reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wizyty u pediatry, w poradniach, czyli kłopociki z naszymi dzieciaczkami.

Prevenar 13 ma 13 serotypów wirusa pneumokoka, synflorix ma 10 a zwykły prevenar 7.

My przypadkiem załapałysmy się dzis na wizytę u pediatry. Poszłam młodą zważyć i doktorka nas wzięła do zbadania - i dobrze się stało bo młoda stanowczo za mało przybiera - równy miesiąc temu ważyła 4460 z dziś 4740 przybrała wiec niecałe 300 g i to stanowczo za mało.
Za 2 tyg szczepienie do tego czasu mam karmić cycem jak czesto się da, zrobić morfologię... a na 27 mamy usg brzuszka. Poza tym dostałysmy skierowanie do neurologa bo młoda pięknie dźwiga główkę ale bardzo wygina się w rogalik w jedna stronę, zarówno na pleckach jak i na brzuchu. Jutro bedziemy się rejestrować...

ojjj Abejka to rzeczywiście mało Agatka przybrała...a usg brzuszka po co?? by spr, czy ok i czy tu nie jest problem?? A takie wyginanie się w rogalik o czym ma świadczyć?? Laik jestem

Dziś moje Małe Kochanie mnie zadziwiło...położyłam ją na brzuszku a Ona główka wyyyyysoko wysoko do góry i tak ją podnosiła po kilkunastu sek kładła i znów podnosiła i tak dobryk kilka minut. Leżała na przewijaku . Może na miękkim łóżku trudniej bylo jej się łapkami zaprzeć??

reklama

I my po wizycie jesteśmy,to i ja sie pochwalę.Malutka waży 5600 g,a więc o.k.Sprawdzałam w książęczce zdrowia Starszą i Ona dokładnie w tym samym okresie ważyła 4800 g,więc była drobniejsza ;-);-);-),no i taka została :-):-):-)..
Śliczna waga:-)
Dzięki za pocieszenie :*

Prawdopodobnie my też, ale pewna nie jestem, bo ponad miesiąc temu Anię ważyłam, a teraz dopiero za dwa tygodnie
Dzięki bo już się martwiłam(znowu) jak tak czytam że wszystkie dzieciaczki 5 kg przekroczyły;-)

Amelka ma dwa ząbki :szok::baffled::szok: :baffled:
Gratuluję :-)

Sporo wyrzeczeń nas te szczepionki kosztowały,a przez nią aż mi głupio i dziwnie było tego słuchać.Pierwszy raz się spotkałam z czymś takim :no::no::no:
Nawet się nie przejmuj głupim gadaniem:tak:

Inne szczepienia pod koniec stycznia jak posiewy krwi i moczu wyjdą jałowe i neurolog nas dopuści do szczepień. TYLE że neurologa mamy na MARZEC. Więc super, trzeba będzie wysupłać na prywatną wizytę.
Na pewno wyniki wyjdą wzorowe:tak:

ale wnioski sa masakra: brak fachowej wiedzy i rosądnego podejścia tam, gdzie tego wlaśnie oczekiwałam..porażka
To szkoda, że nie potrafią człowiekowi pomóc

We wtorek po wizycie u neurolog cieszyłam się, że teraz będziemy chodzić do niej na NFZ i że szybko rozpocznie się reh., ale wczoraj zostałam sprowadzona na ziemię. do tej pani doktor są kolejki, zaproponowali mi inną, ale innej to ja nie chcę, więc czekamy.
Może coś się zwolni ;-);-)

Zoha ma katar ale to nic poważnego i muszę ją nawilżać mocno i mieszkanie też no i maść majerankowa do tego alergia jej się nasiliła i jem tylko same ochłapy ażeby moje dziecko jakoś wyglądało:zawstydzona/y: już mam dość czasami jestem wykończona :baffled:
Zdrówka życzę :tak:
Ja też mam tylko kilka sprawdzonych potraw a w ciąży mogłam wszystko jeść..

