reklama

Ach śpij kochanie...

Oliwka chodzi spać też późno, pamiętam, jak walczyłam, żeby była to choć 22. No i udało się raczej, tzn. ma dni, kiedy walczy w łóżku i w efekcie zasypia koło 22.30-23. ale najczęściej jednak udaje się ta 22. Czasem uda się nawet wcześniej jak jest zmęczona. A w dzień nie śpi wcale. I nie przestawię jej na zasypianie o 20, bo wtedy budzi się mi w nocy i nie śpi np przez godzinę o 3-4.
Ale z tego co pamiętam, to Justynki synek śpi w dzień, więc można faktycznie posterować trochę jego snem, zwłaszcza, że północ to faktycznie późno, a też czytałam, że ten sen do północy jest dziecku bardzo potrzebny.

reklama
no powiem wam,że biedna jestem pod tym względem:no:
śpi w dzień i potrafi spać nawet 3,5h:baffled: mimo mojego budzenia,włączenia tv,odkurzania,głośnego rozmawiania i nawet całowania go,mówienia do niego itp.on się po prostu odwraca i nic z tego nie robi,tak już ma,że jak mu się nie chce spać to nie pójdzie żadną siła,ale jak już uśnie to nie ma mocnych na niego.
zdarza mu się nie spac w dzień,ale albo padnie wtedy o 18-19.oo i obudzi się po dwóch godz,albo siedzi do 22.00.jest twardziel i już:baffled:

no to faktycznie Justynka masz cięzko z tym jego spaniem:dry: ja Hubka budzę z popołudniowej drzemki, jak spi 2 godziny inadal by spał, bo wiem, że wtedy wieczorkiem bedą cyrki. Ale misie udaje go obudzic bez problemu, głaszczę go, mówię cichutko, daję pić herbatki i otwiera oczka:tak:

Ja wiem, co to znaczy jak nie można dobudzić dziecka, bo Oli też tak ma. Czasem budzenie jej, jak jest konieczność, zajmuje z dobre pół godziny. Można mówić do niej, sadzać ją, głośno telewizję nastawić i nic. Jeśli muszę ją gwałtownie obudzić, bo musimy gdzieś wyjść, to cały czas potem ryczy lub marudzi. Już wiem, że lepiej budzenie rozłożyć na pół godziny lub nawet nieraz cała schodzi :baffled:

Ja tez mam problemy z dobudzaniem Jenni jak spi w dzien to po 3 lub 4 godziny ,jeden sposob jaki mi przychodzido glowy w jaki sposob Justynka moze przestawic malego to budzic go rano miedzy 7 a 8 potem go polozyc miedzy 10 a 11 i niech spi nawet do 14 potem zabawa spacerki i takie tam bla bla i do wyrka miedzy 19 a 20 u mnie skutkuje:tak:

no to faktycznie Justynka masz cięzko z tym jego spaniem:dry: ja Hubka budzę z popołudniowej drzemki, jak spi 2 godziny inadal by spał, bo wiem, że wtedy wieczorkiem bedą cyrki. Ale misie udaje go obudzic bez problemu, głaszczę go, mówię cichutko, daję pić herbatki i otwiera oczka:tak:

No u nas tak samo.A powiem Wam,że czym dłużej Kuba śpi,tym trudniej go obudzići tym bardziej marudzi.

Justynka,,że trudno go dobudzić,ale myślę,że po 2-3 godzinach snu w dzień będzie łatwiej.Codziennie spróbuj obudzić go 15 minut wcześniej,moze da radę.
Wg. tej książki "Uśnij wreszcie"(czy jakos tak),pamiętam,ze ostatnia drzemka nie może być dłużej niz do 16.00,no i co dziecko wyśpi w dzień,o tyle mniej śpiw nocy.

A powiem Wam,że czym dłużej Kuba śpi,tym trudniej go obudzići tym bardziej marudzi.

to tak samo jak u nas:tak: jak Hubek spi dłużej niz do 15 to potem marudny jak nie wiem, a tak budze go najpóźniej o 14.45 to budzi się spokojny i wesoły:-)

Może faktycznie Justynka staraj sie mu codziennie skrócic troszkę tą drzemkę w dzień, może sie uda:tak:
Kasiad Oli to juz w ogóle agentka, no ale za to rano długo spi, więc coś za coś:tak:

to ja nie mam co narzekać.co prawda cały dzień jest na pełnych obrotach,bo Ala nie śpi w dzień juz od sierpnia,ale pada po 20.sama woła : "aaa" i kładzie się do łóżeczka.teraz tylko muszę przy niej chwilę posiedzieć i tyle.budzi się z reguły ok.8,tylko ostatnio znów przychodzi do nas w środku nocy i się rozpycha;))).oczywiscie bywają jakieś odstępstwa,ale b.rzadko

reklama
dzisiaj(a w zasadzie to wczoraj,bo juz po 24.00) ze względu na ranna pobudkę usnał o 11.50 i spał do Uwaga-15.40:szok:,ale przyznaje się bez bicia,że miałam dziś gości jeszcze urodzinowych i miałam dużo roboty,więc on sobie spał,a później bawił się z dziećmi i usnął niedawno:baffled: sam w łóżeczku,a ja posprzątałam:rofl2:.Rano pewnie sam się wcześniej obudzi,a jeśli nie to dam mu pospac i jak późno wstanie to niebędzie spał w dzień:happy:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry