reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudzień 2009

Ja biorę Azalię i rozpoczęłam opakowanie bez okresu :-) Przerw się nie robi ;-)
ja tez biore Azalie..konczy mi sie 1 opakowanie i tylko raz wzielam o dokladnej godzinie tabletce ;/...

ja juz jestem z okresem ..zaczelam brac jakos na poczatku marca i gin mi kazal az do okresu wspolzyc z prezerwatywa jeszcze..a po okresie juz bez.. ;)

reklama
My też jeszcze nie użyaliśmy tylko mydełkiem Johnson's i spłukiwanie przegotowaną wodą.Ale dziś zakupiłamjuż Johnsona ( no more tears) inngo markowego nie uśwaidczyłam więc pewnie (moją ulubioną nivea'e nabędę dopiero w maju w pl...) a czym spłukujecie?? wodą z kranu czy przegotowaną?? Ciemieniucha już chyba nie grozi cio?? kurcze jaka ja zielona jestem <yyy>
omg..
ja to od poczatku mam plyn do kąpielu z johnsona i nim tez glowe myłam .. zadnych udziwnien z wodą tez nie robilam.. po prostu najpierw mylam glowe splukalam tez w wodzie z wanienki i pozniej cale cialko mylam..
zadnej ciemieniuchny nie mielismy ani w ogole zadnych problemow..

Witajcie Dziewczynki wieczorowo :)

Dzięki za potwierdzenia zaproszeń na naszej klasie :):):):)
Byliśmy razem na zakupach dzisiaj,miałam Julka w nosidełku.Byliśmy na dziale dziecięcym ( jakoś nie potrafię go omijać..;))
wyciągam kolejne fatałaszki i pytam Go się czy Mu pasuje.....Julek albo ziewał albo piszczał albo się uśmiechał...heheh no to kupiłam co nie co ale ludziska mieli ubaw:)

A teraz poważne pytanie co do Tabletek,już mi któraś z Was (sorry nie pamiętam która...) odpowiedziała,że można je zacząć brać w dowolnym momencie,jeśli od porodu jeszcze nie było okresu.....ok ale jak pamiętam lata wstecz,kiedy takowe brałam po każdym opakowaniu robiłam przerwę ,bodajże 7 dni(kiedy to dostawało się okres...) a na ulotce owych tabletek cerazette
jest napisane jak byk,że nie robić żadnej przerwy.....no i zgłupiałam....tego lekarza co mi je przepisał już nie ma...i nie wiem gdzie się mam upewnić....no i co z tym okresem?? Nie żebym specjalnie tęskniła za nim ale czy to tak może być?? Kurde nie chcę żadnych więcej komplikacji no a będziemy się jeszcze starać kiedyś o siostrzyczkę dla Julka...
Ja biorę ceraette więc może się wypowiem:) Przy tabletkach dla mam karmiących nie ma przerw bo one mają z zadanie utrzymywać pozopm hormonów taki jak w ciąży- czyli organizmnie produkuje komórki jajowej bo jest tak jakby oszukiwany. Nie ma komórki jajowej- nie ma ciąży. Ten stan musi byc permanentny- dopóki trwa organizm zachowuje się jak organizm ciężarnej- stąd brak przerwy. Stąd też czasami występuja krwawienia jak zacznie się brac te tabletki kjuz po okresie- ja niestety nie zdążyłam przed pierwsza miesiączka i te plamienia mam. Tak zrozumiałam jak mi lekarz tłumaczył.Ale zaraz jeszcze poszukam w necie i sprawdzę czy na p[ewno o to chodzi

