a zatem w sprawie okien: my mieliśmy już wybrane konkretne okna z PCV, no i zaczęły się schody:
1. problem ze szprosami, bo jesli w PCV to tylko wewnętrzne, a mam co do nich mieszane uczucia :-(
2. problem z oknem okragłym i małymi oknami z łukami - w PCV nie moga nam zrobic takich jak w projekcie, bo jest ograniczona giętkość materiału:-(
3. problem z dużymi oknami, bo sa okreslone normy wielkości szyby dla PCV, powyżej których okno bez poprzeczki jest ryzykowne, a z poprzeczka mieć nie możemy..
przeczytałam ponad 8tys, postów na forum Muratora.. no i spece od okien (i to zarówno producenci drewna, jak i PCV) zalecają jednak rozważenie okien drewnianych.. tylko, że wyłącznie machoń meranti i jakieś tam konkretne profile i okucia..
niestety prawda jest taka, że jest tyle samo zwolenników drewna, co i jego przeciwników.. zreszta tak samo z PCV (u mojej koleżanki okna PCV duże (230X270) nie domykają się po 1,5roku użytkowania, a wydawało się, że kupiła baaaardzo solidne).. chyba do tego wszystkiego potrzeba jeszcze mnóstwo szczęścia:-(
a najlepszy był dzisiaj kierownik działu obsługi klienta: najpierw odradził mi szprosy, bo mało funkcjonalne i z dopłatą, no i rozważaliśmy zastosowanie poprzeczki, a potem jak zobaczył projekt to stwierdził, że jednak musza być szprosy i koniecznie bez poprzeczki (wymyslił inne rozwiązanie), bo do takiego domu inaczej nie można:-):-):-) niezły mieliśmy ubaw.. ale niestety boję się troszkę, że jak źle dobierzemy te wszystki elementy to zepsujemy wygląd tego domu:-(a niestety musze podjąć już decyzję, bo cegła klinkierowa potrzebna jest juz na początku budowy na ten wielki komin.. jutro lub w niedzielę jedziemy w związku z tym jesczze raz do CRH do Gliwic, a przy okazji na Targi Budownictwa...