Siuniab z tą sprzedażą to jest tak:
"Osoba, która wykupiła mieszkanie komunalne zobowiązana jest zwrócić bonifikatę po jej waloryzacji, jeżeli mieszkanie sprzeda lub wykorzysta na inne cele przed upływem 5 lat od zakupu. Wyjątkiem jest sprzedaż mieszkania na rzecz osób bliskich, na przykład syna lub wnuka. Ustawa o gospodarce nieruchomościami określa krąg osób zaliczanych do osób bliskich (art. 4 pkt 13 ustawy), do których to osób należą:
- zstępni (dzieci, wnuki, prawnuki),
- wstępni (rodzice, dziadkowie, pradziadkowie),
- rodzeństwo (bracia i siostry),
- dzieci rodzeństwa (siostrzeńcy, siostrzenice, bratankowie, bratanice),
- małżonek,
- osoby przysposabiające i przysposobione (adoptowane dzieci i adopcyjni rodzice)
- oraz osoba, która pozostaje ze zbywcą faktycznie we wspólnym pożyciu (konkubina lub konkubent).
Ograniczenia dotyczące zwrotu bonifikaty dotyczą tylko nabywców nieruchomości stanowiących własność gminy. Jeżeli więc wnuk otrzyma mieszkanie od babci, a potem zaraz je sprzeda, gmina nie ma prawa żądać od niego zwrotu bonifikaty."
Kochanie, jesteś aniołem :-)
Czyli z tego co rozumiem (a do mnie takie rzeczy to ciężko hehe). To jeśli moi rodzice wykupili mieszkanie z bonifikatą, a potem przekazali je mi jako darowiznę, to mogę je sprzedać bez zwracania tej bonifikaty w każdej chwili? Bo słyszałam coś o takim warunku, że nie można sprzedać wykupionego od Urzędu Miasta mieszkania w okresie 5 lat od zakupu. Ale mnie to nie obowiązuje tak?