JULKA na ulotce od tych tabletek pisze ze mozesz je zaczac stosowac juz teraz,nie musisz czekac na @:no:no i co do przerw to sie ich nie robi:no:tak bynajmniej pisze:tak:
Cytuje
"Dawkowanie:
Doustnie, raz dziennie o tej samej porze dnia. Tabletki należy przyjmować przez 28 kolejnych dni, zgodnie z kierunkiem strzałek na opakowaniu. Przyjmowanie tabletek z następnego opakowania należy rozpocząć następnego dnia po zakończeniu poprzedniego opakowania. Rozpoczęcie stosowania preparatu: jeżeli przez ostatni miesiąc pacjentka nie stosowała żadnej hormonalnej metody antykoncepcyjnej - pierwszą tabl. należy przyjąć w pierwszym dniu cyklu, przyjmowanie tabletek można również rozpocząć między 2 a 5 dniem cyklu, jednak w tym przypadku należy zastosować dodatkową metodę antykoncepcji przez pierwszych 7 dni przyjmowania tabletek w pierwszym cyklu; jeżeli wcześniej pacjentka przyjmowała inny złożony doustny preparat antykoncepcyjny - przyjmowanie należy rozpocząć następnego dnia po przyjęciu ostatniej aktywnej tabl. poprzedniego preparatu; jeżeli wcześniej pacjentka stosowała środek antykoncepcyjny zawierających wyłącznie progestagen (minitabletka, iniekcja, implant) - przyjmowanie należy rozpocząć następnego dnia po ostatniej minitabletce lub w dniu usunięcia implantu lub w dniu kolejnego terminu wstrzyknięcia - we wszystkich tych przypadkach należy zastosować dodatkową metodę antykoncepcji przez pierwszych 7 dni przyjmowania tabletek; pacjentki po poronieniu - przyjmowanie preparatu można rozpocząć bezpośrednio po poronieniu; pacjentki po porodzie o czasie lub porodzie przedwczesnym - przyjmowanie preparatu należy rozpocząć w pierwszym tygodniu, najpóźniej do 21 dnia po porodzie fizjologicznym lub przedwczesnym, w przypadku późniejszego rozpoczęcia przyjmowania tabletek należy zastosować dodatkową metodę antykoncepcji przez pierwszych 7 dni przyjmowania tabletek. Skuteczność antykoncepcyjna może zostać zmniejszona jeżeli pomiędzy przyjęciem 2 tabl. nastąpi przerwa dłuższa niż 36 h. Jeżeli opóźnienie w przyjmowaniu tabletek wynosi mniej niż 12 h należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę; jeżeli opóźnienie wynosi więcej niż 12 h należy postąpić jak poprzednio i równocześnie zastosować dodatkową metodę antykoncepcji przez następnych 7 dni."

wymiękam... ;/
od dwóch godzin latam w tą i spowrotem do łóżeczka.. a moje dziecko spac nie ma zamiaru..;/

Moj Patryk dzis tez ciezko zasypial:tak:ale teraz juz spi;-)

JULKA na ulotce od tych tabletek pisze ze mozesz je zaczac stosowac juz teraz,nie musisz czekac na @:no:no i co do przerw to sie ich nie robi:no:tak bynajmniej pisze:tak:
Cytuje
"Dawkowanie:
Doustnie, raz dziennie o tej samej porze dnia. Tabletki należy przyjmować przez 28 kolejnych dni, zgodnie z kierunkiem strzałek na opakowaniu. Przyjmowanie tabletek z następnego opakowania należy rozpocząć następnego dnia po zakończeniu poprzedniego opakowania. Rozpoczęcie stosowania preparatu: jeżeli przez ostatni miesiąc pacjentka nie stosowała żadnej hormonalnej metody antykoncepcyjnej - pierwszą tabl. należy przyjąć w pierwszym dniu cyklu, przyjmowanie tabletek można również rozpocząć między 2 a 5 dniem cyklu, jednak w tym przypadku należy zastosować dodatkową metodę antykoncepcji przez pierwszych 7 dni przyjmowania tabletek w pierwszym cyklu; jeżeli wcześniej pacjentka przyjmowała inny złożony doustny preparat antykoncepcyjny - przyjmowanie należy rozpocząć następnego dnia po przyjęciu ostatniej aktywnej tabl. poprzedniego preparatu; jeżeli wcześniej pacjentka stosowała środek antykoncepcyjny zawierających wyłącznie progestagen (minitabletka, iniekcja, implant) - przyjmowanie należy rozpocząć następnego dnia po ostatniej minitabletce lub w dniu usunięcia implantu lub w dniu kolejnego terminu wstrzyknięcia - we wszystkich tych przypadkach należy zastosować dodatkową metodę antykoncepcji przez pierwszych 7 dni przyjmowania tabletek; pacjentki po poronieniu - przyjmowanie preparatu można rozpocząć bezpośrednio po poronieniu; pacjentki po porodzie o czasie lub porodzie przedwczesnym - przyjmowanie preparatu należy rozpocząć w pierwszym tygodniu, najpóźniej do 21 dnia po porodzie fizjologicznym lub przedwczesnym, w przypadku późniejszego rozpoczęcia przyjmowania tabletek należy zastosować dodatkową metodę antykoncepcji przez pierwszych 7 dni przyjmowania tabletek. Skuteczność antykoncepcyjna może zostać zmniejszona jeżeli pomiędzy przyjęciem 2 tabl. nastąpi przerwa dłuższa niż 36 h. Jeżeli opóźnienie w przyjmowaniu tabletek wynosi mniej niż 12 h należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę; jeżeli opóźnienie wynosi więcej niż 12 h należy postąpić jak poprzednio i równocześnie zastosować dodatkową metodę antykoncepcji przez następnych 7 dni."

