reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kwietniówki 2010!!!

a ja wole teraz lazic na nfz a pozniej miec odpowiednia opieke, kasa w sumie ta sama... z tego prywatnego dyzuru poloznej noworodkowej bylam mega zadowolona- dowiedzialam sie wreszcie dokladnie co i jak z moim dzieciątkiem bylo, troche odpoczelam i teraz tez sie musze za czyms takim rozgladnac
poza tym nie mylcie tego, jak byc powinno z tym co jest, to ze powinnysmy miec godna opieke bez oplacania to jedno, a to ze w praktyce jest roznie to juz inna sprawa... poloznej do porodu chyba nie bede brala, ale juz do pomocy z noworodkiem to sie przyda i chyba sie zdecyduje na pokoj 1osobowy zeby sie choc troche przespac po wszystkim:)

Ja miałam jedynkę z synkiem o byłam bardzo zadowolona . Nikt mi się nie plątał i nie przyłaził nie proszony .:tak: miałam na sali prysznic przewijak taki z lampami stoliczek z krzesłami , TV i wypaśne regulowane wyrko. ;-)

Jeszcze masz czas, poczujesz na pewno już niedługo:tak:

Ja w czwartek dostałam moje zamówione spodnie, udało mi się kupić nowiutkie z metkami mama-licious bo dziewczyna kupiła sobie za duże. Są rewelacyjne, wygodne nic mnie nie uciska, materiał mięciutki i też już je kocham. Trochę jeszcze za duże ale na pewno utyję jeszcze więc na dłużej starczą :tak: I zapłaciłam tylko 75zł:cool2::tak:
Mama Licious NOWE JEANSY BRI roz. 31 PRZES. GRATIS (798160818) - Aukcje internetowe Allegro

Super spodenki ..

reklama
Odnośnie tego opłacania lekarzy i położnych to niestety kij ma dwa końce i to my pacjenci ich do tego przyzwyczailiśmy, że bez dodatkowego "wsparcia" aż tak w opiekę się nie zaangażują.
zgadzam się z tobą w 100% jeżeli podejście ludzi w Polsce się nie zmieni to z łapówkarstwem jeszcze długo będziemy mieli do czynienia. To jest żenujące, tak jakby ktoś mi dodatkowo płacił za to co i tak należy do moich obowiązków i powinnam robić to dobrze. Chory system i chore zachowania ludzi, którzy z góry zakładają że zostaną źle obsłużeni.
ps. mam nadzieje że żadna z was nie obrazi się na mnie za to co napisałam

hej dziewczyny
co do tych ruchow i kopniec i wogole... to ja czuje tylko leciutkie bulkniecie tu czy tam i to niezbyt czesto, nie wiem co ze mna jest nie tak jak widze dziewczyny co sa w 16 tygodniu i czuja kopniecia i nie wiem co jeszcze...moze za chuda jestem albo za stara, sama nie wiem, czytalam ze w pierwszej ciazy czuje sie pierwsze ruchy miedzy 18 a 20 tygodniem, ale tutaj widze ze wszystkie duzo wczesniej i to prawdziwe kopniecia (ktore nawet potrafia przeszkadzac:szok:) dobrze ze we wtorek mam termin u gin to moze moje watpliwosci sie rozprosza i mam nadzieje ze wszystko jest ok
a co do tego placenia za porod albo za cokolwiek z tym zwiazanym, to moje kuzynki i wogole wszystkie znajome, ktore w ostatnich 2 latach rodzily, to nie placily ani grosza za nic, moze to zalezy tez od regionu Polski? wszystkich znajomych mam miedzy Legnica a Wroclawiem i tam nikt za nic nie placil i wszyscy zadowoleni:rofl2:

a co do tego placenia za porod albo za cokolwiek z tym zwiazanym, to moje kuzynki i wogole wszystkie znajome, ktore w ostatnich 2 latach rodzily, to nie placily ani grosza za nic, moze to zalezy tez od regionu Polski? wszystkich znajomych mam miedzy Legnica a Wroclawiem i tam nikt za nic nie placil i wszyscy zadowoleni:rofl2:
i tak powinno być jestem za :-)

a co do ruchów malucha to się nie martw na pewno wszystko jest ok ja też dopiero wczoraj je poczułam więc i ty niedługo poczujesz

Sama się poważnie zastanawiałam nad Ujastkiem (wiele znajomych tam rodziło) - chyba pójdę tam na szkołę rodzenia, bo jest w dobrych godzinach, ale urodzę w prawdziwym szpitalu.

Hej :-)
Ja też myslałam poważnie nad Ujastkiem, ale chyba jednak "pójdę na żywioł" i teraz się zastanawiam nad Kopernikiem, bo mimo że opinie są średnie i warunki nie hotelowe jak w Ujatku, ale za to mają tam najlepszy w Krk oddział i sprzęt jakby się coś z maluszkiem działo...:oo: no i jeszcze mam lekarza prowadzącego z Kopernika... cóż...jeszcze trochę czasu zostało ;-)
Za to do szkoły rodzenia też wybieram się do Ujastka :-) Może się tam spotkamy :-D Nie wiesz może jakie długie są terminy i ile wcześniej trzeba się zapisać???

Poza tym u mnie z dziwnymi bólami brzucha się poprawiło i mniej boli :-) a tak to spokojnie i relaksowo.. ;-)
Pozdrowienia dla wszystkich!

jaki ja mam dziś nastrój.....bez kija nie podchodź, od rana nawet z Szanownym nie rozmawiam.....ja chcę ,żeby moje hormony wróciły do normalności....nawet znajomi dziś biedni przyjechali , posiedzieli chwile i zmyli się do domu bo rozmowa ze mną w dniu dzisiejszym to jak wyprawa sapera na pole minowe...........

