reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

Dziewczyny a jak to jest z urlopem jak mi się skończy macierzyński (łącznie z tymi 2 tyg) a chcę iść na wychowawczy do końca roku to jak z urlopem?? czy pracodawca musi mi dać urlop zaległy i ten co mi przysługuje na ten rok?? czy to zależy tylko od jego dobrej woli??
idac na wychowawczy po macierzynskim (w tym 2 tyg dodatkowego) to po nim idziesz na :
* urlop zaległy z tamtego roku
* urlop nalezny za ten rok
* 2 dni na opieke dziecka (jeżeli maż nie wykorzysta ich)
i dopiero na wychowawczy piszesz podanie na caly okres 3 lat wychowawczego a jezeli chcesz wrocic do pracy np od stycznia 2011 to miesiac wczesniej musisz napisac podanie o powrocie do pracy ...

reklama
Dziewczyny a jak to jest z urlopem jak mi się skończy macierzyński (łącznie z tymi 2 tyg) a chcę iść na wychowawczy do końca roku to jak z urlopem?? czy pracodawca musi mi dać urlop zaległy i ten co mi przysługuje na ten rok?? czy to zależy tylko od jego dobrej woli??

To zalezy od Twojej woli. Jak nie zlozysz wniosku o urlop wypoczynkowy to po wychowawczym Ci przepada i liczony jest proporcjonalnie - czyli po wychowawczym wracasz do pracy, pracujesz miesiac i przysluguje Ci dopiero np 2 dni, potem znow miesiac - kolejne 2 dni itd. Pracodawca moze nie dac Ci urlopu wypoczynkowego i przywrocic do pracy.
JESLI SIE MYLE NIECH OLICA MNIE POPRAWI :-D

a w poniedziałkowej wyborczej napisali, że babce przebywającej na urlopie wychowawczym przysługuje dodatek za wychowywanie dziecka w wysokości 400 zł, ale nie napisali żadnych konkretów jak się o niego ubiegać i gdzie. Wygląda na to, że to nie jest kasa z pomocy społecznej, bo o takiej piszą dalej. Wiecie może coś na ten temat ?

a w poniedziałkowej wyborczej napisali, że babce przebywającej na urlopie wychowawczym przysługuje dodatek za wychowywanie dziecka w wysokości 400 zł, ale nie napisali żadnych konkretów jak się o niego ubiegać i gdzie. Wygląda na to, że to nie jest kasa z pomocy społecznej, bo o takiej piszą dalej. Wiecie może coś na ten temat ?

Zdecydowanie jest to kasa z mopsu :tak:

dziewczyny jak ma dokladnie wygladac to pismo o dodatkowe dwa tyg macierzynskiego??a jak ma wygladac podoanie o urlop wychowawczy??powiedzmy ze chce urlop do konca roku narazie!!

dziewczyny jak ma dokladnie wygladac to pismo o dodatkowe dwa tyg macierzynskiego??a jak ma wygladac podoanie o urlop wychowawczy??powiedzmy ze chce urlop do konca roku narazie!!

masz tu linki dwa z wnioskami ... a co do wychowawczego to mi sie wydaje ze piszesz na caly okres czyli 3 lata <czy 4 nie pamietam> i jezeli chcesz wrocic wczesniej musisz napisac podanie miesiac wczesniej ze wracasz
tak mysle... ale niech Olica powie jak to jest

dzięki dziewczyny za info:-):-) gdybyście miały wzór podania o wychowawczy to bardzo proszę dajcie namiar bo ja nie mogę znaleźć:tak::-)

i jest ona warunkowana wysokością dochodu, czy każdej kobiałce wychowującej malucha jest przyznawana ? Hmm... już zgłupnełam, bo nic nie napisali o dochodach przy tym wątku, dopiero dalej jest osobny akapit o zapomogach jak jest dochod niski :cool:

Uwarunkowana jest wysokoscia dochodu. Mozesz isc na urlop wychowawczy bez prawa do zasilku, ale przez 2/3 lata jestes bez dochodu. A jesli sie zalapujesz to masz 2 lata platne-400zł miesiecznie i trzeci rok bezplatny.

reklama
Dziewczyny podanie o wychowawczy normalnie piszemy bez jakis zbędnych ceregieli

"Proszę o udzielenie urlopu wychowawczego w związku z wychowywaniem dziecka od dnia...... do dnia......."

Jak ktoś chce iśc na krótszy wychowawczy to niech napisze taką datę jaką chce.

Ja np narazie zlozylam takie podanie- o wychowawczy zloze pozniej jak podejmę dezyzje :-)

W związku z urodzeniem córki (Malwina W. ur.12.11.2009 r.) proszę o udzielenie:

- fakultatywnego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 2 tygodni (14 dni), który wchodzi w życie 01.01.2010 r.
- zaległego urlopu wypoczynkowego w wymiarze 20 dni roboczych
- 2 dni wolnych z tytułu opieki nad dzieckiem zgodnie z art. 188 k.p

Jak ktoras idzie na caly wychowawczy to skladacie podanie o urlop zaległy oraz bieżacy , bo inaczej przepadnie za te 3 lata, ja na wychowawczy bede szla tylko ewentualnie na 3 miechy (do konca wakacji) dlatego wykorzystam bieżacego urlopu kawalek, kawalek mi przepadnie za czas przebywania na wychowawczym., a reszta urlopu za 2010 rok bedzie mi sie nalezec proporcjonalnie do czasu przepracowanego.
Czyli za okres czerwiec-lipiec-sierpien kiedy to bede na wychowawczym urlop mi przepadnie. Dopiero jak wroce do pracy we wrzesniu to bede miala urlop za wrzesien-pazdziernik-listopad- grudzien.

Ostatnia edycja:
Do góry