reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

reklama
byłam wczoraj z Lenka na wizycie kontrolnej i troche sie zmatrwiłam... Niunia w ciagu trzech miesiecy przybyła tylko 500 g... trzy miesiace temu wazyła 7000 teraz 7500g:-(... lekarka kazała przyjśc za miesiąc znów na wazenie i jezeli Nuska będzie tak mało przybierac to bedziemy robic badania bo to prawdopodobnie anemia:-(, tylko jak:confused: Mała je cycusia, zupki z mieskiem, owoce, kaszki... kurcze...

No mi tez sie tak wydaje:-) Na zabiedzonego nie wyglada:-D:-D:-D

Czy ktores dziecie jeszcze samo nie siedzi bez podparcia? U nas jest jeszcze daleko do tego. Strasznie jest gietki w tulowiu. On na siedzaco chce sobie nozki do buzi pchac.:tak: Boje sie, ze to moze jakies obnizone napiecie miesniowe albo co. Czytalam, ze dziecko samo powinno usiasc miedzy 6 a 9 mies wiec narazie strasznie sie nie martwie, choc nie powiem, ze chcialabym juz widziec go siedzacego

No mi tez sie tak wydaje:-) Na zabiedzonego nie wyglada:-D:-D:-D

Czy ktores dziecie jeszcze samo nie siedzi bez podparcia? U nas jest jeszcze daleko do tego. Strasznie jest gietki w tulowiu. On na siedzaco chce sobie nozki do buzi pchac.:tak: Boje sie, ze to moze jakies obnizone napiecie miesniowe albo co. Czytalam, ze dziecko samo powinno usiasc miedzy 6 a 9 mies wiec narazie strasznie sie nie martwie, choc nie powiem, ze chcialabym juz :-):-):-)

Mój Alan jeszcze sam nie siada:zawstydzona/y::zawstydzona/y::-(, tylko czasem jak bo dam na siedząco to tak kilka sekund wytrzyma, a potem sie przewraca na bok :-( i też zaczynam się poważnie martwić :-( chyba wybiorę się z nim do kontroli :-(...

Sawka, nie martw sie na zapas, teraz dzieci przybieraja już coraz mniej, może te 500 g to rzeczywiście mało, ale skoro Niuńka ładnie je, to będzie dobrze i trzymam kciuki, zeby to nie była żadna anemia, tylko dobra przemiana materii;-)

Edee, myslę że nie ma co się zamartwia, kazde dziecko jest inne i z dnia na dzien łapie nowe umiejętności, moja na początku tez strasznie sie chwiała i bujała, sadzaj go częściej nawet na krótko i z czasem będzie wytrzymywał dłużej

Czy ktores dziecie jeszcze samo nie siedzi bez podparcia? U nas jest jeszcze daleko do tego. Strasznie jest gietki w tulowiu. On na siedzaco chce sobie nozki do buzi pchac.:tak: Boje sie, ze to moze jakies obnizone napiecie miesniowe albo co. Czytalam, ze dziecko samo powinno usiasc miedzy 6 a 9 mies wiec narazie strasznie sie nie martwie, choc nie powiem, ze chcialabym juz widziec go siedzacego
Filip sam nie siada jeszcze, ale jak go posadzę to siedzi sam bez podparcia. Potrafi tak siedzieć nawet 15-20 minut, to jest maks, bo dłużej w jednej pozycji nie usiedzi, nudzi mu się:confused: Ale mimo wszystko nie zostawiłabym go samego np na podłodze, bo boję się, że mógłby się przechylić, a sam się jeszcze nie potrafi asekurować. My niestety mamy ONM :-(
Może dla świętego spokoju podpytaj pediatrę;-)

Dziewczyny ile ważą Wasze maluszki?
Jak już wspominałam 9kg przy wzroście nie wiem jakim. 2 miesiące temu miał 76cm.

