ja do wszystkich, ktorzy sie zastanawiaja..
U mojej dzidzi w 12 tyg nt wyszlo 2,9. Reszta w porzadku ( kosc nosowa i inne parametry prawidlowe) Lekarz prowadzacy wyslal nas na test Pappa. Na usg do testu Pappa nt wyszlo 2,7. Sam wynik testu Pappa wyszedl super. Trisomia 21 -1:14288, reszta trisomii podobnie. Lekarz wykonujacy test Pappa powiedzial, ze jest super i mam dac sobie spokoj z amnio. Gdy poszlam skonsultowac wyniki z lek. prowadzacym uslyszalam, ze to tylko test Pappa ( wiec po co zostalam skierowana?) i zaleca amniopunkcje.. Zwatpilam i udalam sie do dra Roszkowskiego. Opinia Roszkowskiego byla taka, ze test Pappa zostal zrobiony niepotrzebnie i zaleca amniopunkcje i sam mi ja zrobi. Aktualnie czekam do poniedzialku na zabieg... Opisalam swoj przypadek, bo dr Roszkowski to podobno autorytet i moze jego opinia przyda sie osobom, ktore nie sa zdecydowane i nie wiedza co robic.. Dodam tylko, ze i lekarz prowadzacy i lekarz wykonujacy test Pappa maja opinie dobrych specjalistow i dr Roszkowski sie dziwil, czemu tak zawalili sprawe z tym testem.
Zycze sobie i innym powodzenia, oby podwyzszonych NT bylo jak najmniej..