reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Styczniówki 2010 !!

Karoli4- ogólnie nie ma przeciwskazań do latania w ciązy - o ile w pierwszym trymestrze można mieć zle samopoczucie spowodowane zmianą cisnien a w ostatnim ryzyko porodu przedwczesnego (jakies tam linie lotnicze nawet w zaawansowanej ciązy chcą zaświadczeń) to w drugim a my przecież jesteśmy w drugim jest to najbardziej bezpieczne.
Mam znajomą co całą ciąże wiele razy latała. Ja za pare dni też wsiadam w samolot - lekarz nie widział przeszkód ale to spytałam już tak przy okazji.

dormark - jeśli nic nie czujesz się lepiej może warto - ale uważaj, żeby nie wpakował ci niepotrzebnych leków, jeśli to jakaś wirusówka to i tak musi minąc parę dni aż się lepiej poczujesz. Pewnie się jednak uspokoisz jesli sie dowiesz, ze to nic groźnego.

Kaja wlasnie czytalam, ze II trymestr jest najbezpieczniejszy.
Mialam leciec do Polski w I trymestrze, ale szczerze powiem, ze sie wystraszylam troche i zrezygnowalam z lotu. Wolalam nie ryzykowac.
Ja sie mojej ginki spytam jeszcze przed lotem czy nie widzi zadnych przeciwskazan, tak dla pewnosci. Ale tak polece, bo prawdopodobni potem po porodzie to nie predko sie rusze do Polski ze wzgledu na baby.

reklama
Chyba masz racje wole przeczekac przynajmniej do poniedzialku, co do latania to ja latam i lekarz powiedzial ze nie ma przeciw wskazan.

Na urlopie o 6 - niezła jesteś;-) Mój m codziennie o 6 wstaje, a mnie budziki budza przy okazji, no więc ja dziś o 7 się obudziłam i też już spać nie mogę..
Mi też się czasem dzidzia śni, ale jakoś nigdy nie zwracam w tych snach uwagi na płeć, albo nie pamiętam po przebudzeniu:tak::tak:Może masz prorocze sny i będzie dziewczynka?

ja już tak mam że jak się przebudzę to później nie da rady zasnąć :-( bo zaraz siusiu, za 5 minutek to drugie:zawstydzona/y:, a po tym to już jestem rozbudzona:wściekła/y:
mi pierwszy raz się sniła i zajrzałam co tam ma między nóżkami specjalnie:tak: wolałabym żeby to nie był proroczy sen, ale odwrotność:-p

patrysia nie mam ustalonego terminu usg ale na poczatku sierpnia ide do gina i bede go cisnac o skierowanie na usg wiec mysle ze do polowy sierpnia juz bede po usg,i nadzieja cała w tym ze malenstwo pokaże co ma miedzy nóźiami:-)

Witam ;-)

ja dziś cała połamana wstałam nie wyspałam sie zbytnio :baffled::-D

mi ciągle się rodzinka pyta co będzie i chyba na końcu im nie powiem jak tak będą nalegać ;-) choć znając życie mąż się wygada od razu po wyjściu z gabinetu :sorry:

a mi to zupełnie obojętne co będzie :-D

Widze, ze tutaj juz zyce towarzyskie wre od samego rana:-))
Ja dopiero we wrzesniu. Wczoraj sie rozmarzylam i mowilam sobie co bede jadla dobrego jak pojade:-p
Mam pytanie. Naczytalam sie roznosci na temat latania w ciazy. Bylas u lekarza pytac czy mozesz leciec czy po prostu lecisz i juz?
Jest dokładnie tak jak napisała kaja jeśli czujesz sie dobrze to nie ma się czym martwić. Ja mam list od lekarza w którym jestem tyg i że nie widzi przeciwskazań. ja będe musiała jeszcze jechać na poczatku listopada na zdjęcie blach z zębów, obym sie dobrze czuła:zawstydzona/y: Tutaj ktos pisał, że się wybiera na Swięta do Polski- to już przesada, zresztą linie nie zezwalają.
Dormark dużo zdrówka dla Ciebie:tak:
A tak wogóle to witam:-) U mnie o dziwo świeci słońce, ciekawe czy wytrzyma chociaz do południa:zawstydzona/y: Ale niedługo będę w tropikach, z tego co piszecie to w Polsce temperatury powalające. A ja mieszkam w mieście, w bloku:szok:

To ja dotarlam do roboty. Zrobilam sobie godzinny szybki spacer w upalku porannym 27 stopni, niestety tez i wspinaczke musialam odbebnic, bo Perugia jest usytuowana gorzyscie, ale przynajmniej sie zmeczylam i zlosc oraz moje ogromne nabuzowanie jak na razie poszly sobie w ch... Teraz to bym sie zdrzemnela:rofl2:.

