Abeja z ciekawości sprawdziłam te kaszki na allegro, milupa holle i jestem w szoku ile tam jest świetnych kombinacji smakowych, i są kaszki bezmleczne nawet, super , napewno jakieś kupie ,możesz polecić jakiegoś sprzedającego z allegro?
reklama
Lajla83
Fanka BB :)
Dentico dwa tygodnie w tą czy w tą nic się dziecku nie stanie;-) tym bardziej że kiedyś dzieciaki dostawały marchewkę i jabłuszko od 6 tygodnia życia

obiadki mamy po 4 miesiącu różne hippa, bobovity lub gerbera wszystkie prawie takie same bo zazwyczaj jarzynowa, lub jarzynowa z ryżem itp. mięsko po 5 miesiącu wchodzi
soczki też zazwyczaj jabłkowy lub gruszkowy
a herbatkę mam koperkową i na trawienie ale są też jakieś smakowe po 4 miesiącu
staram się tych herbatek dawać jak najmniej bo jakoś te granulowane nie przemawiają do mnie
moja starsza córcia jak się do nich przyzwyczaiła to nic innego nie chciała pić

obiadki mamy po 4 miesiącu różne hippa, bobovity lub gerbera wszystkie prawie takie same bo zazwyczaj jarzynowa, lub jarzynowa z ryżem itp. mięsko po 5 miesiącu wchodzi

czarodziejka87
Abeja dziękuję za odpowiedź.
Na początku marca mamy wizytę u gastrologa to może pozwoli podać jakąś kaszkę, bo Szymon uwielbia jeść łyżeczką- wczoraj odmówił butli i chciał jeść mleczko łyżeczką :-)
Na początku marca mamy wizytę u gastrologa to może pozwoli podać jakąś kaszkę, bo Szymon uwielbia jeść łyżeczką- wczoraj odmówił butli i chciał jeść mleczko łyżeczką :-)
Co do wody do gotowania mleka..mnie lekarka stanowczo zabroniła uzywać jakiejkolwiek mineralnej..stwierdziła, że jak się przyzwyczai dziecko to potem może wykazywac uczulenie np. na wode w kapieli..ja tam się nie znam, ale jedno zauważyłam..na wodzie butelkowej kupy były ciemnozielone..brzydkie i smierdzące..na wodzie zwykłej..sa ładne..
ja poczatkowo wode butelkową gotowalam, ale wytrącał się z niej niefajny osad..więc zaprzestałam i tylko podgrzewalam..
mam jeszcze pytanie o ten gluten..Sylvietta dobrze to zrozumialam, że skoro małego karmię głównie butlą to gluten wprowadzam mu próbnie w 6 miesiacu zycia?...i w jakiej postaci..może wystarczy podac kaszke z glutenem np. http://allegro.pl/item895521425_holle_szwajcars_pelnoziarnista_orkisz_bezmleczna.html

mam jeszcze pytanie o ten gluten..Sylvietta dobrze to zrozumialam, że skoro małego karmię głównie butlą to gluten wprowadzam mu próbnie w 6 miesiacu zycia?...i w jakiej postaci..może wystarczy podac kaszke z glutenem np. http://allegro.pl/item895521425_holle_szwajcars_pelnoziarnista_orkisz_bezmleczna.html
medeuska
październikowa mama'09
z Hippa jest kaszka manna od 4 miesiącaCo do wody do gotowania mleka..mnie lekarka stanowczo zabroniła uzywać jakiejkolwiek mineralnej..stwierdziła, że jak się przyzwyczai dziecko to potem może wykazywac uczulenie np. na wode w kapieli..ja tam się nie znam, ale jedno zauważyłam..na wodzie butelkowej kupy były ciemnozielone..brzydkie i smierdzące..na wodzie zwykłej..sa ładne..ja poczatkowo wode butelkową gotowalam, ale wytrącał się z niej niefajny osad..więc zaprzestałam i tylko podgrzewalam..

kupiłam ją, ale narazie nie podaje jeszcze... nie wiem kiedy dam

Lajla83
Jest też kaszka żółta Bobovity bananowa z glutenem
po woli wprowadza się do mleka zaczynając od jednej miarki tak przez kilka dni, później dwie, trzy a potem już moja wcinała normalnie łyżeczką gęstą kaszkę
chyba wprowadziłam od 6 miesiąca
i zdaje się że takie są zalecenia

Karolinusia
wiem, że temat się przewija ale proszę o radę...w jaki sposób wprowadzacie nowe produktów takich jak.np.marchew??
jak wygląda u Was dzień?? czytałam o tym jak wyglada schemat żywienia...ale jak to wygląda w rzeczywistości?? kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać.
jak wygląda u Was dzień?? czytałam o tym jak wyglada schemat żywienia...ale jak to wygląda w rzeczywistości?? kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać.
mayo
Karolinusia ja chcialam z nowosciami zaczekac az maly skonczy 4 miechy ale ze mial problem z biegunka - mama poradzila mi zeby sprobowac dac mu marchewke (swoja droga pomogla - juz na drugi dzien;-)). Poza mleczkiem na zyczenie (jak zwykle) robilam tak:
1 dzien - (pol godziny przed butla) zupka marchewkowa z ryzem (podawalam do momentu jak przestal otwierac buzke)
2 dzien - (jak poprzednio) marchewka+ziemniaczek
3 dzien - przerwa (zeby sprawdzic czy wszystko OK)
4 dzien - miarka kaszki ryzowej-bananowej (Nestle,bez glutenu) do mleka i przed nast karmieniem jabluszko
5 dzien - jak wyzej
6 dzien - przerwa (tzn dzisiaj;-))
7 dzien - zostajemy przy jednej miarce kaszki i sprawdzamy zupke jarzynowa;-)
Jak narazie nie ma zadnych "sensacji". Zapomnialam dodac ze ostatnie mleczko od jakiegos czasu zageszczam miarka kleiku ryzowego a w/w "dania" sa ze sloiczkow;-)
1 dzien - (pol godziny przed butla) zupka marchewkowa z ryzem (podawalam do momentu jak przestal otwierac buzke)
2 dzien - (jak poprzednio) marchewka+ziemniaczek
3 dzien - przerwa (zeby sprawdzic czy wszystko OK)
4 dzien - miarka kaszki ryzowej-bananowej (Nestle,bez glutenu) do mleka i przed nast karmieniem jabluszko
5 dzien - jak wyzej
6 dzien - przerwa (tzn dzisiaj;-))
7 dzien - zostajemy przy jednej miarce kaszki i sprawdzamy zupke jarzynowa;-)
Jak narazie nie ma zadnych "sensacji". Zapomnialam dodac ze ostatnie mleczko od jakiegos czasu zageszczam miarka kleiku ryzowego a w/w "dania" sa ze sloiczkow;-)
Ostatnia edycja:
reklama
Karolinusia
Dzięki Mayo...jak widzisz Bianka ma ponad 4miechy i po wyjściu ze szpitala planuję już powolutku rozszerzać dietę.