Później dokończę no i może stópki uda mi się dziś ogarnąć.
Moja ma jedną rękę obciętą ;-) u stópek to by się karole przydało przyciąć bo mnie drapie po twarzy jak się bawimy :-D:-D

Za 2 tyg szczepienie do tego czasu mam karmić cycem jak czesto się da, zrobić morfologię... a na 27 mamy usg brzuszka. Poza tym dostałysmy skierowanie do neurologa bo młoda pięknie dźwiga główkę ale bardzo wygina się w rogalik w jedna stronę, zarówno na pleckach jak i na brzuchu. Jutro bedziemy się rejestrować...
Mała sobie podje i na pewno pięknie przytyje.
U nas wyginanie świadczyło o asymetrii. Kazali z drugiej strony podchodzić do łóżeczka itp. zmieniać ręce jak ją nosimy.

Dziś moje Małe Kochanie mnie zadziwiło...położyłam ją na brzuszku a Ona główka wyyyyysoko wysoko do góry i tak ją podnosiła po kilkunastu sek kładła i znów podnosiła i tak dobryk kilka minut. Leżała na przewijaku . Może na miękkim łóżku trudniej bylo jej się łapkami zaprzeć??
:-D:-D

Abejka,mam nadzieję,że Agatka ma po prostumalutki spadek formy i na dniach wszystko nadrobi,będzie dobrze :tak::tak::tak:
Petinko,super,że wyniki Małego dobre no i że taki dzielny był na szczepieniu :tak::tak::tak:,a się martwiłaś.Prawdziwy facet z Niego :-):-):-)

Abeja- miejmy nadzieję, że Agatka wróci do formy, trzymajcie się obie! Dziwne, że tak mało przybrała, ale musisz być silna, tak jak mówiłą pediatra cyc cyc i jeszcze raz cyc, będzie dobrze!!! Trzymam kciuki!

Petinko :) Filipki po prostu to twarde chłopaki ;-) I jaki on duży!

Izaa- gratulacje z powodu ząbków! WOW< aż dwa!

Monisia - nie przejmuj się, bezsensowne gadanie...

Guziczku - zdrówka dla Zosi!

Karolinusia - gratulacje, ze mała tak ładnie sobie z główka radzi!Z tym miękkim b. ożliwe, nasz synek po porodzie główkę na przewijaku gł. dźwigał. W łóżku tez, bo mamy twardy materac ale wygodniej mu było na przewijaku. Teraz juz bez różnicy.

Jesteśmy po wizycie u pediatry. Filipek waży 5870 g :) ma 61 cm i jak modelka 39 i 39 główka i klatka pierś. :) Nasz synek tak lekko ponad 1 kg przybył od wizyty miesiąc temu,więc ładnie.Poza tym anemia mija, wyniki są już o niebo lepsze. Leki na anemię musi jeszcze brać, ale może niebawem je odstawimy. Lekarka powiedziała,że jego rozwój ruchowy jest nadzwyczaj szybki, że jest b. silnym chłopcem /ojjj silnym, :tak::tak: coś o tym wiem/, ma piękne równe fałdki na pupci a ciemiączko ślicznie zarasta. Dziś dostał pierwszą dawkę szczepionki 5 w 1. Ale był dzielny, krzyknął, troszkę się rozkrzyczał bo to raczej nei był płacz ale zaraz go uspokoiłam. Przez anemię miał przesunięte szczepienia, ale oby teraz już szło to wszystko normalnym rytmem. Także jestem happy jeśli chodzi o mojego synka...

Petinka - A nasz Filipek też zrobił się płaczliwy. Wygina buźkę w "banana" i jest ryk a potem marudzi.. i takie jęki jakieś wydaje z siebie, bo to nie płacz raczej takie marudzenie... i to z byle powodu... nie wiem czy to na zęby? bo ostro się ślini i pcha pięści do buźki. Aha wypróbowałam dziś gryzak ten wodny. Schłodziłam go w lodówce i trzymałam w buźce synka. Jej jaki był zadowolony, ssał, nagryzał dziąsełkami i na prawdę widać było, że mu to dobrze robi. Ale w rączkach go nie utrzyma jeszcze więc będziemy mu co jakiś czas tak pomagać.

Petinka więc moja mała niestety nie przyswaja białka mleka krowiego czyli mam zakaz nabiałowy (mleko, masło, jogurty, itp) jestem już powoli wykończona do tego nie trawi żurku, pomidorowej, kapusty.
Mała dostaje tylko cyca i raz dziennie herbatkę raz z kopru wł a raz z mieszanki ziół.

