reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Lipcowe mamy 2026

Być może chodzi jej o to opóźnienie w pomiarze, może te 15 minut robi znaczącą różnicę 🤷🏼‍♀️ Od czego zależy Twoja refundacja? Wydawało mi się, że wszystkie kobiety z cukrzyca ciążowa dostają ja z automatu 🤔

Kiedy masz wizytę z USG? 🥰 Rany, ja sobie te terminy zacznę notować w zeszycie, chce wiedzieć, kiedy trzymać kciuki za Was no 🥹
Masz na myśli refundację sensora? Jeśli tak to moje perypetie wynikają z tego, że mam Diabetologa i Endokrynologa w Luxmedzie. Lekarz Diabetolog ma załatwione w NFZ, aby wystawiać te sensory z refundacją w ciąży, natomiast coś tam mają problem z dostaniem się do platformy, gdzie wysyła się wnioski do NFZ o taką refundację. I stąd czekam.

reklama
Trzymam kciuki za całej siły! Szybko zleci, zobaczysz. Do tego czasu proszę się wgapiać w dotychczasowe wyniki, dla przypomnienia :)
Dziękuję ❤️ ❤️ ❤️ codziennie robię testy, chyba to tylko mnie jakoś trzyma. Dziś taki widok, staram się nim uspokoić.
1000004568.jpg

17.11. To będzie 6+0. Więc no tak ni w 5 ni w 10... Ale tak mi kazali przyjść w klinice, to idę. Boje się strasznie. Na ostatniej becie byłam w piątek i nie chce już chodzić, ale im dłużej nie chodzę tym bardziej czuję, jakby ta ciąża to był mój wymysł
Doskonale Cię rozumiem.. tez badam bete co chwile. Jutro badam jeszcze raz na zlecenie lekarza bete i progesteron i mam nadzieje, ze wiecej nie bedzie już potrzeby, bo oszaleje z tych nerwów.. a moje żyły juz nie będą chciały oddawać wiecej krwi🫣. Jestem strasznie pokłuta, dopiero zaczęły mi schodzić siniaki🫣. Mam nadzieje, ze jutro wyniki będą super i to mnie jeszcze bardziej uspokoi. Wizytę u gin mam dopiero 20.11., ale nie wiem jak ja wytrzymam do tego czasu.

Doskonale Cię rozumiem.. tez badam bete co chwile. Jutro badam jeszcze raz na zlecenie lekarza bete i progesteron i mam nadzieje, ze wiecej nie bedzie już potrzeby, bo oszaleje z tych nerwów.. a moje żyły juz nie będą chciały oddawać wiecej krwi🫣. Jestem strasznie pokłuta, dopiero zaczęły mi schodzić siniaki🫣. Mam nadzieje, ze jutro wyniki będą super i to mnie jeszcze bardziej uspokoi. Wizytę u gin mam dopiero 20.11., ale nie wiem jak ja wytrzymam do tego czasu.
Mnie też już trzęsie, żeby jutro iść, labo mam 5 minut pieszo, tylko, że niestety inne niż to, w którym robiłam poprzednie bety i to mnie powstrzymuje. Nie wiem co zrobię, jak wynik będzie wątpliwy. Jeszcze tydzień do wizyty. Boże czuję się jak jakiś psychol

Właśnie, update, jestem od 5 dni na insulinie, jak już pisałam. A z sensorem jeszcze czekam. Jak się uda to mi za 2 tyg założą (załatwiają z tą refundacją z NFZ), a jak nie to już trudno, bo ponoć nawet z sensorem mam mierzyć cukry i tak i tak glukometrem.
a czemu ktos ma Ci go zakladac? Ja normalnie zamawialam ze strony diabetyk24, wpisywalam nr refundacji, wiec placilam te 75 zl za sensor i sama sobie zakladalam, to bardzo proste jest :)

A używałaś go już wcześniej? Trochę dziwi konieczność sprawdzania glukometrem tak czy siak, sensor ma zastąpić kłucie. Jedyne co, to ma opóźnienie ok 15 minut w stosunku do glukometru, bo bada cukier w płynie okołotkankowym, nie we krwi. W każdym razie, ja bardzo polecam sensory, można się przy nich dużo nauczyć co powoduje skoki, a co stabilizuje cukier :) No i jak już się postanowiłam wymadrzac 🤣 to polecę książkę "Glukozowa rewolucja", są w niej bardzo sensowne i dość proste rady jak ograniczyć skoki jedząc to, na co akurat jest chęć ;) Kończę wymadrzanie, przepraszam 😅
super jest ta ksiazka! Pomogla mi bardzo w poprzedniej ciazy :)

reklama
Nie nie, śmiało, dzielmy się wiedzą, oswajamy tematy. 😊 Książka brzmi super. A z tym sensorem stwierdziłam, że jak zaczęłam temat to spróbujemy, szczególnie że faktycznie ma być refundacja. A jak się nie uda, to odpuszczę i nie będę chyba na siłę szukała. Szczególnie, że to ma być dodatkowo do glukometru. Też nie rozumiem dlaczego i trochę bez sensu, że ten glukometr dalej musi być, no ale trudno, pani profesor mądrzejsza ode mnie na pewno jest, widać woli mieć pewność.
tez mi sie wydaje, ze to podejscie lekarza do glukometru jest dosyc przestarzale, ale zdazylam juz zauwazyc, ze pelno osob z personelu medycznego nie ma zaktualizowanej wiedzy na temat cukrzycy ciazowej i najlepiej to by zalecili usuniecie cukru w 100%, a jesli juz owoce jesc to tylko do godziny 14 😂😂 a tak naprawde to wszystko sprowadza sie do sprawdzania metoda prob i bledow jak Twoj organizm reaguje na konkretne produkty, ja np nie moglam w ogole maki pszennej jesc i ryzu bialego, bo mi po tym tak wywalalo cukry, ze nawet godzinny spacer ledwo dawal rade je obnizac.
I z wlasnego doswiadczenia moge jeszcze dopowiedziec, ze sensory chociaz nieidealne to daja o wiele dokladniejszy obraz poziomow glikemii niz glukometr, bo mi sie np zdarzalo, ze cukry mi bardzo mocno rosly bardzo szybko, a po godzinie juz byly w normie albo po ponad godzinie dopiero rosly i juz uzywajac tylko glukometru bym nie miala o tym pojecia, bo zaleca sie mierzenie glikemii po godzinie od posilku 🤷🏻‍♀️

Do góry