reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Maj 2012

aguskha
W zeszłym tyg byłam u koleżanki która urodziła 14 września Marcelka, mały jest niesamowity mega grzeczniutki i co najlepsze to byłam tam jakieś 3 godz a on non stop miał uśmiech na buźce słodziak niesamowity:-)

A jak sie "robi" takiego dzieciaczka? Tez trzeba sie usmiechac przez cala ciaze? Ja sie boje, ze przekaze swoje leki dziecku :baffled:

reklama
E tam...bedzie dobrze.Ja mojej chyba sennosc przekazalam,spala prawie zawsze i wszedzie.Do tej pory w dzien drzemki to 2-3h,a w nocy do 12-13h :-)

stresowałam sie przez całą ciążę, panikowałam...a stas jest wyjatkowo spokojnym i pogodnym dzieckiem, kiedy skonczyl 6 tygodni zaczal przesypiac cale nocki i tak zostalo do dziś:) nie wiem od czego to zalezy ale mam nadzieje ze maluszek bedzie podobny do starszego brata:)

kugela żebym to ja wiedziała jak to zrobić... to dziecko aniołek dosłownie w ogóle nie płacze, dużo śpi, wystarczy żeby był nakarmiony i przewinięty i wtedy banan mu z buźki nie schodzi śmiałam się, że chyba mu jakieś prochy daje albo coś hehe:blink: pozostaje modlić się aby nasze dzieciaczki też takie były:-)

kiedy pojechałam do naszej lekarki na szczepienie i powiedzialam ze sie niepokoję poniewaz moje dziecko nie placze i przesypia całe noce to tylko popatrzyła na mnie z politowaniem:) i wyjasnila ze bedac na diecie cukrzycowej pozwoliłam układowi pokarmowemu stasia sie w pelni rozwinąć i dzieki temu nie ma kolek a skoro nie ma kolek to nie ma powodu do płaczu:) a poza tym miałam zasadę nienoszenia maluszka, stas oczywoscie był czesto do mnie przytulony ale nie nosilam go na rekach bez potrzeby, nie nauczyl sie tego i nie plakal poniewaz mu tego nie brakowało.

kiedy pojechałam do naszej lekarki na szczepienie i powiedzialam ze sie niepokoję poniewaz moje dziecko nie placze i przesypia całe noce to tylko popatrzyła na mnie z politowaniem:) i wyjasnila ze bedac na diecie cukrzycowej pozwoliłam układowi pokarmowemu stasia sie w pelni rozwinąć i dzieki temu nie ma kolek a skoro nie ma kolek to nie ma powodu do płaczu:) a poza tym miałam zasadę nienoszenia maluszka, stas oczywoscie był czesto do mnie przytulony ale nie nosilam go na rekach bez potrzeby, nie nauczyl sie tego i nie plakal poniewaz mu tego nie brakowało.

To nienoszenie bez powody to dobry sposób. Moja kuzynka swojego synka też nie nosiła bez powodu i nigdy z nim nie spała.Nie miała nigdy problemu z płaczącym dzieckiem, albo przeniesieniem do swojego pokoiku.

przez pierwsze trzy miesiace spałam w pokoju stasia, pozniej wrocilam do meza, a moje dziecko tego nawet nie zauwazylo, teraz kiedy pokloce sie z mezem i spie u stasia to widze ze maly jest niespokojny i cos mu nie pasuje:) tulimy sie bardzo duzo w ciagu dnia, zawsze wyznawalam zasade, dzien jest dla stasia a wieczor i noc dla mnie i męża:)

czarnula a wiec tak
goraczka:
-paracetamol
-codipar

katar:
-euphorbium
-sinupred

kaszel:
-hedelix
-stodal
-drosetux

bol gardla:
-septolete
-tetesept
-neoangin
-sebidin
-bioparox
-tantum verde

przeziebienie
-rutinoscorbin
-witamina c
-pyrosal
-echinacea
-aliofil
-scorbolamid
-gripp-hell

