reklama
Oliwieczka
Mamy lutowe'07 Wdrożona(y)
No poszukam swieżej kozy, mysle jednak ze dla Zosi bedzie to dobre rozwiazanie przy lekkiej niedowadze oraz przy niedoborze witamin, poczekamy zobaczymy lekarz chyba chce dla nas jak najlepiej 
a jeszcze jedno...nie wiem czy przeoczylam ta speawe ale od kilku dni przygladam sie cycusią Zosi i wydaja mi sie dziwne...jakby powiekszone, może to coś z hormonami lub...
pojde do lekarza ...albo jestem przewrazliwiona moze zrpobie zdjecie (na zamknietym) czy wasze dzieci tez maja takie male cycuszki czy mają całkiem takie płaskie

a jeszcze jedno...nie wiem czy przeoczylam ta speawe ale od kilku dni przygladam sie cycusią Zosi i wydaja mi sie dziwne...jakby powiekszone, może to coś z hormonami lub...
pojde do lekarza ...albo jestem przewrazliwiona moze zrpobie zdjecie (na zamknietym) czy wasze dzieci tez maja takie male cycuszki czy mają całkiem takie płaskie
rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
Ile lekarzy tyle teorii.Jakbym słuchała jednego z lekarzy ,to by Kuby w ogóle nie byłonie zawsze trzeba słuchać lekarzyjakbym ja słuchała to po roczku dostała by dopiero gluten a po 2 roku życia rybę
![]()

Ja tam nie wiem,ale wydaje mi sie ,że zbyt duża ilość mleka koziego może zbyt obciążać nerki dziecka.
No i prawda UHT strasznie wyprute z wartości.

agusia9915
Matka wariatka
Pij mleko bedziesz kaleką......;-)

rozalka
To tak z ciekawości znalazłam....
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy i aktualnymi zaleceniami postępowania w alergii pokarmowej u dzieci MLEKO KOZIE NIE POWINNO BYĆ ZALECANE W UDOKUMENTOWANEJ ALERGII NA MLEKO KROWIE !
Mleka tzw. zwierząt kopytnych mają wspólne antygeny. Mleko kozie powoduje także niedobory kwasu foliowego i ma nieodpowiedni dla dzieci skład jonowy. Może to spowodować liczne powikłania. (...)
(...)Co do mleka koziego - ono ma ZA DUŻO jonów i to jest problem... Jakby było za mało, to można dodać jakiś preparat sodu, potasu itp. i jest OK, ale jak dziecko dostaje za dużo jonów z mlekiem, to nic zrobić nie można - nerki będą nadmiernie obciążone, a ryzyko zaburzeń metabolicznych większe. Nie każde dziecko będzie miało problemy z tego powodu, ale część na pewno. Między innymi dlatego mleka koziego nie powinno się stosować u małych dzieci(...)
Pozdrawiam i życzę dziecku szybkiej poprawy!
Jarosław Kwiecień
Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
(,,,)Należy jednak zwrócić uwagę, że przy długotrwałym karmieniu dzieci kozim mlekiem może wystąpić u nich tzw. „anemia koziego mleka”. Zawiera ono bowiem mniej witaminy B 12, kwasu foliowego i żelaza, odpowiedzialnych za procesy krwiotwórcze. Niekorzystna jest też wysoka zawartość jonów chloru i potasu - należy więc mleko kozie rozcieńczać przed spożyciem.
itp.

