reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kwietniówki 2010!!!

tez mnie to irytuje okropnie... chodze po centrum i stale na zegarek patrze, by zmiescic sie w czasie miedzy karmieniami. Na razie zbyt cieplo nie jest i nie usmicha mi sie wystawianie cycka na lawce gdzie badz. Choc i tak pierwsze publiczne karmienie juz mam za soba - ostatniow urzedzie Mala mi sie rozdarla - i musialam wystawic cycka.
Katik, skąd ja to znam.. Też cały czas liczę ile Maluszek jeszcze pośpi i czy mi się nie wybudzi na karmienie gdzieś na wyjeździe.

Paula współczuję Ci.

reklama
Katik - biedna mała ale ważne że ją to nie boli

faktycznie, babel w tych szelkach łapie za serce... no ale to dla dobra dziecka i najwazniejsze ze nie boli... ech...

u nas polozna na patronazowej kazala profilaktycznie pieluszkowac, ale K. czytał i okazuje sie ze pieluszkowanie gdy nie ma takiej potrzeby moze zrobic dziecku krzywde... i badz czlowieku madry...

Profilaktycznie nie ma po co pieluchować Szymek miał na granicy normy bo też pośladkowo ułożony nie pieluchowałam i ma się dobrze

zreszta takie pieluchowanie może przynieść więcej szkody niż to warte

Liczne badania naukowe dowodzą, że nie profilaktyczne szerokie pieluchowanie nie przynosi efektu, a nawet może spowodować dysfunkcje narządu ruchu. Jeśli w badaniu ortopedycznym okaże się, że stawy biodrowe są w porządku to dajemy maluchowi pełną swobodę aby mógł udoskonalać swoją motorykę spontaniczną (przez nieskrępowane kopnięcia) Jeśli panewka jest nieprawidłowo ukształtowana- podejmujemy leczenie (rozwórki, szyny itp.) Szeroka pielucha nie tylko ogranicza ruchy, ale takż ustawia miednicę w przodopochyleniu, drażni wrazliwa okolicę lędźwi co powoduje,że malec odgina sie do tyłu i tym samym osłabia mięśnie brzucha. Dzieci, które były pieluchowane często zaczynają chodzić na palcach (właśnie przez patologiczne ustawienie miednicy ) co sprzyja wadliwemu ustawieniu stóp-to tylko niektóre konsekwencje!

Z jakiej wody robicie mleko modyfikowane?

Z filtra osmotycznego

mnie połozna mówiła ze wieczorem jest właśnie bardziej kaloryczny...hhmmm

no dokładnie w nocy jest tłustsze mleko

Co do sab simplex to jest nasz odpowiednik nazywa się bobotic . Kosztuje 11 zł ma ten sam dokładnie składnik co sab tylko lekko w mniejszej dawce . Na tym samym oparty jest tez infacol ale on ma tego składnika jeszcze mniej . A bobotic ma bardzo dobre opinie .

My po wizycie u pediatry- troszkę musimy małego podtuczyć i wybudzać go w dzień, bo trochę za mało przybiera :-( No dwóch synków mam a różni jak ogień i woda... Kubula w miesiąc przybierał jak smok a ten jak ptaszeczek... Poza tym zdrowy jak rybka, odruchy w normie, gezeralnie super :tak:

Co do publicznego karmienia ja mam na to patent (jak już muszę, tak jak np. dziś w przychodni): wózek przed siebie, tertra przed ramię, dzidziolek zasłoni resztę :-D Poza tym ludzie zazwyczaj odwracają wzrok- nie wiem dlaczego... to chyba wynika z tego, że w naszej kulturze raczej nie lata się z biustem na wierzchu :-D

A z wieści najlepszych- Kubuś nam wraca do normy. Leci do Bartusia z tekstem 'mój braciszek', głaszcze, przytula no i przestał 'stawać okoniem' i udawać że nie słyszy co się do niego mówi :-D No dziecię mi wróciło :-D:-D:-D

Katik- barodzo Ci współczuję, ale najważniejsze, że zdiagnozowano problem! Mi w dzieciństwie szyny założyli, a teraz biegam jak ta rącza (obecnie podtuczona) łania na łące :))) Będzie dobrze!!!

