reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Alergia i problemy z nią związane

E-lona - u Przemka jak posmarowałam np na noc Elocomem, to następnego dnia była już sucha skóra tylko (bez świeżej wysypki), jeszcze kolejnego dnia w ogóle sucha skóra na ogół się wygładzała, a trzeciego dnia już na nowo wychodziło.
Poczekaj jeszcze trochę, jak jutro nic nie wyjdzie to widocznie nie jest na Twoje mleko uczulona tylko może na jakiś produkt który jadłaś i przenikło do pokarmu, może ta marchew - podobno często uczula.

Roxannka - może to właśnie gluten, jeśli tak to będzie uczulało pieczywo i drożdżak tak samo, bo tam też mąka jest - wszystko co jest mączne będzie drażnić skórę.

Happybeti - super że mała tak dobrze reaguje na mleko, może zaczyna z tego wyrastać :-) Oby tak właśnie było. Ja używałam kosmetyków Oillan do kąpieli i są ok, no i cena korzystniejsza. Używałam takiego właśnie zestawu: Oceanic Oillan, emulsja, 500 ml + szampon, płyn, Baby, 150 ml - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie Cena wychodzi super. To małe coś już dawno skoczyłam, a tą emulsję jeszcze używam.
Tak w ogóle to też się zastanawiałam nad tymi kosmetykami Rossmana, bo one są całkiem niezłe, testowałam te dla dorosłych.
No i teraz do kąpieli to używam co któryś raz tej emusji (ona na parafinie jest wiec jak któres dziecko uczulone to nie polecam). No a do mycia ciała to używam czegoś takiego: http://www.nivea.pl/Produkty/Dla-dz...y-zel-do-mycia-ciala-i-wlosow-NUTRI-SENSITIVEhttp://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=19777 i polecam - Przemkowi pasuje to bardzo, no i jest z pompką, bo to z Oillana to było bez dozownika, więc niewygodne w użyciu, zwłaszcza jak się dziecko przytrzymuje ręką.

U nas nadal skóra ładna. W 1 miejscu tylko na policzku kilka kropeczek maleńkich i nie wiem czy to coś nowego, czy jeszcze stare się goi. Miałam dziś testować Vita D, ale na razie się wstrzymałam i daję tylko ten Dicoflor, i obserwuje czy aby on nie uczula.

Ostatnia edycja:
reklama
nam dzisiaj alergolog powiedział, że dicoflor nie zaszkodzi, ale żeby on miał jakieś zbawienne skutki to też nie uważa i ja chyba będę się po mału wycofywać. tzn mam jeszcze prawie całe opakowanie, ale będę już chyba nim kończyć.

No ja tak daje właśnie profilaktycznie - zaszkodzic nie zaszkodzi a jeśli miałby pomóc to czemu nie. U nas na ładniejsze kupki mu daje. Ale cos czuje ze może go uczulać, bo ta wysypka mała sie pogorszyła, a rano prawie nie była widoczna, no i pogorszyła sie jakies 4 godz. po tym jak dostał ten dicoflor. Jutro mu nie dam i potem za 2 dni znowu dam i zobacze czy mu cos wyjdzie po nim.

no to sprawdź faktycznie, mi się wydawało, że to uczulać nie może, ale w sumie wszystko może. my będziemy po mału odchodzić od tego. ja daje pół roku prawie bez przerwy, a kupy i tak są raz zielone raz żółte

No a u nas koniec sielanki. Wczoraj małego znowu sypnęło i to już bardziej konkretnie, więc to nie wina Dicofloru bo wczoraj go nie dostał, a wieczorem stan skóry był gorszy niż rano. No więc ze względu na to że mały nie ma już z niczym kontaktu obstawiliśmy znów wodę. Chcieliśmy przejść na oligoceńską i od jakiegoś czasu już robiliśmy na niej mleko - codziennie świeżą przynosiliśmy i gotowaliśmy ją kilka minut, ale i tak lipa... No i znowu jesteśmy na "Mama i Ja". Dziś już schodzi powoli,ale nie wiem czy to zasługa zmiany wody, czy posmarowania go wczoraj Elocomem, bo się strasznie drapał. W każdym bądź razie dziś nic nowego mu nie wyszło. Czy ktoś wie co może uczulać w wodzie??? Bo wcześniej mały był też uczulony na Primavere. Duże ilości minerałów odpadają, bo oligoceńska nie jest wodą mineralną, Primavera to też woda źródlana i ma bardzo malutko minerałów - mniej nawet niż ta Mama i Ja.
No i my ciągle jesteśmy na tym Zyrtecu 2x 10 kropli, więc w ogóle ciekawa jestem czy jakby się Zyrtec odstawiło i on by nadal nie miał z niczym poza wodą i mlekiem kontaktu to czy by nadal miał ładną skórę...

