Patyy głowa do góra, ja wiem, że takie wiadomości zawsze spadają na nas jak grom z jasnego nieba i rozwalają nam całe życie... sama chce jak najszybciej zapomnieć jak to było u mnie

. Tak jak już zauważyłaś wiele dziewczyn (w tym ja) miałyśmy dużo gorsze wyniki niż Ty i okazywało się, że mamy zdrowe maluszki

. Twoje wyniki naprawdę nie są złe!!! Ja miałam ryzyko trisomii 21 1:58, przepłakałam wiele dni i nocy, szkodząc mojej córeczce... Popieram Twoją decyzję o amnio, tylko to badanie Cię uspokoi i da cieszyć się ciążą do końca

bo na pewno okaże się że wszytko ok z twoim maleństwem

.
Jeżeli chodzi o sam zabieg to ja czekałam tydzień, ale tylko dlatego że miałam dopiero 14 tygodni ciąży a lekarz powiedział mi, że powinno być minimum 15. Ja nie musiałam zostawać w szpitalu, amnio robiłam w poradni badań prenatalnych.Przyjechałam chyba na 15:00, najpierw usg, potem cały czas pod kontrolą usg sam zabieg. Jest to całkowicie niebolesne, chociaż nieprzyjemne. Potem siedziałam sobie godzinę w poczekalni i po godzinie kontrolne usg, wszystko było ok więc do domku odpoczywać. Przez 2-3 dni leżenie i później jeszcze tydzień się ie przemęczać.
Wyniki są po ok 3-4 tyg, ale można wykupić sobie badanie metodą fish i wyniki są po 2-3 dniach, koszt 1000zł ale moim zdaniem warto. FISH daje Ci odpowiedź co do trisomii 13, 18 i 21 oraz zespołów związanych z chromosomami płciowymi no i określa płeć dziecka. Bandanie wykonuje się z tej samej próbki, trzeba pobrać tylko nieco więcej płynu, nie zwiększa to ryzyka.
Trzymam kciuki i czkamy na dalsze wieści

oczywiście pozytywne