ostatnio bylam chora i dziewczyny na staraczkach taka liste mi storzyly
No więc tak:
Paracetamol i codipar to to samo tylko pod inną nazwą ;-)również efferalgan i Panadol
Na kaszel i gorączkę można jeszcze lipomal
Zamiast Alifilu brałabym alitol bo nie śmierdzi a składnik czynny jest ten sam :-D:-D
Witaminy C nie polecam bo w ciąży w dużych dawkach jest szkodliwa dla płodu
To samo tyczy się Scorbolamidu
Ciąża i karmienie piersią Scorbolamid[SUP]®[/SUP]Lek można stosować w I i II trymestrze ciąży jedynie w przypadkach, gdy w opinii lekarza korzyść dla matki przeważa nad potencjalnym zagrożeniem dla płodu. Nie stosować w III trymestrze ciąży. Nie zaleca się stosowania leku w okresie karmienia piersią.

To samo z septolete.
Mój gin powiedział absolutnie nie bo korzysć mniejsza niż wpływ na dziecko
Ciąża i okres karmienia piersią
Preparat może być stosowany w ciąży wyłącznie w przypadku, gdy przewidywane korzyści dla matki przewyższają potencjalne zagrożenie dla płodu. Nie zaleca się stosowania w okresie karmienia piersią.
Niestety to samo z Sebidinem mi lekarz powiedział stanowcze NIE
Bezpieczeństwo stosowania w ciąży (wg US FDA): kat. B. Stosowanie preparatu w ciąży i okresie karmienia piersią wymaga konsultacji lekarskiej.
Na gardło można ISLA moos i chlorchinaldin

Bioparox jest antybiotykiem o szerokim spektrum działania i nie powinien być stosowany bez konsultacji z lekarzem.
Lek może być stosowany w okresie ciąży i karmienia piersią w przypadku, kiedy podanie leku jest konieczne. (to z ulotki)

kugela żebym to ja wiedziała jak to zrobić... to dziecko aniołek dosłownie w ogóle nie płacze, dużo śpi, wystarczy żeby był nakarmiony i przewinięty i wtedy banan mu z buźki nie schodzi śmiałam się, że chyba mu jakieś prochy daje albo coś hehe:blink: pozostaje modlić się aby nasze dzieciaczki też takie były:-)
Poczekaj jak podrośnie to takim aniołkiem nie będzie :-D:-D

przez pierwsze trzy miesiace spałam w pokoju stasia, pozniej wrocilam do meza, a moje dziecko tego nawet nie zauwazylo, teraz kiedy pokloce sie z mezem i spie u stasia to widze ze maly jest niespokojny i cos mu nie pasuje:) tulimy sie bardzo duzo w ciagu dnia, zawsze wyznawalam zasade, dzien jest dla stasia a wieczor i noc dla mnie i męża:)
Też jestem tego zdania.
Z Klaudią wyszło świetnie a z Kubusiem nie ,bo go karmiłam nawet 11-13 razy w ciągu nocy ;-):-D:-D

Tutaj co bezpiecznie można stosować na przeziębienie
http://futuramed.pl/aid222_gid103_ciaza_choroby_przeziebienie

A]Ci

Ostatnia edycja:
Właśnie wróciłam od ginekologa. Dzidzia dobrze się rozwija mimo moich problemów, z USG mojego lekarza wyszło że dzidzia ma 16tc i 5 dni a z cyklu że ma 15tc i 4 dni, więc rozwija się bardzo dobrze. Dzisiaj dzidzia dała nam zobaczyć tylko plecki i profil, a płci niechce nam zdradzić narazie. Lekarz bardzo się starał ale niestety. Ważne że zdrowe a płeć już mniej ważna. A co do mojego antybiotyku to spokojnie moge go brać (DUOMOX). Dziękuje za wsparcie i naprawde nie ma co się na zapas martwić.

reklama
Do góry