reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudzień 2009

reklama
no właśnie ja tego sie obawiam,ze przegapie moment skurczy,pomyle z czym innym i bedzie za poźno na dojazd do szpitala i że urodze w drodze:szok:
owszem zdazaja sie porody ekspresowe ale mimo ze to moja pierwsza ciaza nie wierze ze da sie przegapic....pierwsze moze tak ale potem jak sa co 5 min to chyba sie juz nie ds....

Wiecie co, mi się wydaje że samo załapanie o co chodzi jest proste. Na zajęciach wszystkie Kobity załapały po chwilce. Najgorzej jest chyba z pamiętaniem w czasie skurczu żeby tak oddychać. Bo to nie chodzi żeby cały czas. Jak odpoczywamy od skurczu to oddychamy normalnie. Jak się brzuszkiem oddycha to dzidzia jest lepiej dotleniona a w czasie skurczu tego tlenu potrzeba bo nawet tętno maluszkom może spadać.

Położna powiedziała tak: wciągać powietrze nosem i próbować wypchnąć dzidzie brzuchem. Cycki, klatka, ramiona się mają nie ruszać - tylko brzuch ma rosnąć. Powietrze wypuszczamy buziakiem. Poćwiczcie z płcią przeciwną bo Oni własnie przeponą oddychają.

Myślę, że faceci nas nie zrozumieją, ponieważ oddychanie przeponą to dla nich normalne oddychanie, zwykły odruch a nie coś specjalnego.
A z tym oddychaniem przeponą podczas porodu to fajna rzecz, bo przeponą nie oddychasz odruchowo tylko musisz myśleć i być skupiona na tym oddychaniu, bo jak się zapomnisz to oddychasz po staremu i człowiek skupia się na oddychaniu przez przeponą a zapomina na chwilę o bólu.
Tak samo jak są skurcze parte, to nie na każdym skurczu się prze, nie raz trzeba odczekać jeden skurcz aby dać dziecku odsapnąć, czy coś tam, a przeć chce się straszliwie wtedy zatykałam sobie buzie szlafrokiem, dyszałam i odliczałam.:-D:-D

reklama
Do góry