reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

przecież jak ryba jest 2 razy w tygodniu to drób jest 5 razy więc nie codziennie a można dawać indyka, gołąbka czy królika.

Cielęcina jest od 6mca ale od kiedy stara krowa nie wiem ale raczej jeszcze nie teraz. I jeszcze zależy jaka część mięsa.
ojej a wy sie tak kurczowo trzymacie schematow tyle razy w tygodniu to a tyle to? ja tam daje roznie raz obiadek, raz zupka,raz kaszka,na zmiane codziennie co innego
Mi.nu ja tez gotuję wszystko razem i nic małej nie jest.
ja od jakiegos czasu tez juz gotuje razem :-)

reklama
to że ryba 1-2 razy w tygodniu to nie schemat bo w żywieniu dorosłego człowieka też tak powinno być...

U nas kaszka jest na deser bo to słodkie więc raczej na obiad zostawiam pełnowartościowy posiłek w postaci zupy z mięsem i masłem. Małej zupka starcza na posiłek, potem mamy jeszcze kaszke albo owoce na deser. Jak będzie starsza to i dostanie 2 dania i deser teraz nie ma takiej potrzeby bo my nadal oprócz tych 2 posiłków na piersi. A gotując kasze na obiad musiałabym ugotować warzywa i mięso. Bo samej kaszy to i nawet ja bym nie chciała na obiad. Więc wolę zrobić zupke warzywną z mięsem i kaszą jaglaną czy ryżem.

A zupki i owoce ma codziennie inne. A niektóre np. groszkowa to wychodzi gęściuch jak danie i daniem jest bo groszek na gęsto i mięso to danie. A ja na takie gęściuchy to zupki mówie bo to i tak przetarte jest

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, czy dosypujecie do wieczornego mleka kaszkę żeby było bardziej sycące na noc? ja mała karmię jeszcze 4 razy w ciągu doby piersią, ale wieczorem dostaje butle z Sinlackiem albo wlasnie kaszkę, przez smoczek. daje smakowe kaszki. a Wy jak robicie? Mała mi po tym śpi do 6-7 rano.czasem do 5. ale zje rano cycusia i dalej śpimy :-)

Ja ustaliłam małej tak, że o koło 10 jest owoc lub słoiczek z owocami lub sama robie miks,a ok. 15 obiadek czyli słoiczek, albo zupka. Reszta posiłków to cycol. Przynajmniej sie przyzwyczai że owoc jest na drugie sniadanie a obiadek o takiej porze jak my jemy obiad.

a to u mnie obiadek ma o 12, a jak wprowadzimy 2 danie to tez zupka o 12 a tak kolo 14 akurat jak mężuch wróci to zjemy razem ;-) a deserek tak o 17 jej daje na podwieczorek jakby. U nas narazie nie wypaliłoby z drugim śniadaniem bo mała wstaje koło 9/10 i nie ma czasu szykować tylko szybko cyca he he bo ja śpie z nią dodam:p bo my obie śpiochy

Dziewczyny pomóżcie bo wydaje mi sie że mój mały pije za mało mleka jak na swój wiek.
Oto nasz jadłospis:
8.00 - kasza na mleku 150ml
11:30 - mleko 100ml-max 150ml ale to rzadkość
14:30 - obiad 190g
15.30 - przecier owocowy niecały mały słoiczek
18.00 - jogurt naturalny 90g z owocami
20.00 - mleko 100ml

On chyba nie jest smakoszem mleka, wczesniej pił bebilon pepti, teraz dostalismy zezwolenie i jestesmy na niemieckiej humanie (czyt. babydream z rossmanna)
Pomóżcie.

Wyobraźcie sobie że mój Maciej po dzisiejszym obiadku który zjadł o 12:30 wytrzymał 5h i dałam mu jeść dopiero o 17:30 chociaż wcale jeszcze nie marudził z głodu, sycąca musiała być ta zupka, bo zawsze w ciągu dnia co 3h - 3,5h się upomina o jedzonko.

mi.nu
- mój synuś od 5 tygodnia przesypia całe noce, od 22-6 rano, teraz już od 21-7, a wieczorem był na piersi do końca 6 miesiąca, tylko bardzo długo jadł przed snem (1,5h) i gryzł mnie bo sie bawił sutkami już odkąd ma ząbki to z tego długiego karmienia wieczornego zrezygnowałam na rzecz butli mm, a od początku 7 miesiąca starcza mu butla 150 ml mm na całą noc i niczym nie zagęszczam, rano budzi się i dostaje pierś. Wydaje mi się że jak ma spać to będzie spał a nie ważne ile zje. Przedwczoraj dałam mu 180ml i wstał tak jak zawsze.

Patrycja - wyeliminowałabym ten jogurt naturalny z owocami na rzecz mleka ( po co dwa deserki i jogurtu chyba dzieci nasze jeszcze nie mogą) i rano zamiast kaszki może też mleko samo. Dziecko w 7 m ż powinno zjadać 3x po 210ml tabelkowo plus inne posiłki, oczywiście mój zjada 150ml, ale tylko pisze o zaleceniach.
mój ma tak: rano pierś, potem deser, potem obiad, potem pierś albo butla zalezy czy jesteśmy w domu czy na spacerze ( w miejscach publ nie karmię piersią) potem butla, kąpiel i butla i spać

Ostatnia edycja:
Patrycja ja myslę, że Kubus zjadłby Ci więcej owocków, ale nie zaraz godzinę po obiedzie. Wyeliminuj to tym bardziej, że o 18 dajesz mu jogurcik z owockiem.

Najbardziej chodzi mi o to mleko, czy to nie za mało dla 6,5 miesięczniaka, bo wychodzi tylko ok. 350ml na dzien. ten deserek po obiedzie to czasem je a czasem nie, to zalezy czy sie naje obiadem.

Blondi, ale mi pani alergolog kazała mu dawać jogurt, bo wychodzimy z diety bezmlecznej.

A wogole to po nim widać ze on woli jeść łyżeczką, do butli to moge mu soku wlac a nie mleko :)
A z kubka niekapka pić nie chce :(

Ostatnia edycja:
reklama
ja też bym zrobiła jak dziewczyny te dwa deserki połącz w jedno i daj trochę później. No on nie ma jak być smakoszem mleka skoro proponujesz mu mleko po sycącej kaszce. Daj rano mleko i dopiero kasze jeśli chcesz później i napewno rano tego mleka zje więcej. To samo wieczorem nie dopychaj go dwoma deserami to pewnie zje więcej mleczka

Do góry