reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Październik 2011

agadaria -dziwna jakas ta lekraka :baffled:

U mnie wlasnie byla pielegniarka i wazyla mala. Dala mi wykresy na ktorych pokazuje ile powinno dziecko przybierac i to zalezy od tego ile wazylo przy urodzeniu. Np moja wazy juz prawie 5 kg, czyli od wyjscia ze szpitala przybrala 1, 250kg ale dla jej wyjsciowej wagi to jest dokladnie tyle ile powinna przybrac.

Twoja wazyla ponad 4 kg przy porodzie prawda? Czyli w 4 tyg spokojnie moze wazyc ponad 5kg a w 8 okolo 6kg i to jest dla nich prawidlowa waga.

Jak malenstwo wazylo przy porodzie 3,5 to dopiero kolo 8 tyg dobija do 5kg.

reklama
Nawet nie mówcie o pierwszym razie bo ja tego sobie nawet nie wyobrażam. I mam zamiar czekać do tych przepisowych 6 tygodni i koniec, zwłaszcza że blizna mnie jeszcze boli.
mnie też blizna jeszcze czasami boli i się zastanawiam czy szwy wewnętrzne już się rozpuściły? ponoć to trwa do 3 miesięcy więc nie wiem czy przed upływem tego czasu zdecyduje się na seks, boje się. Zresztą wciąż się boję podczas korzystania z toalety a co tu dopiero mówić o seksie
Laski a wy miałyście jakieś wizyty kontrolne u pediatry bo tak czytam to forumi zgłupiałam?? U mnie tylko pediatra był w domu i kazał się na szczepionki zgłosic teraz...
my mamy się zgłosić gdy mała skończy 1 miesiąc, a od 6 tyg. zaczynamy szczepienia. Poza tym to położna jest u nas raz w tygodniu, waży małą, ogląda, radzi:)
agadaria -dziwna jakas ta lekraka :baffled:

U mnie wlasnie byla pielegniarka i wazyla mala. Dala mi wykresy na ktorych pokazuje ile powinno dziecko przybierac i to zalezy od tego ile wazylo przy urodzeniu. Np moja wazy juz prawie 5 kg, czyli od wyjscia ze szpitala przybrala 1, 250kg ale dla jej wyjsciowej wagi to jest dokladnie tyle ile powinna przybrac.

Twoja wazyla ponad 4 kg przy porodzie prawda? Czyli w 4 tyg spokojnie moze wazyc ponad 5kg a w 8 okolo 6kg i to jest dla nich prawidlowa waga.

Jak malenstwo wazylo przy porodzie 3,5 to dopiero kolo 8 tyg dobija do 5kg.
my mamy te wykresy w książeczce zdrowia i można sobie wszystko kontrolować:)

zaskoczona jestem że macie tak negatywne zdanie o sudokremie, naszczęście na nas działa bo mam jego duże zapasy.

my chyba właśnie przechodzimy kryzys 3 tyg. Mała znacznie częściej na cycu wisi i zdarza się że 1 karmienie to 4 cyce:szok:. Mnie brodawki na nowo zaczęły boleć od tego ssania. A w nocy to myślałam że już nie dam rady, co chwilę płacz i cyc, aż w końcu nad ranem usnęła w naszym łóżku

dziewczyny kochane, która używa pampków dada z biedrony? nie mają dzieciaki odparzeń? moja mała ma zaczerwienioną pupkę, a sudocrem jeszcze "pomógł" i teraz to już przegięcie, nigdy juz tego g*** nie użyje... zaczynam myśleć czy to nie od pampków??

my używamy Dada i jest ok, po huggies dupa odparzona a i sudocrem jest w obrotach bo nivea podrażniała ...

Miałyście kryzys 3 tygodnia? Malutka dzisiaj 5h ssała pierś na zmianę z przysypianiem. Od 16 nie zasnęła na dłużej. Rano będę miała wielkie piersi :happy:

ja mam nadal:baffled:Młoda jje co godzinę ale za to noc przesypia dłużej ...

Dziewczyny HELP - potrzebuje sprawdzonego namiaru na sab simplex z PL. Mam znajome w niemczech, ale dostawa za dlugo by trwala, a poszla juz w ruch druga (i ostatnia) buteleczka.
Wielka prosba jesli ktos kupuje na necie z PL o przeslanie namiarow na priv.
Z góry dziekiiiiiii :tak:

A co to za kryzys 3 tyg? Myslalam ze pierwszy wystepuje w 5 tyg dopiero:confused:

występuje w 3 i 6 tyg i potem w 3,6 i 9 m-cu
co do SAB znalazłam coś takiego SAB SIMPLEX krople suspensja 30ml

Laski a wy miałyście jakieś wizyty kontrolne u pediatry bo tak czytam to forumi zgłupiałam?? U mnie tylko pediatra był w domu i kazał się na szczepionki zgłosic teraz...

