AZS nie wywołuja bakterie, tylko przy bardzo nasilonym AZS zmiany są tak ogromne, sączące, że wtedy dochodzi często do ich zakażenia. Tworzą się ranki - ułatwiony dostęp dla bakterii i zakażenie skóry gotowe.Najczęstszy jest chyba gronkowiec. U Przemka było takie zakażenie skóry i leczony był antybiotykiem,ale to się nim leczy zakażenie wywołane przez nasilone AZS,a nie samo AZS.
IDA - z przykrością witam w naszym gronie:-( Ja bym antybiotykiem nie smarowała,bo on na zmiany takie nie pomoże. Antybiotyk to już jak sa rany rozbabrane.
A my dziś byliśmy prywatnie u pani dermatolog,niby dobrej(ordynator dermatologii dzieciecej).Troche sie dowiedziałam rzeczy. Całkiem nam maści zmieniła. Cholesterolowa z wit. A+E kazała odstawić i dostaliśmy 2 inne robione - ciekawe czy zadziałaja. Mamy smarowac 2 razy dziennie,bo mówiła ze zbyt czeste kremowanie może szkodzić, a my minimum 3 razy dziennie smarowaliśmy. Dostalam tez recepte na Claritine w tabletkach (antyhistaminowy, żeby swędzenie zmniejszyć) i mamy dawać po pół tabletki, rozkruszyc i dac,bo ona tez stwierdzila że syropki dla alergików to jakiś niewypał. No i powiedziała, ze Protopikiem jak juz smaruje na mocne zmiany to 2 razy dziennie przez 7 dni,nawet jak zmiany juz zejda, bo takie doraźne smarowanie nie ma sensu. A my tylko do momentu poprawy smarowaliśmy. Generalnie jestem zadowolona z wizyty, tylko jeszcze z opinią musze poczekać na efekty kuracji ;-)
No i 2 rzeczy mnie zmartwiły. Po pierwsze powiedziała, że w jakiś 20% zmiany sa spowodowane pokarmami, a reszta to środowisko zewnętrzne, stres itp :-/
Po drugie powiedziała, że teraz ma w porzadku skóre i z takiego stanu jest zadowolona ... Rzeczywiscie akurat teraz poprawe ma, ale do ideału to daleko(pokazałam jej zdjęcia jak to przy zaostrzeniu wygląda).Jak na niego to jest ładna skóra,ale z tego co widziałam w poczekalniach do lekarzy to ludzie się załamują duuużo mniejszymi zmianami, wiec w porównaniu do zdrowych dzieci to jego skóra mimo wszystko jest do dooopy:-( No i załamało mnie właśnie to, ze ona jest z takiego stanu azs zadowolona,bo to znaczy że raczej lepiej jakoś nie będzie:-(