷‍♀️ a potem foch, bo on chce mieć w piaskownicy taką prawdziwą dużą koparkę.
I ja już mam dość, bo tłumaczę i mowię spokojnie po 100x jedno i to samo, a jakby się odbijało od ściany.

Plus jest taki, ze od 3 dni przesypia całe noce (jak to piszę to znaczy, że pewnie kolejnej nie prześpi). Ale zasypianie dalej jest ciężkie.
Jutro idę do pracy do odpocznę 🙈 a Staszek pierwszy raz będzie cały dzien z babcią. Ciekawa jestem jak babcia to ogarnie 🤣
Moje dzieci przy babciach są cudowne. One potrafią z nimi ogarnąć dom, ugotować coś. Na szczęście babcie widzą, jak bardzo dzieciaki mnie absorbują. Matka ma być przy nich i kropka. Na szczęście, to z wiekiem przychodzi.

Moja córka ma tylko jednych dziadków. I to ponad 400km. Kontakt nie jest zbyt częstym, rodzice jeszcze pracują. Chętnie chodzi z nimi do kur, albo po warzywa do ogródka. Tak to Star się trzymać blisko mnie. Czasem chętnie się bawi z dziadkiem albo wujkiem, ale to zależy jaki ma humor. Sama sobą to tak max 15 minut się zajmie.

Ja zapisywałam mojego na początku listopada na wrzesien kolejnego roku (do państwowych żłobków), to w każdym byliśmy na liście rezerwowej z numerkiem powyżej 100 i do maja nie spadliśmy poniżej tej 100, a w państwowych w maju wywieszają listy na wrzesień :p nie wiem jak z przyjmowaniem w trakcie roku, pewnie jak się miejsce zwolni.
Myślę, że sytuacja teraz mocno się zmieniła, jest duży spadek urodzeń + dzięki dofinansowaniu z zusu jednak dużo ludzi wybiera teraz prywatne żłobki, w państwowych zrobiły się miejsca, przynajmniej u nas to mocno widać. Natomiast jak zapisywałam córkę do żłobka w 2023r to byłyśmy na liście 70 w kolejce i faktycznie było słabo, zmusiło nas to do wyboru prywatnej placówki. Ten sam żłobek obecnie się ogłasza że mają miejsca i zapraszają, a opinie ma na prawdę dobre jeśli chodzi o państwową placówkę.

Udało mi się was nadrobić w końcu 🥳
Czy moje dziecko właśnie zasnęło ? 🤡
Najgorszy czas na drzemkę, pewnie zwiastun choroby 🥲

Myślę, że sytuacja teraz mocno się zmieniła, jest duży spadek urodzeń + dzięki dofinansowaniu z zusu jednak dużo ludzi wybiera teraz prywatne żłobki, w państwowych zrobiły się miejsca, przynajmniej u nas to mocno widać. Natomiast jak zapisywałam córkę do żłobka w 2023r to byłyśmy na liście 70 w kolejce i faktycznie było słabo, zmusiło nas to do wyboru prywatnej placówki. Ten sam żłobek obecnie się ogłasza że mają miejsca i zapraszają, a opinie ma na prawdę dobre jeśli chodzi o państwową placówkę.
Nie no bez przesady, to było rok temu :p

reklama
Nie no bez przesady, to było rok temu :p
Spadek jest znaczący serio ;)
Nawet do przedszkoli teraz bez problemu idzie się dostać - a mieszkam w dużym mieście i często bywał problem o miejsce.
W skutek tego chociażby zaczęli przyjmować 2,5 latki - bo mają miejsca, jest mniej 3 latków.
Z resztą ilość zamykanych bloków porodowych w mniejszych miejscowościach też pokazuje ten spadek urodzeń 😁

Do góry