Sama próbowałam podać Kubie przetwory kozie,ale nie chciał ich jeść,a szkoda,chociaż na podawanie mleka koziego bym sie nie zdecydowała.
No ale każdy robi jak woli,pewnie jest wiele teorii na ten temat.
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy i aktualnymi zaleceniami postępowania w alergii pokarmowej u dzieci MLEKO KOZIE NIE POWINNO BYĆ ZALECANE W UDOKUMENTOWANEJ ALERGII NA MLEKO KROWIE !
Mleka tzw. zwierząt kopytnych mają wspólne antygeny. Mleko kozie powoduje także niedobory kwasu foliowego i ma nieodpowiedni dla dzieci skład jonowy. Może to spowodować liczne powikłania. (...)
(...)Co do mleka koziego - ono ma ZA DUŻO jonów i to jest problem... Jakby było za mało, to można dodać jakiś preparat sodu, potasu itp. i jest OK, ale jak dziecko dostaje za dużo jonów z mlekiem, to nic zrobić nie można - nerki będą nadmiernie obciążone, a ryzyko zaburzeń metabolicznych większe. Nie każde dziecko będzie miało problemy z tego powodu, ale część na pewno. Między innymi dlatego mleka koziego nie powinno się stosować u małych dzieci(...)
Pozdrawiam i życzę dziecku szybkiej poprawy!
Jarosław Kwiecień
Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
(,,,)Należy jednak zwrócić uwagę, że przy długotrwałym karmieniu dzieci kozim mlekiem może wystąpić u nich tzw. „anemia koziego mleka”. Zawiera ono bowiem mniej witaminy B 12, kwasu foliowego i żelaza, odpowiedzialnych za procesy krwiotwórcze. Niekorzystna jest też wysoka zawartość jonów chloru i potasu - należy więc mleko kozie rozcieńczać przed spożyciem.
itp.

Sama próbowałam podać Kubie przetwory kozie,ale nie chciał ich jeść,a szkoda,chociaż na podawanie mleka koziego bym sie nie zdecydowała.

No ale każdy robi jak woli,pewnie jest wiele teorii na ten temat.
Oliwieczka
rosmerta
Mama Hubka - lutówka'07
Pij mleko bedziesz kaleką......;-)![]()
ja akurat się z tym zgadzam

mleko zaśluzowuje organizm i stąd wszystkie katarki, kaszelki, anginki itp... Hubert nie pije w ogóle zadnego mleka nawet modyfikowanego,nie je nabiału bo uczulony na mleko krowie, a wyniki ma super, w normie, bo wszystkie składniki głównie wapń mozna znależć w warzywach m.in. brokuły, kapusty, czosnek... a to zajada codziennie
:-)a co do tego koziego mleka to ja myślałam a o jakiejś malej ilości raczej, a nie o wypijaniu przez dziecko np. 2 butli po 250ml dziennie
jak mleko modyfikowane...Oliwieczka
ojej Rozalka...sama nie wiem co mam zrobić w takiej sutuacji, w ogole nie mogę dopasować jedzienia do Zosi...czasami juz wydaje mi sie ze to moja wina...i jak zaczynam sie cieszyć tym że Zosia wypila np. mleko kozie...to czytam pozniej takie rzeczy ze az mi sie chce ryczeć...
rozalka
No kozie w małych ilościach spoko.ja akurat się z tym zgadzammleko zaśluzowuje organizm i stąd wszystkie katarki, kaszelki, anginki itp... Hubert nie pije w ogóle zadnego mleka nawet modyfikowanego,nie je nabiału bo uczulony na mleko krowie, a wyniki ma super, w normie, bo wszystkie składniki głównie wapń mozna znależć w warzywach m.in. brokuły, kapusty, czosnek... a to zajada codziennie
:-)
a co do tego koziego mleka to ja myślałam a o jakiejś malej ilości raczej, a nie o wypijaniu przez dziecko np. 2 butli po 250ml dzienniejak mleko modyfikowane...
Z resztą jak wszystko,trzeba podawać z rozsądkiem.(A my wychodzimy z nietolerancji na mleko,nie rezygnując z mleka i nabiału(bo juz małe ilości przechodzą np. jogurt,czy serek)
więc uważam,że nie ma na to reguły.
)Ale my tu rozmawialiśmy o zastapieniu Humany mlekiem kozim,iwęc na pewno więcej niz jedna butla podawana sporadycznie.

reklama
agusia9915
Matka wariatka
my nie mozemy tego jesc w nadmiarze nawet codziennie za wzgledu na TSHwarzywach m.in. brokuły, kapusty