A moja Julka waży około 10 kg i jest na samym cycku, Ja już jestem wyssana, zmęczona i niewyspana. Waga mi nic nie spada więc karmienie piersią jako środek na odchudzanie wkładam między bajki. Julka nie chce nic innego jeść, nawet jak jej daje to co lubi to zje 2 - 3 łyżeczki i koniec kaszki to samo, nawet jak wiem ze jest głodna to nie je tylko cycka wypija. Już nie wiem co robić bo ona ma prawie 9 miesięcy.
Może spróbuj Julę powoli oduczać cycusiowania:tak: W końcu duża już z niej dziewczynka i powinna jeść inne rzeczy poza cycusiem. Pewnie początki będą ciężkie, ale im dłużej będziesz z tym zwlekać tym będzie gorzej:tak:

byłam wczoraj z Lenka na wizycie kontrolnej i troche sie zmatrwiłam... Niunia w ciagu trzech miesiecy przybyła tylko 500 g... trzy miesiace temu wazyła 7000 teraz 7500g:-(... lekarka kazała przyjśc za miesiąc znów na wazenie i jezeli Nuska będzie tak mało przybierac to bedziemy robic badania bo to prawdopodobnie anemia:-(, tylko jak:confused: Mała je cycusia, zupki z mieskiem, owoce, kaszki... kurcze...
Myślę, że nie ma co panikować. Pewnie sie okaże, że to nie żadna anemia tylko po prostu taka natura Lenki, że jest drobniutka. Poza tym dzieci teraz wolniej przybierają na wadze. Filip w 2 mies przybrał 500g, a jak był malutki potrafił 1,2kg miesięcznie;-)

Sawka, nie martw sie na zapas, teraz dzieci przybieraja już coraz mniej, może te 500 g to rzeczywiście mało, ale skoro Niuńka ładnie je, to będzie dobrze i trzymam kciuki, zeby to nie była żadna anemia, tylko dobra przemiana materii;-)

Edee, myslę że nie ma co się zamartwia, kazde dziecko jest inne i z dnia na dzien łapie nowe umiejętności, moja na początku tez strasznie sie chwiała i bujała, sadzaj go częściej nawet na krótko i z czasem będzie wytrzymywał dłużej

No, ale czy to nie szkodzi maluszkowi ? który jeszcze sam nie siada :confused:może ma poprostu jeszcze słaby kręgosłup :confused::-:)-:)-( nie chcę mu zrobić krzywdy :zawstydzona/y::-:)-(

Mój Alan jeszcze sam nie siada:zawstydzona/y::zawstydzona/y::-(, tylko czasem jak bo dam na siedząco to tak kilka sekund wytrzyma, a potem sie przewraca na bok :-( i też zaczynam się poważnie martwić :-( chyba wybiorę się z nim do kontroli :-(...

My mielismy w tamtym tyg szczepienie i mowilam o tym pediatrze, a on na to, ze Kacperek urodzil sie wczesniej, byl malutki i potrzebuje wiecej czasu. Przyjelam ta odpowiedz tak sobie bo wiele dzieci rodzi sie wczesniej i jakos daja rade. Poza tym to tylko 3 tyg wczesniej a nie 2-3 mies

Moja tez je wszystko a i tak ma niedobór żelaza i wit B....slaba przyswajalność.. Ale powiem Ci że w penym momencie dzieci przestają tak szybko przybierać...

No, ale czy to nie szkodzi maluszkowi ? który jeszcze sam nie siada :confused:może ma poprostu jeszcze słaby kręgosłup :confused::-:)-:)-( nie chcę mu zrobić krzywdy :zawstydzona/y::-:)-(
Nie usiądzie sam dopóki nie zacznie raczkować... Moja tez sama nie siada ale bardzo chce siedziec więc ją sadzałam najpierw na chwileczkę, potem chwilę dłużej , a teraz po 10 min nawet siedzi i jak już nie chce siedziec to się sama kładzie:)
Nie sądzę żeby działa jej się krzywda:)

reklama
Do góry