reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Menu naszych dzieci :)

Ja robie na źródlanej (Aleksandria z Biedronki) ale kilka razy zdarzyło mi się na zwykłej przegotowanej zrobić.

Co do karmienia u nas nie ma zasady, czasem co 1 godz czasem co 2godz w dzień , w nocy co 4-5godzin. Tylko Julka zjada od 60 do 90ml. Je mniej ale częściej, daje jej jak tak ciućka śmiesznie buzią , wtedy wiem że coś chce.:tak: Narazie jesteśmy tylko na mleku. Raz spróbowałam zagęścić jej kaszką ale nie chciała piźć więc pijemy zwykłe mleko.;-)

reklama
Ja używam wody Mama i ja (miałam zmienić na tą z Biedronki jak dentico, ale chyba jednak zostaniemy przy tej). Mały ma swój czajnik i w nim gotuje w nim wodę, ale tylko do zagotowania.

Guziczek a ile Zosia zjada dziennie? Bo może po prostu woli mniejsze ilości, a częściej, ale swoje w ciągu dnia wypija:tak: Szymon tak jadł początkowo. Teraz je zazwyczaj po 130ml co 3h (w nocy czasami wytrzyma już 4-5h).
Najpierw mieszałam mu Nutramigen z Nan, ale teraz już się przyzwyczaił i pije sam Nutramigen:-)

Ja robię na wodzie min jaka tam się trafi akurat ale zawsze niskozmineralizowana.
Czarodziejka no właśnie mało pije i rzadko :confused2: co 4 bądź 5 godzin:zawstydzona/y: chociaż przed chwilą wypiła ok 100ml i zjadła troszkę kaszki łyżeczką więc jest ok może wczoraj miała taki dzień kiepski..... aaa i my jesteśmy na bebilon pepti już od 2 tyg chyba

Guziczku a może mała ma jakieś gorsze dni? Szymon przez ponad tydzień pił dziennie po 520-630ml, aż się bałam żeby się nie odwodnił, ale później zaczął jeść więcej i teraz wypija 830-930ml. Chociaż we wtorek miał chyba gorszy dzień, bo wypił tylko 620ml (w środę nadrobił i wypił 980)

Pytanie do mam karmiących piersią - dajecie już swoim dzieciom coś oprócz cyca?
mi pediatra mówiła że mogę już zacząć podawac kleik na noc ( często się budzi) a za jakiś tydzień wprowadzać już zupki - raz na tydzień lub dwa razy na tydzień.. ale nie wiem czy nie poczekam z wprowadzeniem pokarmu do 6 miesiąca.

kasiulec - ja nic nie daję innego, czekam do skończonych 6miesięcy (bo tata alergik). Choć nowe zalecenia WHO dla dzieci na cycu to w 5 miesiącu wprowadzić minimalne ilości glutenu by zmniejszyć ryzyko celiakii, więc ew się jeszcze dopytam pediatry w tej kwestii.. ale żeby dawać już zupki to ymmmm nie sugerowałabym się taką radą, owszem 20, 30 lat temu tak się robiło, ale jeśli ta lekarz nie jest bardziej na bieżąco to IMHO niespecjalnie cenne są jej rady..

A to o celiakii: Profilaktyka polega na stosowaniu diety bezglutenowej do 9–10 miesiąca życia dziecka. Według schematów żywienia niemowląt, dzieci powinny być poddawane tzw. dawce ekspozycyjnej glutenu w 5 (w przypadku karmienia piersią) i 6 miesiącu życia (w przypadku karmienia mlekiem modyfikowanym). Dawka ekspozycyjna powinna wynosić 2–3 gramy (np. kaszy manny) na 100 ml posiłku, w kolejnych 2 miesiącach zwiększona do 4–6 gram. Po 4 miesiącach ekspozycji na gluten, jeśli dziecku nic nie dolega, można mu podawać posiłki glutenowe bez ograniczeń.

Ostatnia edycja:
reklama
ta pani doktor to starsza kobieta i zdziwiły mnie jej rady. dałam małej wczoraj kilka łyżeczek kaszki bananowej po 4 miesiącu ale i tak wypluła:-p na tym zaprzestanę.
A co myślicie o kilku łyżeczkach kleiku kukurydzianego bezglutynowego na noc?

Do góry