Abeja może Agatka po prostujest drobniutka, podobno mleko kobiece można prawie całkwicie strawić i wtedy mało kalorii sobie dostarcza. Mam nadzieje że to tylko to.A to wyginanie w rogaliki to podobno przechodzi, wystarczy tak jak któraś z dziewczyn pisała troche inaczej brać na rączki, podchodzić do łóżeczka itp. Trzymam kciuki za Agatke;-);-);-)

Petinka, Agnieszka to fajnie że chłopcy ładnie i zdrowo rosną :-)

Guziczek u nas też było podejrzenie nieprzyswajania białka krowiego, taki jeden incydent ale to chyba jednak nie to bo już mleko ona pije zwykłe nie dla alergików(przez chwile piła nan ha i bebilon pepti na recepte-zostało mi sie prawie całe opakowanie i nie wiem co z nim zrobić ) Mimo wszystko ja nadal nie pije mleka , nie jem serków i jogurtów.Bardzo tęsknie za jogurtami i pomalutku chyba będe je jadła i obserwowała co się z Julką dzieje.;-)

Ja nawet masła nie mogę, niektóre masła są na mleku lub maślance lub serwatce..:zawstydzona/y:Zosia jest strasznie obsypana krostkami jak coś spróbuję z nabiału maskra... ja mam mieć taką dietę do końca 3 m.ż później mam wprowadzać białko delikatnie

Nie było mnie wczoraj, ale wiadomo ząbki :baffled: Mała cierpi :-( maść chyba nie za bardzo pomaga. Ranki są jeszcze ok (dzisiaj zaczął się o 4 :-(), ale później tylko marudzi, popłakuje. Także tylko cyc i rączki. Ale to już na innym wątku.

A i dzisiaj mi się głupio zrobiło,bo ta pani co szczepi,to się za głowę łapała,jak zobaczyła,ile te szczepionki kosztują(ceny były na nich) i zacząła mi gadać,że po co,że na co,że tyle kasy ludzie wydają,jak nie mają co z pieniędzmi robić,a to naprawdę nieprawda :-:)-:)-:)-(.Sporo wyrzeczeń nas te szczepionki kosztowały,a przez nią aż mi głupio i dziwnie było tego słuchać.Pierwszy raz się spotkałam z czymś takim :no::no::no:

Niech Ci nie będzie głupio. Zrobiliście, co uważaliście za słuszne, a głupia baba mogła dla siebie zostawić takie uwagi. :-)
Jestem ciekawa, jaką miałaby minę, jakby jakaś mama po jej gadaniu nie zaszczepiła dziecka na pneumo, a dzidzia by zachorowała :wściekła/y:

Gratuluję ząbków :happy2: i powodzonka w nocy :tak:

Izaa Gratulacje ząbkowe:-)

Izaa- gratulacje z powodu ząbków! WOW< aż dwa!

:-) Dwa, a dają w kość :-D:-p Zastanawiam się, dlaczego tak wcześnie??? Kończę, o zaczyna się marudzenie :-(

Pisałam jakieś 2 tyg temu że w połowie stycznia ma wejść nowy Prevenar 13 walentny i że kto może niech się wstrzyma.
Izaa oficjalna data wejscia na rynek to 18 stycznia, ale szczepionki Prevenar13 (tak jak pisała Catedra) już są dostępne w hurtowniach i faktycznie mają być w takiej samej cenie jak Prevenar (u nas ok 250)

U nas kosztuje 300 zł (Prevenar7). My mamy szczepienie 21 stycznia, także jak nie będzie miała przychodnia tej szczepionki, to sama ją kupię. Wielkie dzięki za info :-)

My przypadkiem załapałysmy się dzis na wizytę u pediatry. Poszłam młodą zważyć i doktorka nas wzięła do zbadania - i dobrze się stało bo młoda stanowczo za mało przybiera - równy miesiąc temu ważyła 4460 z dziś 4740 przybrała wiec niecałe 300 g i to stanowczo za mało.

To trzymam kciuki :-) A jak często ją karmiłaś? Czytałam gdzieś, że najlepszy (najbardziej kaloryczny) jest pokarm nocny, może budź małą w nocy.

Brawo :-) Ale Amelka też główkę podnosi lepiej na przewijaku niż na łóżku.

reklama
Do góry