reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wizyty u gin, zdjęcia USG, mama w połogu.

reklama
Również na niedobór żelaza polecana jest natka pietruszki

Cyniczna czekamy na wieści od Ciebie.

Dziewczynki cieszę sie, ze u Was wszystko w porządku.

Dawno mnie nie bylo, ale duzo zmian w zyciu zawodowym spowodowalo, ze tylko czytuje forum. W kazdym razie moja malzonka jest juz w 21 tygodniu i czuje sie bardzo dobrze. Dzis jest wazny dzien, bo o 18:15 mamy badanie polowkowe i w koncu zobacze swojego brzdaca na USG po prawie dwoch miesiacach :). Mam nadzieje, ze uda sie rowniez rozpoznac plec. Generalnie imie dla dziewczynki jest juz wybrane: Agata, jednak dla chlopca wstepna wersja to Hubert. Tak naprawde to ja imie wymyslilem juz z dwa lata temu i teraz jak mowie do brzuszka to za kazdym razem mowie: Agatko. Ciekawe jednak jest to, ze moja malzonka zaczela ostatnio przeczuwac, ze bedzie to chlopiec i od niedawna mnie zartobliwie strofuje, zebym przestawial sie na synka :). Licze tylko na to, ze brzdac bedzie zdrowy i ze dzis uda sie poznac plec.
Kolejny krok to USG 4D, mysle, ze umowimy sie na 23 tydzien. To rowniez bedzie dla mnie przezycie. 3majcie kciuki kolezanki za dzisiejsze badanie :)

cyniczna trzymam kciuki daj znać co i jak.

gregorb za wasze badanie też :-) i pochwal się czy żona miała rację co do płci ;-)

My z imieniem mamy pustkę totalną ale mam nadzieję, że prędzej czy później jakieś imię nam się spodoba najbardziej na świecie ;-).

pszczółko gratuluję córy :-)

martikka właściwie tak naprawdę to każda płeć dziecka ma swoje zalety :-)

Wiola78 3kg to ja w ostatnim miesiącu przytyłam :zawstydzona/y::sorry:

Co do tego picia płynów i nie smarowania to wtedy lepiej widać co w środku, widocznie miał problemy z dokładnym obejrzeniem, czasami niektóre kremy powodują, że trudniej promieniom USG przejść, ale większość sprzętów sobie z tym radzi.
A czym więcej płynu w brzuszku tym lepsza rozdzielczość widzianego obrazu tzn. że łatwiej zobaczyć szczegóły.
Aczkolwiek większość lekarzy radzi sobie bez tych dodatkowych zabiegów, czasami przy mniejszych brzuszkach jest trudniej, wtedy pewnie warto się napić i nie sikać przed badaniem ;-).

Więc... Klusek waży 440g... I chyba to dziewczynka. "Chyba", bo gin stwierdziła, że nie bardzo chce się pokazać i zaznaczyła, że może sie mylić. Zweryfikujemy to na 3d za 2 tyg.

Luby wydaje się być odrobinę zawiedziony. Zrobiło mi sie przykro na widok Jego miny przy wiadomości o dziewczynce. No, też się przyzwyczaiłam myśleć o dzidziusiu jak o chłopcu, ale cieszy mnie także dziewczynka. Przede wszystkim cieszy mnie, że jest wszystko w porządku i że się łożysko podniosło.

cyniczna hip hip hurra - z powodu łożyska i tego, że wszystko jest ok :-).
Co do płci to na 100% okaże się przy porodzie ;-) i obie są kochane :-).

cyniczna hip hip hurra - z powodu łożyska i tego, że wszystko jest ok :-).
:-);-):-) No, zwiększyć jedynie muszę dawkę przyjmowanego magnezu, no i potas dostałam dodatkowo. Z zaleceniem jedzenia pomidorów i bananów. Pomidory uwielbiam, ale banany??? :baffled::baffled: bleeeee:eek::baffled:

Cyniczna same dobre wieści :-D moja córa ważyła tyle samo co Wasze małe podczas ostatniego badania ;-) super że łożysko wyżej, co do płci - lekarka nie była pewna, więc jeszcze wszystko możliwe :tak::tak:

reklama
U nas wszystko w porzadku, bobas rozwija sie prawidlowo, troszke mniejsze wymiary jak na 22tc, ale juz od poczatku bylo z 5 dni przesuniecia, wiec jest ok.
Ciezko bylo potwierdzic plec, bo bobas odwracal sie do nas pupa, ale Pani doktor tak na 90% bez pewnosci powiedziala, ze bedzie to raczej dziewczynka :)))). Takze jak narazie moje mowienie do brzuca Agatka jest poprawne :) YEEEAAAAHHHH

Mam jeszcze pytanie odnosnie badan w polowie ciazy. Dzis doktor sprawdzal budowe serca, mowil, ze jest ok, sa wszystkie komory i zastawki, pecherz, zoladek. Oprocz tego zmierzone zostaly raczki, nozki i glowa.Jednak czytalem o badaniach Dopplera, ktore sprawdza kierunek plyniecia krwi. Czy te badania warto robic? Czy sa one moze robione tylko w sytuacjach jakichs niepewnosci przy USG 2D ?

Ostatnia edycja:
Do góry