reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Menu naszych dzieci :)

Abeja z ciekawości sprawdziłam te kaszki na allegro, milupa holle i jestem w szoku ile tam jest świetnych kombinacji smakowych, i są kaszki bezmleczne nawet, super , napewno jakieś kupie ,możesz polecić jakiegoś sprzedającego z allegro?

reklama
Dentico dwa tygodnie w tą czy w tą nic się dziecku nie stanie;-) tym bardziej że kiedyś dzieciaki dostawały marchewkę i jabłuszko od 6 tygodnia życia:szok::szok::szok:
obiadki mamy po 4 miesiącu różne hippa, bobovity lub gerbera wszystkie prawie takie same bo zazwyczaj jarzynowa, lub jarzynowa z ryżem itp. mięsko po 5 miesiącu wchodzi :tak: soczki też zazwyczaj jabłkowy lub gruszkowy:tak: a herbatkę mam koperkową i na trawienie ale są też jakieś smakowe po 4 miesiącu:tak: staram się tych herbatek dawać jak najmniej bo jakoś te granulowane nie przemawiają do mnie:sorry: moja starsza córcia jak się do nich przyzwyczaiła to nic innego nie chciała pić:confused2:

Abeja dziękuję za odpowiedź.
Na początku marca mamy wizytę u gastrologa to może pozwoli podać jakąś kaszkę, bo Szymon uwielbia jeść łyżeczką- wczoraj odmówił butli i chciał jeść mleczko łyżeczką :-)

Co do wody do gotowania mleka..mnie lekarka stanowczo zabroniła uzywać jakiejkolwiek mineralnej..stwierdziła, że jak się przyzwyczai dziecko to potem może wykazywac uczulenie np. na wode w kapieli..ja tam się nie znam, ale jedno zauważyłam..na wodzie butelkowej kupy były ciemnozielone..brzydkie i smierdzące..na wodzie zwykłej..sa ładne..:tak: ja poczatkowo wode butelkową gotowalam, ale wytrącał się z niej niefajny osad..więc zaprzestałam i tylko podgrzewalam..

mam jeszcze pytanie o ten gluten..Sylvietta dobrze to zrozumialam, że skoro małego karmię głównie butlą to gluten wprowadzam mu próbnie w 6 miesiacu zycia?...i w jakiej postaci..może wystarczy podac kaszke z glutenem np. http://allegro.pl/item895521425_holle_szwajcars_pelnoziarnista_orkisz_bezmleczna.html

Co do wody do gotowania mleka..mnie lekarka stanowczo zabroniła uzywać jakiejkolwiek mineralnej..stwierdziła, że jak się przyzwyczai dziecko to potem może wykazywac uczulenie np. na wode w kapieli..ja tam się nie znam, ale jedno zauważyłam..na wodzie butelkowej kupy były ciemnozielone..brzydkie i smierdzące..na wodzie zwykłej..sa ładne..:tak: ja poczatkowo wode butelkową gotowalam, ale wytrącał się z niej niefajny osad..więc zaprzestałam i tylko podgrzewalam..

mam jeszcze pytanie o ten gluten..Sylvietta dobrze to zrozumialam, że skoro małego karmię głównie butlą to gluten wprowadzam mu próbnie w 6 miesiacu zycia?...i w jakiej postaci..może wystarczy podac kaszke z glutenem np. http://allegro.pl/item895521425_holle_szwajcars_pelnoziarnista_orkisz_bezmleczna.html
z Hippa jest kaszka manna od 4 miesiąca:confused2: z seerii przysmak na dobranoc....
kupiłam ją, ale narazie nie podaje jeszcze... nie wiem kiedy dam:confused2:

Jest też kaszka żółta Bobovity bananowa z glutenem:tak: po woli wprowadza się do mleka zaczynając od jednej miarki tak przez kilka dni, później dwie, trzy a potem już moja wcinała normalnie łyżeczką gęstą kaszkę:tak: chyba wprowadziłam od 6 miesiąca:tak: i zdaje się że takie są zalecenia:tak:

wiem, że temat się przewija ale proszę o radę...w jaki sposób wprowadzacie nowe produktów takich jak.np.marchew??
jak wygląda u Was dzień?? czytałam o tym jak wyglada schemat żywienia...ale jak to wygląda w rzeczywistości?? kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać.

Karolinusia ja chcialam z nowosciami zaczekac az maly skonczy 4 miechy ale ze mial problem z biegunka - mama poradzila mi zeby sprobowac dac mu marchewke (swoja droga pomogla - juz na drugi dzien;-)). Poza mleczkiem na zyczenie (jak zwykle) robilam tak:
1 dzien - (pol godziny przed butla) zupka marchewkowa z ryzem (podawalam do momentu jak przestal otwierac buzke)
2 dzien - (jak poprzednio) marchewka+ziemniaczek
3 dzien - przerwa (zeby sprawdzic czy wszystko OK)
4 dzien - miarka kaszki ryzowej-bananowej (Nestle,bez glutenu) do mleka i przed nast karmieniem jabluszko
5 dzien - jak wyzej
6 dzien - przerwa (tzn dzisiaj;-))
7 dzien - zostajemy przy jednej miarce kaszki i sprawdzamy zupke jarzynowa;-)
Jak narazie nie ma zadnych "sensacji". Zapomnialam dodac ze ostatnie mleczko od jakiegos czasu zageszczam miarka kleiku ryzowego a w/w "dania" sa ze sloiczkow;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry