reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mamy z Irlandii!!

edit.Dopiero teraz widzę,że Sacred Hearts też jest na Church Avenue!
Tak, bo te szkoły są naprzeciwko siebie, jedna po jednej stronie, a druga po drugiej:-p A ta Scoil Bhride to nie jest szkoła, gdzie wszystkie zajęcia odbywają się w języku irlandzkim:confused: Bo z tego co kojarzę to tu są trzy rodzaje szkół, albo może się mylę:sorry2:

reklama
Tak, bo te szkoły są naprzeciwko siebie, jedna po jednej stronie, a druga po drugiej:-p A ta Scoil Bhride to nie jest szkoła, gdzie wszystkie zajęcia odbywają się w języku irlandzkim:confused: Bo z tego co kojarzę to tu są trzy rodzaje szkół, albo może się mylę:sorry2:
:eek::eek:
No to mnie zagięłaś.Nie wiem.
Babka mówiła po angielsku :-D
W poniedziałek się dopytamy bo nawet do głowy mi nie przyszło się tego dowiadywac :eek:

ufff.
Na ich stronie napisane jest,że language:
English
Gaeilge
Czyli jest język angielski.

Joannn chyba nigdy nie pisałaś o CZYMŚ na szyjce maluszka?
Co to jest Mosquito?

Ostatnia edycja:
ufff.
Na ich stronie napisane jest,że language:
English
Gaeilge
Czyli jest język angielski.
Na ich stronie jest:
[FONT=Trebuchet MS, Arial, Helvetica]1. Language
(i)[FONT=&quot] [/FONT]Gaeilge
(ii)[FONT=&quot] [/FONT]English
[/FONT]Dlatego tak mnie zastanawia czy w tej szkole nie kładą jakiegoś nacisku na język irlandzki:confused: Nie ukrywam, że będę miała dylemat za jakiś czas, dlatego chętnie bym poznała jakieś opinie na temat tych szkół, tylko gdzie? Chyba zacznę pod szkołami koczować:-p:-D

Na ich stronie jest:
[FONT=Trebuchet MS, Arial, Helvetica]1.Language
(i)Gaeilge
(ii)English
[/FONT]Dlatego tak mnie zastanawia czy w tej szkole nie kładą jakiegoś nacisku na język irlandzki:confused: Nie ukrywam, że będę miała dylemat za jakiś czas, dlatego chętnie bym poznała jakieś opinie na temat tych szkół, tylko gdzie? Chyba zacznę pod szkołami koczować:-p:-D
Wolfia w każdej szkole językiem dodatkowym jest Irlandzki.W każdej bo jest obowiązkowy :tak::tak:
Ale wydaje mi się,podkreślam wydaje,że w Infantsach tego nie ma,dopiero w primary :sorry2:
Po za tym urzędowe języki mamy dwa:angielski i irlandzki w przewadze używany jest angielski.

Anineczko ja Cie doskonale rozumiem, tylko zastanawiam się, gdzie są w takim razie typowe szkoły irlandzkie, w których zajęcia odbywają się głównie w języku irlandzkim, a angielski jest tym językiem drugorzędnym:confused: Istnieją w takim razie jeszcze takie? Tak się uparłam na tą szkołę, bo myślałam, że skoro w tej Sacred Hearts "króluje" angielski, to w tej drugiej irlandzki, tym bardziej, że nazwa szkoły jest typowo irlandzka, a dwie szkoły tego samego pokroju obok siebie to mało realne, ale jak widać myliłam się:sorry2:

Tabasia powodzenia w nauce:-)

Widze,ze wszystkie poszly spac, nie ma z kim rozmawiac, wiec tez sobie ide!Dobranoc
Dzieki kochana, przyda mi sie, bo termin egzaminu wypada w tydzien mojego porodu :-D Ale na pewno sie z babka dogadam ;-)
Przygoda z kluczykami straszna, a dzis jeszcze taka pogoda byla, ze masakra :no: Ja tez sie zawsze tego boje, juz mi raz auto samo zamknelo kluczyki w srodku, ale to pod domem sie stalo, wiec otworzylam drugimi. Ten koles co Ci otwieral to Polak byl?

hej hej

Antek był dziś na treningu :-D
Będzie trenował Hurling :cool2::-D
No i zapisaliśmy go do szkoły na przyszły rok.muszą nam tylko papiery do wypełnienia przysłac :tak::tak:
Anineczko super, ze z Mila lepiej. To jeszcze mala psinka, ale na pewno sie z tego wygrzebie :happy2:
O hurlingu nie myslalam, maz chce Alexa na triale do Anglii wysylac, oczywiscie mowie o pilce noznej. Ale to bedzie zalezalo tylko od tego czy synu zarazi sie footballem tak jak jego rodzice :-D
A ja dzis w kiepskim nastroju, dobijaja mnie falszywi ludzie w mojej pracy, coraz blizej jest decyzja o zwolnieniu lekarskim :eek:

Lubiczanka i Marta dalej nic? :szok:

Zmykam spac, spokojnej nocki dziewczynki ;-)

reklama
Witam kochane Mamusie!!!
A teraz po tylu stronach czytania,puki jeszcze cosik pamiętam
Joannn-dziękuję za komplement-zawsze byłam humanistką i na ewentualne korepetycje zapraszam;-)A tak szczerze mówiąc to czasem się czuję jakbym się tu uwsteczniała pod względem naszego języka ojczystego:zawstydzona/y:
Andziulinko-ależ zazdroszczę pogody:cool2:i w ogóle tego,że tak możesz pokorzystać z obecności przy rodzince:tak:.Fajna sprawa taki wyjazd-nie dość,że wszyscy poznają nowego członka rodziny,to jeszcze "jakby się dziecka nie miało";-)
Larcia-no mnie to chybaby trafiło:wściekła/y:.Raz moje kochane dzieci zamknęły się w środku u znajomego w samochodzie-całe szczęście okno było lekko uchylone(jakiś cm.dosłownie)i jakaś babka przyniosła nam wieszak,którym odblokowaliśmy drzwi(swoją drogą babka znała się na rzeczy skoro obserwując przez okno przytachała metalowy-taki druciany wieszak:dry:;-):-))
Tabasiu,MamoAdy,Sofik i inne mamusie(których w życiu ominąć nie chcę)-Już pisałyśmy z Martą,że te nasze bestie trzymają się i przypuszczam(nie wiem jak Marta),że ja do przyszłej niedzielki sobie pochodzę z brzuchem.Moja mama przylatuje właśnie15-go i ktoś musi ją z lotniska odebrać;-):-D
Anineczko-grzeczna ta Twoja psina.Przemyślała sobie sprawę i stwierdziła,że nie opłaca się chorować:-).Ja też chciałam zapisać Dawidka na jakieś zajęcia typu hurling czy piłka,ale jego nastawienie i temperament szybko mnie odwiodły od tego pomysłu:eek:
Agusik78-jak tam po wieczorze?Poszaleliście sobie?
Kasiu-jasne,że kojarzę Gniewkowo(o ile mnie pamięć nie zawodzi to jakaś3-ia stacja od Torunia)
Wolfia-niestety j.irlandzki jest obowiązkowy dla dzieci,a zaczyna się od pierwszej klasy(niestety oczywiście dla nas,bo Dawid ma kłopoty z angielskim,a w irlandzkim to nawet nie jesteśmy mu w stanie pomóc:sorry2:)
Miłego dnia Wam wszystkim życzę drogie Panie(przecież pogodą się już nie przejmujemy).I do potem:tak:

Do góry