reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Alergia i problemy z nią związane

reklama
RENATA - u nas idzie też ok. 10 puszek Pepti miesięcznie. A może zamiast na bebilon przejdź na Bebiko? Sporo tańsze jest, a firma ta sama, więc pewnie składem się nie różnią wcale (sztuczna konkurencja), albo minimalnie.

KANIA - daj znać w piątek jak poszły testy. Trzymam kciuki żeby kondycja Oliwii na nie pozwoliła. Ciekawe co tam powychodzi...

Udało mi się na wcześniejszą wizytę Przemka wcisnąć do tej lekarki do której chodzimy. Byliśmy w poniedziałek tylko że akurat mu prawie wszystko już zeszło... A tydzień temu tragedia była - calusieńki był obsypany. Coś te najgorsze zaostrzenia zgrywają się z naszymi wyjazdami do dziadków... Lekarka uważa że to pyłki + roztocza, bo u jednych dziadków jest gorzej, a tam starszy dom. Na testach co kiedyś mieliśmy wyszła 1 klasa na roztocza, niby jeszcze nie alergia, ale ona powiedziała że to się pewnie dopiero rozwija. Mówiła, że trzeba będzie zrobić jemu testy skórne, ale że gdzieś na jesieni bo robią tak ok. 2,5 latkom. Także jeszcze trochę musimy poczekać. Przemek normalnie bierze 2 razy dziennie po pół tabletki ketotifenu, a przy zaostrzeniach dodatkowo mamy dawać na noc 5 kropli zyrtecu. No i smarować tłustym kremem przed wyjściam na dwór żeby pyłki się nie czepiały, a po powrocie opłukiwać wodą odkrytą skórę. Teraz na szczęście znowu poprawa jest.

Nice hmmm roztocza mówisz, a zwierzęta dziadkowie jakieś mają?
Cieszę się, że skóra Przemcia lepsza, u nas też jest różnie, teraz buźka cudna a jeszcze dwa dni temu w plamach czerwonych, za to na udach, pod kolanem, za zgięciach u jednej ręki pojawiły się nowe :-( I tak w koło Macieju.
Oliwia jest na xyzalu ale musieliśmy przestać go brać na dwa tygodnie przed testami.
Macie jakiś specjalny tłusty krem? My nadal smarujemy się tymi maściami ale mam wrażenie że przestały pomagać, fakt natłuszczają skórę i nie tylko, ale żadnych innych pozytywów nie widzę, choc sama nie wiem czego się po nich można spodziewać więcej.
Ta alergia zaczyna mnie męczyć...

KANIA - a jak odstawiliście lek to nie ma teraz jakiegoś mocnego pogorszenia? Ja to się boję jak byśmy musieli u Przemka odstawić. Skoro z lekiem tak go czasem obsypie to co to by było bez:no: My używamy teraz najczęściej maści robionej lekobaza+woda destylowana (mogę napisać przepis), albo tej cholesterolowej z wit a i e (chociaż teraz nieczęsto bo ona okropnie tłusta jest i to niemiłe przy takich upałach). Ostatnio też trochę go smarowałam kremem Alantan Plus i zadowolona byłam z niego. Dość tani jest a fajna po nim skóra jest i łagodzi podrażnienia. Tyle że schodzi strasznie szybko. Jak z Alą byłam u alergologa to babka nam polecała takie kremy:
Mediderm, krem, 250 g - Portal Dbam o Zdrowie
Ziaja Med Lipidowa Fizjoderm, krem, naprawczy, 80 ml - Portal Dbam o Zdrowie
http://aleleki.pl/pharmaceris-emoliacti-emolientowy-krem-odzywczy-50ml-p-2841.html

Renata - trzymam kciuki, żeby nic się nie wydarzyło przy przejściu na zwykłe mleko :-) Powodzenia!

A ja kupiłam dziś ten Mediderm i sobie ręce posmarowałam bo mam strasznie suchą skórę i jak dla mnie super jest - dużą ulgę poczułam i mam teraz takie przyjemne wrażenie warstwy ochronnej na skórze. No i nie jest taki tłusty jak te robione maści tylko ładnie sięwchłania. Ciekawe jak na Przemka zadziała :-) Mnie się podoba ten krem, a jeszcze bardziej jego cena ;-)

reklama
kurczę, ile puszek wam schodzi???????:szok::szok::szok::confused2::eek::cool: wiecie co... nam chyba jeden karton mleka na ok. miesiąc wystarcza:no:fajnie, co?:zawstydzona/y:
Kania, to tak niby jest z tymi alergiami, azs itp że trzeba się "przyzwyczaić":-(młoda ostatnio znowu miała "rozkwitnięte" policzki, i to po zjedzeniu kinder kanapki:sorry:dałam tak dla sprawdzenia no i wyszło że niestety uczula ją to i koniec... i tak się zastanwiam czy kakao w tej kanapce jest naprawdę kakaowe czy jakiś inny składnik jest winny, bo czasem zdarzało się że jakieś ciacho przełożone masą kakaową mi zakorbiło i nic jej nie było:sorry:a co do reszty ciałka to nawet jak buźka super to ma suchszą skórę na łokciach albo pleckach
nice, trzymam kciuki żeby krem pomógł i Przemkowi!!!

Do góry