Moj Patryk dzis tez ciezko zasypial:tak:ale teraz juz spi;-)
Moja tez sie poddała..
ja mysle ze to jaka ona jest moge zawdzieczac sobie.. od poczatku uparcie odnosilam ją do lozeczka.. i zawsze sama zasypia.. dzisiaj ja tylko bralam jak plakala .. calowalam i odkladalam.. i tak w kółko.. ale nie pozwalam jej zasypiac na rekach ..

nie raz beczałam z nerwów i braku sił ale efekty są widoczne ;)

My też jeszcze nie użyaliśmy tylko mydełkiem Johnson's i spłukiwanie przegotowaną wodą.Ale dziś zakupiłamjuż Johnsona ( no more tears) inngo markowego nie uśwaidczyłam więc pewnie (moją ulubioną nivea'e nabędę dopiero w maju w pl...) a czym spłukujecie?? wodą z kranu czy przegotowaną?? Ciemieniucha już chyba nie grozi cio?? kurcze jaka ja zielona jestem <yyy>

Ja wkladam malego do wanienki,najpierw myje mu lglowe,potem splukuje w tej woodzie co sie kąpie i potem myje cale cialko:tak:

tak na szybko dla lepszego zrozumienia:
tabsy dla karmiących-
Progestagen zagęszcza śluz szyjki macicy, uniemożliwiając plemnikom przedostanie się do komórki jajowej. Czasem hamuje też jajeczkowanie.
tabsy dla niekarmiących-
hamują dojrzewanie komórki jajowej i jajeczkowanie. Narasta jednak endometrium (błona śluzowa macicy, silnie ukrwiona, jak dochodzi do zapłodnienia t5o chroni zarodek- taka jakby gabkowa wyściółka maccy)- dlatego trzeba zrobić 7-dniową przerwę alby zię złuszczyło- stąd okres.
Tabletki dla karmiących hamują narastanie endometrium więc nie robi się przerwy. No i właśnie- te dla karmiących można zacząć brać w dowolnym momencie, nie ma znaczenia kiedy zacznie się zagęszczać ten sluz. Z kolei te dwuskładnikowe zaczynamy brać po miesiączce- kiedy jeszcze komórka jajowa nie zaczęła dojrzewać bo one te dojrzewanie hamują.
Ale sie rozpisałam, mam nadzieję że w miarę zrozumiale

My Lidke kąpiemy w normalnej wodzie- nieprzegotowanej. Całą, i ciało i włosy żelem Hippa. Spłukuje tez tą wodą w wanience i chyba jest ok, jakoś głębiej się nad tym nie zastanawiałam...
Moje dziecię tez ostatnio staramy się odkładać po kąpieli i jedzonku do łóżeczka żeby sama zasypiała. Tylko obawiam się że jak pojedziemy na święta do domu to po powrocie trzeba będzie tę naukę zaczynać od nowa bo tam nie ma łóżeczka i śpi w gondolce- mamy na szczęście z twardym spodem więc nie jest jakas powykręcana w niej. Ale kąpiel pod prysznicem- wanienki tam nie mamy- i sen w gondolce zamiast łóżeczku pewnie zaburza rytm dnia Lidki, ech... Wcale mi się nie chce jechać do teściów na swięta:-( Na 2 dni to jeszcze bym pojechała ale 6 to dla mnie za dużo- ja się strasznie tam męczę a Lidka na pewno też

reklama
Nam pediatra powiedziała ostatnio - w pon., że Mała ma zdrową skórę, może się kąpać ile chce, żadnych alergii, niczego:) Więc po co cudować z wodą:)

Do góry