reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Moja też nie piła nigdy, nie chciała, jedynie herbatkę jagodową EWENTUALNIE w zależności od humoru :-D ale tydzień temu spróbowałam sok malinowo-jabłkowy-coś tam Bobo fruta chyba czy czegoś i przypadł jej do gustu:tak: od tego czasu pije do obiadu zamiast herbatki soczek. Tylko potem ulewa trochę:dry: Może inny smak spróbuję.

reklama
Cleo - lubie nie lubie :) dziecko sprawa wyższa :D

Po pierwsze ja nie karmilam cyckiem bo mala ma uczulenie na jakis szczegolny skladnik mleka :) cholera wie na jaki bo testow nie robilam (i tak do 3 roku zycia sa nierzetelne). Po prostu obserwowalam (rowniez to czy ona sama chce czy nie). Jakos dwa miesiace temu miala wysypke zarowno na maselko jak i na jogurcik, rowniez niezbyt chetnie zjadla (dalam to zjadla ale bez podniety), natomiast miesiac temu juz nie bylo problemu. Z nietolerancja chodzi glownie o pokrycie przez przewod pokarmowy odpowiedniej grubosci sluzowka (to zajmuje czas od urodzenia malucha) oraz zamieszkanie w jelitkach odpowiednich bakterii pomagajacych trawic rozne produkta - ten proces jak i poprzedni zajmuje czas od urodzenia i jest indywidualny dla kazdego z dzieci. To tyle jesli chodzi o nietolerancje z uczuleniem jest zupelnie inaczej - po prostu dziecko jest uczulone i nalezy zrobic testy w wieku 3 lat i rozpoczac odczulanie. Uczulenie to ostre reakcje: wymioty, biegunki, rumienie, duszenie sie, mocna wysypka, porcelanowa cera. Lekka wysypka to raczej nietolerancja.

Tak wiec nietolerancja moze minac w kazdej chwili - stad przerwy dwutygodniowe w podaniu danego produktu. Dlaczego nie nalezy ignorowac nietolerancji: mianowicie jesli bedzie sie atakowalo przewod pokarmowy substancja na ktora tenze jest nietolerancyjny moze dojsc do zniszczenia sluzowki juz utworzonej, a to oczywiscie spowalnia caly proces.

Tym ostatnim zdaniem mnie przeraziłaś. Bo skoro mała ulewała nie wiadomo czemu od urodzenia to niewątpliwie jej przewód pokarmowy był atakowany i jest do dnia dzisiejszego - moim mlekiem, którego ona nie toleruje. Dobrze jarzę?:confused:

Pass dzięki:-)

Czyli co teraz??odczekać zobaczyć ,dalej byc na diecie??Z objawów która napisałaś pasuje mi na uczulenie -mocna wysypka,porcelaonowa cera ( wymiotów i biegunek nie było)

Chodzi mi o moją dietę bo jemu nic nie podaje z nabiału.

Tym ostatnim zdaniem mnie przeraziłaś. Bo skoro mała ulewała nie wiadomo czemu od urodzenia to niewątpliwie jej przewód pokarmowy był atakowany i jest do dnia dzisiejszego - moim mlekiem, którego ona nie toleruje. Dobrze jarzę?:confused:

Pass dzięki:-)

Czyli co teraz??odczekać zobaczyć ,dalej byc na diecie??Z objawów która napisałaś pasuje mi na uczulenie -mocna wysypka,porcelaonowa cera ( wymiotów i biegunek nie było)

Chodzi mi o moją dietę bo jemu nic nie podaje z nabiału.

Ja szczerze mowiac dlatego zrezygnowalam z karmienia piersia nie mozna bylo dojsc na co konkretnie mala ma uczulenie (dokladnie uczulenie), przeszlam na PEPTI wszystko minelo w ciagu miesiaca.

Dziunka - trudno tu cokolwiek radzic, mala twoja juz je inne produkta, radzi sobie bosko :), jak widac ulewa po produktach ktore maja duza zawartosc weglowodanu i sa geste (banan, sok) co wskazuje na nietolerancje laktozy, fruktozy i innych "tozy" czyli cukrow.

Ostatnia edycja:
Ja szczerze mowiac dlatego zrezygnowalam z karmienia piersia nie mozna bylo dojsc na co konkretnie mala ma uczulenie (dokladnie uczulenie), przeszlam na PEPTI wszystko minelo w ciagu miesiaca.

.

A znasz sposób na odzwyczajenie od cycka ? bo ja nie :-(
Kaszke wsuwa na pepti,popija cyckiem...
Zobaczymy jak rano Igorro będzie wyglądał,trzymajcie kciuki.W lipcu mamy wizytę u lekarza to wypytam dokładnie.

A znasz sposób na odzwyczajenie od cycka ? bo ja nie :-(
Kaszke wsuwa na pepti,popija cyckiem...
Zobaczymy jak rano Igorro będzie wyglądał,trzymajcie kciuki.W lipcu mamy wizytę u lekarza to wypytam dokładnie.

hehehe :) a jak bedzie chcial do 6 roku zycia? :D jakos kiedys musicie cycki porzucic :)
Ja odstawialam na przelomie 2 i 3 miesiaca wtedy bylo zdecydowanie latwiej, szlam systemem mieszanym, az do calkowitego przejscia na butle. Teraz pewnie tez mialabym problem zwlaszcza ze mam uparte dziecko.

Cleo, ja zauwazylam, ze Alan w ciagu dnia juz od samego przebudzenia jest malo zainteresowany cycem :) natomias namietnie go poszukuje jak ma zasnac po wieczorenej kapieli i kilka razy w ciagu nocy...Hmmm, ciekawe kiedy zrezygnuje z niego na dobre...Z drugiesj strony dopoki go cmoka to wiem, ze dostaje mleko, a tak to tylko 2x dziennie kleik na 60 lub 90 ml Pepti.
A wysypany jest w skazie na calej buzi i za cholere juz nie wiem na to ma alergie czy nietolerancje...

reklama
O zawsze to jakaś nowość,super wiadomość Kilolku:-)

U nas mleko ( pepti) nadal be,jedynie z kaszką pojdzie :-/
Znowu zrobilam test i zjadlam tym razem wczoraj mały jogurt i dziś kotleta w panierce (jajo..),po jogurcie żadnych śladów skórnych, po jaju na razie brak śladów...może alergia zanika DAJ BOŻE :-)

Ponaglam pytanko: Spotkałyście się z przypadkiem zanikającej alergii pokarmowej u dzieci/dziecka mniej więcej w tym wieku ??
Podzielcie się wiedzą :-)

Passi wspominałaś że córa Twoja zjada już jogurty czy serki chyba??One są z mleka krowiego?? Jak u Was zanikła alergia?? Jakbyś mogła napisać co?? No chyba że mnie nie lubisz:-Da jeśli nawet to i tak Cię proszę o odpowiedz :-)

Ja słyszałam ze alergia moze minac po 6m-cu albo pózniej. Nie wiem ile w tym prawdy ale moje 2 koleżanki tzn ich dzieci były "podobno" uczulone i po 6 m-cu wszystko zniknęlo. Jadly jogurty i mleczne rzeczy.

Do góry