Jestem mega zadowolona. :-):-):-) Moja Alicja dopiero dziś nadrobiła wyjściową wagę ze szpitala. Urodziła się 2830, na wyjściu ze szpitala miała 2500. Dziś ją ważyliśmy i ma 2840. Bardzo długo nam to zajęło. No ale dużo pracy mnie to kosztowało i cierpliwości.
Muszę ją przystawiać nawet co 15 minut. Np. nasz dzisiejszy dzień wyglądał tak, że od 6:30 do 20:00 wisiał mi non stop na cycu. Z jedną 3 godzinną przerwą na spanie.

Witam wieczorową porą;-)
Pospałam 2h i oczywiście wszystkie bóle przeszły.
Leniwa Lenka chyba woli urodzić się w maju..
Poza tym jak się w majowy wolny weekend urodzi to cukierków do szkoły nie będzie musiała na urodziny nosić ha ha ha, bo 1-3.05. zawsze wolny:-)
Mój M. urodzony w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia to coś o tym wie;-)

Aniez - no to tucz Bartusia jak trzeba, chociaż z tym tuczeniem to trzeba uważać, bo małe bobasy grubiutkie wyglądają rozkosznie, ale raz wytworzone komórki tłuszczowe już nie znikają, więc nie ma co i w drugim kierunku przeginać. Dzisiaj widziałam jedną tak grubą dziewczynkę, że aż nogę o nogę zacierała:-( Jej rodziców to powinni karać!!
Fajnie, że Kubusiowi braterska miłość się włącza - oby trwała jak najdłużej:-)

Ja niestety nie moge zostawic coreczki z M, bo on pracuje :-( A jak wraca do domu to ja juz jestem wykonczona tym ciaglym karmieniem, przewijaniem, krzykami i nie mam nawet sily myslec o wychodzeniu gdziekolwiek... naprawde marze tylko o tym by pojsc spac :-( Najchetniej zapakowalabym mala do wozka i poszla gdzies w ciagu dnia, no ale tutaj problemem sa waskie bramki i przejscia miedzy regalami w sklepach :baffled: Pomijam fakt, ze nie mam samochodu, wiec nigdzie dalej pojechac nie moge - do najblizszego centrum handlowego moge jechac tramwajem, ale jak tam wsiasc i w ogole zmiescic sie z ciezkim wozkiem???? Moge tez isc na piechote, ale dojscie zajmie mi ze 40-50 minut i wlasciwie od razu moge zaczac wracac, bo zaraz bedze pora karmienia. Nie karmilam jeszcze publicznie (jak sie Katik czulas??) i wiem, ze predzej czy pozniej bedzie trzeba, ale gdyby w tym czasie byl przy mnie M, na pewno czulabym sie pewniej...

Musialam nakarmic mala w urzedzie, siedzialam akurat na krzeslach w kolejce do okienek, i byl ryk. zakrylam sie z jednej strony kocykiem tak przez ramie, bo za mna jacys Kurdsze siedzieli i tylko czekali na to jak wyciagne cyculka.
Ogolnie nie bylo zle, myslalam ze bede bardziej zaklopotana. Jednak stwierdzilam, ze jak komus sie nie podoba - nich sie nie patrzy i tyle.

Oh Katik... wspolczuje :-( Nie masz mozliwosci pojscia do innego lekarza i zapytania o szerokie pieluchowanie?
:sorry:

A jak dbac o bioderka zeby sie potem nie okazalo, ze jest dysplazja? Moze kladzenie na brzuszku moze pomoc? Slyszalyscie cos dziewczynki?

Wiesz co w sumie wole taka metode, bo czytalam ze jest to o wiele skuteczniejsze niz zwykle pieluchowanie. Poprostu to dla mnie szok, bo z taka metoda spotykam sie pierwszy raz...
Jesli chodzi o dbanie o bioderka to co dzis doczytalam, to:
Zaleca się układanie dziecka na brzuchu w pozycji żabki lub noszenie przodem do siebie na rękach w pozycji rozkrocznej, tak aby dziecko obejmowało brzuch matki lub ojca nóżkami.

reklama
.
Jesli chodzi o dbanie o bioderka to co dzis doczytalam, to:
Zaleca się układanie dziecka na brzuchu w pozycji żabki lub noszenie przodem do siebie na rękach w pozycji rozkrocznej, tak aby dziecko obejmowało brzuch matki lub ojca nóżkami.

dokładnie to nam wczoraj powiedział ortopeda w przychodni preluksacyjnej i uczył nas takiego noszenia dziecka zamiast standardowego "przerzucania" przez ramie jak do odbijania :tak:

Do góry