Niestety zapowiada sie kolejny upalny dzien. Z taka temperatura tylko nad morze....

A ja po raz setny oglądam wyniki ostatniego USG i zaczęłam sprawdzać w internecie ile powinna przezierność karku wynosić. U mnie wynosi 2,6mm a maksymalnie powinna 2,5. i już oczywiście znalazłam sobie powód do zmartwień ;-) eh,cała ja.
A dzisiaj odwiedziłam przyszłą teściową. Wpakowała we mnie rybę i właśnie mnie mdlić zaczęło :wściekła/y:
Paula, to też zależy od CRL dziecka, im CRL jest większe, tym wyższa norma NT. Chociaż chyba w ogóle najwyższa norma NT to 2,6 mm, mi wyszło 2,3 ale jak porównałam ocenę ryzyka z wynikiem z pierwszej ciąży to NT wyniosło 1,5 mm, a ryzyko niewiele mniejsze, także nie ma czym się przejmować... może Twój lekarz też stwierdził, że nie ma powodu do niepokoju?

dzień dobry wszystkim:-)
co do godziny o której wstałam na urlopie to bez komentarza:wściekła/y: aż krzyczeć mi się chce z nerwów no kto to widział mieć urlop i wstać o 6 :crazy:
śniło mi się moje dzidzi, które miałam na rączkach już i była to dziewuszka ciekawe czy sny się sprawdzają:-p
i tak zdałam sobie sprawę, że kurcze ja już powoli kończę 4 miesiąc wg gina:szok: ale zleciało normalnie mam już duzie dzidzi w brzuszku:tak:

miłego dzionka babki i życzę dużo kopniaczków co byście wiedziały, że tam są ...

Nadineczko, no wiesz o 6?? Ja akurat problemów ze snem nie mam, tzn. mam jeden, ma na imię Wiktorek i działa jak budzik, tylko jego się nie da wyłączyć!!

To Twój lekarz dzieli ciążę na 10 m-cy?? Bo 40 tygodni na 4 to 10 m-cy, no to dziwnie, wg mojej, 5 miesiąc to od połowy 18 tygodnia. Ale moja ginka dzieli na 9 miesięcy, wg kalendarza. Ja OM miałam 31 sierpnia, więc liczę jak w kalendarzy, kwiecień to pierwszy miesiąc ciąży, maj drugi, czerwiec trzeci, lipiec czwarty a sierpień piąty.

Mam pytanie. Naczytalam sie roznosci na temat latania w ciazy. Bylas u lekarza pytac czy mozesz leciec czy po prostu lecisz i juz?

Karoli, chyba lepiej zapytać lekarza, bo każda ciąża jest inna.

To ja dotarlam do roboty. Zrobilam sobie godzinny szybki spacer w upalku porannym 27 stopni, niestety tez i wspinaczke musialam odbebnic, bo Perugia jest usytuowana gorzyscie, ale przynajmniej sie zmeczylam i zlosc oraz moje ogromne nabuzowanie jak na razie poszly sobie w ch... Teraz to bym sie zdrzemnela:rofl2:.

Niestety zapowiada sie kolejny upalny dzien. Z taka temperatura tylko nad morze....

A u nas błogi chłodek, co za ulga po ostatnich upałach...:tak::tak:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Karoli - niezły spacer, ja ledwie kawę kończe a ty już w pracy. To mnie zmobilizowało, żeby też coś dziś zrobić :-) tylko jeszcze nie wiem co.
Labamba z tymi temperaturami w Polsce to różnie, teraz różnice robią się duże pomiędzy wschodem a zachodem i zależy gdzie się wybierasz. Generalnie ciepło ale koniec lipca blisko i może ta dziwna pogoda wreszcie się skończy.

reklama
właśnie gin nic nie mówiła, ale ona była tylko na zastępstwo, bo moja wyjechała na urlop. Wizyte mam 20sierpnia i mysle ze dopiero wtedy porozmawiam z nią o tych wynikach. narazie się nie stresuję. przespałam się z tym i jakoś mi lżej. Poza tym pisze wyraźnie,że kość nosową uwidoczniono, a w internecie czytałam,że często są błędne te pomiary NT. U niektórych wychodzi nawet 3,5mm, 4,5mm i rodzą zdrowe Dzidzie;-) ja wierze,że mój Szkrab też jest i będzie zdrowy :tak:

Do góry