ELWIRKA 25
Mamuśka
aniawa nie martw sie napewno wszystko jest dobrze i zmniejszy mu sie ta dziurka jescze
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
aniawa a może konsultacja u innego kardiologa? tak dla pewności?
Ale na pocieszenie powiem Ci, że to nie jest nic groźnego, żyje się normalnie tylko czasami mam problemy związane z żołądkiem i tyle u mnie. Nie mam pojęcia jak to wygląda u małych dzieci i czy jest szansa, że wraz z wiekiem to zniknie. Mam nadzieję, że tak się właśnie u Was stanie
trzymam kciuki! a pomyśleć, że startowaliście w sumie z wyższą wagą niż my ;-)Ważymy sobie już 8065 g![]()
mi też nie zależy na dużej wadze, ale przecież nie będę go głodzić...nam na jakiejś dużej masie nie zalezy wiec nie chcemy go zapychac.
Aniawa pisze o otworze między komorami, jeśli tak to nie jest to otwór owalny - ten znajduje sie między przedsionkami. Wady związane z otworem owalnym to
- PFO - przetrwały otwór owalny, zazwyczaj bezobjawowy, nieistotny hemodynamicznie, nic sie z tym nie robi
- ASD - ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej - w zależności od tego jak duży i na ile istotny wymaga korekcji lub nie
Natomiast ubytek między komorami serca to VSD i to zazwyczaj wymaga interwencji.
Ja bym powtórzyła ECHO u innego specjalisty bo same szmery osłuchowo nic konkretnego nie mówią, trzeba wiedzieć jak duzy otwór, gdzie dokładnie zlokalizowany, jaki przepływ przez otwór itd. Mozna zrobić ECHO w lekkiej sedacji - na lekach uspokajających żeby dziecko spało i badanie było wiarygodne. Jak jesteś z okolic śląska to ja polecam dr Lesława Szydłowskiego, kieruje kardiologią dziecięcą w Katowicach.
Zgłupiałam teraz. Jestem ze śląska i zorientuję się czy uda nam się do niego dostać prywatnie w Katowiach.