jak u Ciebie był pediatra to ok teraz szczepienie po 6 tyg
u nas nie było pediatry, po 3 tyg miałyśmy się zgłosić do niego
i teraz na szczepienie :tak:

u nas była dziś położna 3 raz i była bardzo zadowolona że Paula fajnie wygląda,
powiedziała że widać że rośnie, pogadała o szczepieniach i poszła
trzebałoby się za jakiś obiad wziąść
sorry2.gif

coś ten suwak źle działa, przecie dopiero 10 Paula kończy m-c

Ostatnia edycja:
Ja po spacerku, byłam z koleżanką więc łatwiej mi było zapanować nad starszą. Jak mam iść sama to wymiękam bo Zosia pokonuje grzecznie tylko trasę do pobliskiego sklepiku garażowego (bo idzie po lizaka i banana) w drodze powrotnej następuje konsumpcja więc jest w miarę spokojnie. A jak chciałabym żeby spacer trwał dłużej niż 15 minut to niestety muszę latać za nią i gonić ją po drodze a wózek najlepiej wziąć na plecy a na końcu dźwigać Zosie i pchać wózek kolanem. :rofl2:

u mnie to samo..... jak ktoś mi mówił że nie bede miala czasu to po cichu myślałam co to za bzdury ;) a tu proszę ... ubieranie w locie , mycie w locie, sikane w locie.... wszystko musi być na szybko bo młody tak zaczyna płakać jak nie dostanie mleka że :crazy: . Narazie wyleczyłam się z macierzyństwa na kolejne 20 lat!

Ja się zaklinałam, że nie będę mieć więcej dzieci bo Zocha dała mi niezły wycisk, po 11 miesiącach się z tego wyleczyłam a teraz znowu się zaklinam, że nie chce mieć dzieci ale teraz to już na serio.

moja miała pobieraną krew z paluszka czyli nakłuty paluszek i uciskany masakra jak dla mnie

Moja z piętki miała pobieraną krew już 3x byliśmy na badaniu. Dzisiaj położna powiedziała, że widzi różnicę i że zażółcenie jej schodzi.

Laski a wy miałyście jakieś wizyty kontrolne u pediatry bo tak czytam to forumi zgłupiałam?? U mnie tylko pediatra był w domu i kazał się na szczepionki zgłosić teraz...

My wyszłyśmy ze szpitala i w czwartek i już w poniedziałek musiałyśmy iść na kontrolę wagi i żółtaczki. Mogliśmy poprosić lekarkę żeby do nas przyjechałą ale było nam wygodniej jechać do niej bo starszą na szczepienie przy okazji zabraliśmy. Teraz pójdziemy na bioderka 21.11 do poradni preluksacyjnej i 7.12 na szczepienia do poradni chorób zakaźnych a do pediatry nie wiem kiedy. Na razie nie ma takiej potrzeby i oby jak najdłużej nie było.

występuje w 3 i 6 tyg i potem w 3,6 i 9 m-cu
co do SAB znalazłam coś takiego SAB SIMPLEX krople suspensja 30ml

dzieki za info odnosnie sab simplex. Poszukam jeszcze w sieci, choc oni maja dobra cene :happy2:

U pediatry tez juz bylismy ze wzgledu na niska mase urodzeniowa, w ten czwartek powtorka.

Moze glupie pytanie, ale czy ten kryzys 3 tyg odnosi sie tylko jedzenia?:baffled:

Moja z piętki miała pobieraną krew już 3x byliśmy na badaniu. Dzisiaj położna powiedziała, że widzi różnicę i że zażółcenie jej schodzi.

no widze,ze mamy dzieciaczki prawie w tym samym"wieku" i chyba to u nas jest ta przedłużona zółtaczka fizjologiczna,dzis położna u pediatry mówiła,ze tez widzi po tych 10 dniach,ze mała duzo duzo mniej żółta...praktycznie polinki lekko zażółcone i oczka...a reszta ciałka juz różowa...

ufff......

maggie,u mnie kryzys jedzeniowy był w tamtym tygodniu,teraz mamy mega marude od dwóch dni...

maggie mi się wydaje, że młoda po prostu chce większej porcji jedzenia. Pokarm leci cały czas ale piersi faktycznie stają się miękkie i jej się to nie podoba bo wolałaby żeby były bardziej nabite bo wtedy jej się lepiej ssie. No a zmęczenie to chyba swoją drogą bo ja mam jakiś kryzys senny :).

agadaria ja się zawsze cieszę jak położna przychodzi bo ona widzi małą 2x w tygodniu i dostrzega tą różnice, która mi się zaciera bo widzę mała przecież cały czas. Zawsze mi mówi, że mała ładnie rośnie i ładnie blednie i ja mam radochę jak nic. Dzisiaj stwierdziła, że będzie przychodzić raz na tydzień(ale za to dłużej) bo wszystko jest dobrze a na przełomie 4-6 tg najczęściej wychodzą alergie pokarmowe. Teraz tego zaczynam się bać grrrr... .

Właśnie mała się obudziła i teraz będziemy się karmić :) a później Zosia będzie jeść a później ja ją będę po tym jedzeniu myć i tak nam zleci po połódnie. W międzyczasie kilka kup raz małej raz dużej i już będzie wieczór.

Ostatnia edycja:
reklama
oki dzięki , już myslałam że jakies cotygdoniowe wizyty macie,

ja już po bioderkach w 3 tyg robiłam , a za tydzień szczepienia i nadal dylemat nawet w ksiązeczce zdrowia jest tabelka ze przy darmowych szczepainiach jest 14 wkłuć w pakieciepłatnym 6 w 1 tylko 5... kiedyś nie było takich dylematow a teraz firmy farmaceutyczne grają na naszych uczuciach!!

Do góry