Co do szpitali to widzę ,że czas mija a nic się nie zmienia. Jak rodziłam młodego też był "cennik" ale ja jestem twarda i nikt nie dostał ode mnie złamanego grosza. Nasz młody przechodził jeden zabieg w Krakowie , drugi( poważniejszy) w Częstochowie i też wszyscy mówili ,że trzeba dać....nic nikomu nie dałam ,zabiegi przeprowadzone szybko ,bez czekania w Częstochowie 4 dni po zabiegu lekarz dostał kwiaty i tyle.
Wydaje mi się ( bez obrazy) ale jak dasz choćby położnej , to lekarz też czeka na "dole" a za nim pielęgniarka i tak mamy łańcuszek.....

hej dziewczyny
co do tych ruchow i kopniec i wogole... to ja czuje tylko leciutkie bulkniecie tu czy tam i to niezbyt czesto, nie wiem co ze mna jest nie tak jak widze dziewczyny co sa w 16 tygodniu i czuja kopniecia i nie wiem co jeszcze...moze za chuda jestem albo za stara, sama nie wiem, czytalam ze w pierwszej ciazy czuje sie pierwsze ruchy miedzy 18 a 20 tygodniem, ale tutaj widze ze wszystkie duzo wczesniej i to prawdziwe kopniecia (ktore nawet potrafia przeszkadzac:szok:) dobrze ze we wtorek mam termin u gin to moze moje watpliwosci sie rozprosza i mam nadzieje ze wszystko jest ok
Kochana nie przejmuj sie - jak pytalam gina czy to mozliwe, powiedzial ze w pierwsze ciazy to czuje sie ruchy po 20tc, osoby szczuple moga wczesniej, ale sa wyjatki ktore potwierdzaja regule oczywiscie...
ja pierwsze musniecie poczulam w 14tc ppozniej nic a od polowy 15tc codziennie czuje Dzikuska :)....
Kazda ciaza jest inna i nie ma jednej reguly scisle mowiacej co i kiedy - duzo zalezy od samego organizmu kobiety ;)...

Mowie jeszcze bedziesz modlila sie by przestal biegac ci ta ten maly Zboj ;D!!!

No wawa to przoduje w opłatach .. średnio połozna od tysiaka do góry jak ktoś chce w szpitalu w którym byłam poród rodzinny 600zł a to nie najdroższy szpital . Tylko ZZo robią za free . szkoły rodzenia tez za free
Ale buz w szpitalach odsyłaja ciagle i dzieczyny się boją wywiezienia " na wieś " .. bo tak robia rekordem jest transport laski helikopterem do bytomia, opowiadała nam babka na szkole rodzenia . Tak więc płaca ludzie aby mieć miejsce i się nie martwic wyladowaniem gdzieś tam . Dla mnie to powinni patrzeć na meldunki .. nie mam nic do przyjezdnych i wiem że nie ma rejonizacji ale sa laski co gnaja po 150-200km do wawy jak się zacznie bo chca tu rodzić .. A potem Dziewczyny z warszawy odsyłają .. :no: A niech rodza u siebie

Dziewczyny, ale kto mówi o dawaniu łapówek? W szpitalach są cenniki - ile kosztuje poród rodzinny, szkoła rodzenia, położna do porodu na wyłączność.

Za co zamierzam zapłacić - za wynajęcie wybranej przeze mnie (nie pierwszej z brzegu) położnej, która poprowadzi mój poród. Oczywiście - nikomu zapewne w szpitalu nie odmówią pomocy i poród odbiorą, ale taka położna na wyłączność to jest moje "widzi mi się". Polega to na tym, że z chwilą poczucia pierwszych skurczów dzwonie do niej i mówię, że się zaczęło. Ona wtedy jedzie do szpitala i jest przy mnie przez cały czas, nie zajmuje się w tym czasie innymi pacjentkami.

Może przy kolejnym porodzie będę bardziej odważna, ale tym razem:
a) termin mam na tydzień Wielkanocny (zmniejszony personel w szpitalach)
b) cholernie się boje i chce miec przy sobie caly czas kogoś doswiadczonego:zawstydzona/y:

reklama
Dziewczyny, ale kto mówi o dawaniu łapówek? W szpitalach są cenniki - ile kosztuje poród rodzinny, szkoła rodzenia, położna do porodu na wyłączność.

Za co zamierzam zapłacić - za wynajęcie wybranej przeze mnie (nie pierwszej z brzegu) położnej, która poprowadzi mój poród. Oczywiście - nikomu zapewne w szpitalu nie odmówią pomocy i poród odbiorą, ale taka położna na wyłączność to jest moje "widzi mi się". Polega to na tym, że z chwilą poczucia pierwszych skurczów dzwonie do niej i mówię, że się zaczęło. Ona wtedy jedzie do szpitala i jest przy mnie przez cały czas, nie zajmuje się w tym czasie innymi pacjentkami.

Może przy kolejnym porodzie będę bardziej odważna, ale tym razem:
a) termin mam na tydzień Wielkanocny (zmniejszony personel w szpitalach)
b) cholernie się boje i chce miec przy sobie caly czas kogoś doswiadczonego:zawstydzona/y:

Ja jakbym rodziła SN tez bym wzieła połozną :tak:

Do góry