nice, przykro mi :( Ja nie pomoge z ta woda bo sama nie moge dojść co mojemu szkodzi :( Coraz bardziej obstawiam te drożdże których się ostatnio nażarłam w tym nieszczęsnym cieście :((( Ja już nie mam siły na te alergie buuu niech sobie te cholerstwo pójdzie od naszych dzieciaczków.

:-( NICE przykre :-( kurcze, a co alergolog mówił? kiedy macie następną wizytę? ja nie wiem co może uczulać w wodzie, my jedziemy na kranówce, raz jest lepiej, raz gorzej, ale nam alergolog powiedział, że to nie zawsze musi być od jedzenia, że wszystko może uczulać co w powietrzu i w ogóle z czym ma kontakt, ale może u nas też inaczej, że jest tylko na buzi to uczulenie. no to spróbujcie być teraz tylko na tej "Mama i ja" i później wprowadzajcie inne rzeczy.
ech, kiedy będzie można testy zrobić naszym dzieciaczkom? bo ja znowu nie dopytałam lekarza.

Roxannka - Ty chyba pisałaś wcześniej że po chlebie małego sypało. To jeśli chleb mu nie pasował to drożdżak też - może ma alergię na gluten? A jak jesz inne mączne rzeczy to coś się dzieje?

Natolin - wizyte mamy za 10 dni. Dopytam się jak to jest z tymi testami, chociaż mi się wydaje że to indywidualna sprawa danej przychodni. No bo testy to można chyba już takim maluchom robić jak nasze, tylko że niektórzy lekarze nie chcą,bo sa takie testy niewiarygodne. No i tak jak u nas to nie wiem na co by mieli robić w zasadzie skoro on praktycznie z niczym nie ma kontaktu i nic nie je. Jedyne co to na laktoze (bo jest w Pepti). Nam alergolog mówiła że jeśli nie będzie poprawy po Zyrtecu to mamy przyjść od razu, tak bez zapisu po silniejszy lek ze sterydami, ale ja bym chyba i tak się nie zgodziła żeby mu sterydy doustnie dawać, nawet przez 1 tydzień (bo tyle to miało trwać). No ale poprawa jest znaczna więc idę po miesiącu - tak jak kazała. A z tym dochodzeniem od czego jest alergia to ja prawie już miesiąc prowadzę śledztwo od wyeliminowania wszystkiego i na razie ustaliłam że mogę go kąpać w kranówie bez gotowania, no i że CHYBA uczula go woda oligoceńska. Także zanim się wszystko przetestuje to trzeba mieć kilka lat na to... Bo wiadomo - nie zawsze od razu wysypka wychodzi, jak wyjdzie to trzeba zaczekać z kolejną rzeczą aż wysypka całkiem zlezie - jednym słowem porażka...

nice, no własnie nie wiem czy to było po chlebie, bardziej po pączkach i jakiś drożdzówkach ale to tylko moje domysły. Jakoś bardziej obstawiam drożdze niż ten gluten bo makaron normalnie wsuwam i nic sie nie dzieje. Ehh sama nie wiem, tak jak piszesz żeby sprawdzić co tak naprawde uczula to bym musiała rok z życia poświęcić i nic nie jesc w dodatku :-(

Czekam na wtorek jak na zbawienie bo wtedy idziemy do alergologa pierwszy raz, nie licze na to że powie nam coś odkrywczego ale chce żeby przepisała nam mm i powoli zaczne małego odstawiać od cycusia. Po cichu licze na to że się okaże że uczulenie było na coś w moim mleku, a wysypka przejdzie jak ręką odjął :zawstydzona/y:

reklama
ROXANKA tego Ci życzę!!! mój ma dzisiaj taką buzię ładną, jakiej nie miał od daawnaa, ale u nas to i tak nic trwałego na pewno

Do góry