reklama
czarodziejka87
Fanka BB :)
kms a jak smakuje ten sinlac? Bo my możemy go podać Szymonowi jak będzie miał 4msc, czyli już niedługo i boje się, że nie będzie chciał jeść. A niestety kaszek smakowych na razie nie możemy wprowadzić
Pytanie do mam karmiących piersią - dajecie już swoim dzieciom coś oprócz cyca?
mi pediatra mówiła że mogę już zacząć podawac kleik na noc ( często się budzi) a za jakiś tydzień wprowadzać już zupki - raz na tydzień lub dwa razy na tydzień.. ale nie wiem czy nie poczekam z wprowadzeniem pokarmu do 6 miesiąca.
Kasiulec, ja jak Sylvietta dopiero w skończonym 6 miesiącu ( przez alergię) będę coś wprowadzać o ile Adam da radę na samym cycu. Ostatnio bowiem obserwuje ogromny wzrost jego apetytu, najgorsze są noce bo potrzebuje cyca co 2- 2,5 godziny i wisi na nim nawet 45 min. Przyznam, że już czasem ledwo daje radę, tym bardziej, że ostatnio wróciłam trochę do pracy projektowej coby nie wypaść z rytmu i wieczorami pracuje.
Zastanawiałam się tylko czy nie podać Adasiowi choć na noc z mojego mleka jakiejś kaszki, ale muszę to skonsultować z pediatrą.
Ostatnia edycja:
czarodziejka87
Abeja a ten kleik można też zrobić taki gęstszy żeby podawać łyżeczką czy na razie jeszcze lepiej tylko używać do zagęszczania mleczka? Ja na razie zagęszczam nutritonem, ale właśnie zastanawiałam się czy nie zakupić teraz kleiku. I który jest lepszy- ryżowy czy kukurydziany?
No i liczę,że jednak Szymi skoro teraz bez problemu je Nutramigen to i sinlac polubi i chociaż na noc troszkę go poje.
No i liczę,że jednak Szymi skoro teraz bez problemu je Nutramigen to i sinlac polubi i chociaż na noc troszkę go poje.
Lajla83
ale jestem osioł
taki fajny wątek powstał a ja go nie widziałam
bo zawsze na bb wchodzę przez subskrypcje tematów;-)
to może ja przedstawię plan jedzeniowy Majci i zaraz zabieram się za nadrabianie zaległości
u nas o 8 jest mleko 180ml
10 deserek (pół słoiczka) planuję przejść na świeże bliżej wiosny
12 obiadek (cały słoiczek)
16 mleko 180ml lub kaszka podawana łyżeczką
przed 20 mleko 180ml zagęszczone dwiema miarkami kleiku ryżowego jak skończy się kleik to zagęszczać będę kaszką smakową
do picia soki lub herbatka
nie wiem czy moja za mało mleka nie dostaje, ale przesypia całą noc a powiem szczerze, że z lenistwa nie chce mi się jej wybudzać

to może ja przedstawię plan jedzeniowy Majci i zaraz zabieram się za nadrabianie zaległości

u nas o 8 jest mleko 180ml
10 deserek (pół słoiczka) planuję przejść na świeże bliżej wiosny

12 obiadek (cały słoiczek)
16 mleko 180ml lub kaszka podawana łyżeczką
przed 20 mleko 180ml zagęszczone dwiema miarkami kleiku ryżowego jak skończy się kleik to zagęszczać będę kaszką smakową
do picia soki lub herbatka
nie wiem czy moja za mało mleka nie dostaje, ale przesypia całą noc a powiem szczerze, że z lenistwa nie chce mi się jej wybudzać

kms a jak smakuje ten sinlac? Bo my możemy go podać Szymonowi jak będzie miał 4msc, czyli już niedługo i boje się, że nie będzie chciał jeść. A niestety kaszek smakowych na razie nie możemy wprowadzić
on chyba jest taki naturalny, jak bede robić Oldze to skubne troszkę :-) rozrabia się go na wodzie i podaje łyżeczką
Wow Roksi to Majcia ma już urozmaicony jadłospis. A te obiadki nie są od skończonych 4 mcy? Też bym podała ale się troche boje że za wcześnie.
Moja nawet zagęszczonego kleikiem mleka nie chce. Fajnie masz że taki ustalony plan jest.
Moja to średnio co 2h musi choć troche mleka popić . A jakie podajesz soki? i herbatki?. Ja tylko uspokajającą bo było napisane po 1 mcu, chyba po 4 hipp ma też inne smaki.

reklama
AbEjA
Mamy styczniowe 2007
Abeja a ten kleik można też zrobić taki gęstszy żeby podawać łyżeczką czy na razie jeszcze lepiej tylko używać do zagęszczania mleczka? Ja na razie zagęszczam nutritonem, ale właśnie zastanawiałam się czy nie zakupić teraz kleiku. I który jest lepszy- ryżowy czy kukurydziany?
Można zrobić gęstszy i podawać łyżeczką (tak jest w przepisie) a można zrobić rzadszy i podawać przez butle np ze smoczkiem do kaszek (chociaż mojej lepiej się je na smoczku trójprzepływowym Lovi bo ze smoczka do kaszek za bardzo jej leci i się krztusi i ryczy).
Kleik można robić naprzemiennie - np. jednego dnia kukurydziany, drugiego dnia ryżowy. Ja podaję na razie sam kukurydziany bo po ryżowym moze (choć nie musi) być problem z kupą - ryż trochę przytyka, a my dopiero od paru dni robimy codziennie kupkę, dotąd była jedna na tydzień.
Jak mi się skonczy kleik to kupiłam młodej na allegro kaszki z Niemiec :Milupa, Nestle Alete i z Rossmana z mąki orkiszowej i będę zagęszczać mleko kaszką.