reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badania, normy - nasze watpliwości i pytania

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Ja miałam USG około 7, 10, 12, 15 i 19 tygodnia, oraz połówkowe około 23, o ile mi się coś nie pomyliło. Jakoś nie zależy mi na USG przy teraźniejszej wizycie, tym bardziej, że pakietowe już wykozystałam, ale jak Ginka uzna, że przydałoby się zrobic to ok.

Przy Janku też miałam sporo chyba, ale w innym rozkładzie trochę, bo problemy były w późniejszej ciąży.

kasimona88 zgłoś, nawet jesli to nic, to lekarz powinien wiedziec. Ja nawet nie wiedziałam że mam skurcze, bo nie kojarzyłam bólu z tym faktem (wiem, ciemnota ze mnie czasami), a moja lekarka natychmiast wyłapała i mi leki dała i zalecenia.

reklama
U mnie wygląda to tak iż miałam USG w 5; 9; 12; 15; 19; 24 i 27 tygodniu ciąży. Teraz wypadnie w 31 - ale to w listopadzie. Dodatkowo z każdego USG czarno-białego mam wydruk a w 4D filmy nagrane na płyte - co wizytę są dogrywane. Chodzę prywatnie do lekarza - bo na kasę chorych nie było by do kogo.
W sumie jak na razie w częstotliwości raz w m-cu, a wizyta to koszt: 100 zł

właśnie to 4d mnie zbiło z tropu na początku..:-)
no, ale w takim razie też sobie zrobię takie USG, to chyba miło będzie zobaczyć coś więcej niż czarno-biały obraz, poza tym będzie ciekawa pamiątka dla dziecka:tak::tak:

A ja miałam dopiero dwa razy USG w 13tc i 21tc, teraz będę miała robione 10 listopada! no i mam jechać na USG 4D do Krakowa do tego szpitala w którym chcę rodzić..tylko muszę się choróbska pozbyć!

ja właśnie tez jestem chora i się zastanawiam, ale chyba musze przełożyć badania krwi?? jak sadzicie..mam teraz zrobić drugi test z glukozą..???
i zaraz pędzę do lekarza, żeby sprawdzić czy to tylko przeziębienie czy coś więcej...
a jest gdzieś w Styczniu 2009 wątek o lekarstwach w ciąży?

Madzia po wypiciu glukozy nie powinno sie chodzic, tylko siedziec na 4 literach. Tylko wtedy wynik jest miarodajny.

Celinka83 z tego co ja wiem to po obciązeniu 50g zachowuje się normalna aktywność ( tylko bez wyczynów) po 75g trza siedzieć :-)
po 50g zrobili testem przesiewowym tzw. ALe oni co chwile coś zmieniają.
P.S. dla przyszłych mam robiacych krzywe cukrowe
U nas w lab po obciązeniu 50g pobirało się tylko po godzinie
a po 75g po 1 i po 2 godzinach od wypicia.
Glukoze rozpuszcza sie w jak najmniejszej ilości wody. Tak czy siak wychodzi zawiesina blech...i radze chodzić w zakupiną przez siebie glukoza w patece bo czesto gęsto laboratoria nie maja jej na stanie...

Ostatnia edycja:
reklama
celinka83 - nie poziomu insuliny nikt mi nie badał , jedyne co to fakt że poziom cukru na czczo miałam robiony innego dnia niż test obciążenia ale to wina laboratorium bo morfologie, toxo i glukoze na czczo zrobili jednego dnia a na test kazali przyjść kolejnego bo nie mogły czekać 2 godzin .
Póki co lekarz nie protestował na te wyniki to mam nadzieję że nic złego się nie dzieje!

wogóle bez sensu jeśli poziom na czczo był oznaczany dzień wcześńiej, a po obciązeniu na drugi dzień bez wartości wyjściowej czyli znowu na czczo:wściekła/y:

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry