reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwiec 2012

Hej, szwów nie mieli zakłądać tylko pessar.. ale to jeszcze nie jest pewne jak to będzie.
Szyjka miala 2 tygodnie temu 30 mm ostatnio 27 mm.. mam mieć zakładane ze względu na bóle brzucha co oznaczało skracanie .. i ze względu na to że w poprzedniej ciąży skróciła mi się na jakieś 3mm już w 6 miesiącu ciąży. Teraz macica jest bardziej rozciągnięta, miękka i bardziej podatna na zniekształcenia, skórcze i rozkurcze co może spododować jeszcze szybsze skrócenie niż w pierwszej ciąży.. oraz ze względu na to że teraz przy dziecku nie mam możliwości leżenia i odpoczywania.. w pierwszej ciąży musiałam leżeć non stop.

a ocenia Ci recznie czy przez usg długość szyjki?
Ja tak patrzę do kart ciaży i mam napisane w rubryce,,ocena szyjki macicy" 2,5 ale bez cm. I zastanawiam sie czy ręcznie mozna to ocenić?I chyba 2, 5 cm to by było za mało?

reklama
a ocenia Ci recznie czy przez usg długość szyjki?
Ja tak patrzę do kart ciaży i mam napisane w rubryce,,ocena szyjki macicy" 2,5 ale bez cm. I zastanawiam sie czy ręcznie mozna to ocenić?I chyba 2, 5 cm to by było za mało?
mierzy to przez usg, niewiem ile powinno być, jakie są normy ale u mnie to bardziej ze strachu (chyba) że może coś się stać przez mój tryb życia dzwiganie dziecka i wogole.. i pewnie przez to, że mialam ten problem w pierwszej ciązy

No ja troszkę niżej bo tak hmm jak to określić :hmm: jak się nie myle to tak jakoś na wysokości kości miednicy ;o hehheh trudno określić bo nie wiem jak to napisać :-D ale nie powiem miłe uczucie ;D teraz codziennie rano będę sprawdzać gdzie ta kuleczka ;p
hhmmm może przesadziłam pod żebrami ale mam tak zwany brak tali od zawsze, długie nogi krótki tółw więc odczuwam w tym miejscu.....najważniejsze że coś tam się dzieje...

Ostatnia edycja:
nie wiem jaka jest prawidłowa długosc, ale na jakims forum doczytałam ze dziewczyny maja i po 48mm i po 20mm i ciaze nosza do konca

wszystko mnie juz boli od tego lezenia:-:)-:)-(

ale ja cytuje tylko to co pisały jakies dziewczyny, wiec to nie koniecznie jakies mocno wiarygodne źródło, najlepiej spytac lekarza.. ktora ma jutro wizyte?;-)

reklama
ale weg tej odpowiedzi nie da się określić długosci szyjki ręcznie:)a tylko przez usg:)A ja dzisiaj byłam badana ręcznie:)

mi zawsze przez usg sprawdza długość a ręcznie sprawdza czy zamknięta czy otwarta więc niewiem jak można zmierzyć centymetry ręcznie:D linijke wkłada? hehehe ;p

Do góry