reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

BADANIA

reklama
Nie wiem czy badania na które mnie skierowaną są ok?
Podczas pierwszej wizyty - ok 6 tyg po ostatniej @ - lekarz skierował mnie na badanie krwi ale tylko glukoza, USR i określenie grupy i Rh, stwierdził że macica jest powiększona i kazał przyjść za jakiś tydzień do 2 z wynikami. Chciał usg zrobić dopiero później (chyba było za wcześnie przy pierwszej wizycie) Zrobił też cytologię.
Jak przyszłam za 2 tyg. to zlecił mi kolejne badanie krwi - tym razem morfologia, keratynina i ponowne stwierdzenie Rh (pierwsze wyszło minus).
Zero badań moczu. Choć w maju miałam zapalenie pęcherza i po leczeniu robiłam badanie moczu, więc może ma ten wynik w moich aktach.
Acha i widziałam moją fasolkę na USG - 18 mm :-) , ale nic o serduchu mi nie powiedział:-(
Następną wizytę mam na koniec października - bo dobrze się czyję nie wymiotuję - ogólnie ok.
Czy powinnam się domagac jakiś jeszcze badań?
No i skończyłam 30 stkę a to moja pierwsza ciąża więc jak z tym wiekiem są jakieś dodatkowe badania w tym wieku?

Acah i zapomniałam dodać że przy drugiej wizycie wypełniliśmy kartę ciąży i dotałam dla siebie taką małą książeczkę gdzie też są wpisane wyniki badań i to co w dużej karcie tylko w skrócie.
Wygonił mnie też czym prędzej na kontrolę stomatologiczną, w tej małej książeczce mam mieć wpisaną opinię stomatologa. W razie konieczności leczenia zębów - kazał leczyć jak najszybciej.
A jak wasze ząbki?? Podobno jakiekolwiek stany ropne wpływają na płyn owodniowy i w ogóle są blee.

Ja dopiero teraz bede sie wybierac do dentysty. napewno mam do zrobienia 2 zabki.
Podobno dodatkowe badania sa wymagane dopiero jezeli mam ukonczyla 35lat lub /i tata ukonczyl 40.
Pozdrawiam

Z zebami to racja, lepiej robic teraz bo to paskudztwo ktore psuje zeby, zakaza nasz organizm no i nasze dzieciaczki tez. W zeszlym tygodniu leczylam jednego zeba na zywca. Bo lekarka powiedzial ze w ciazy nie bedzie ryzykowac znieczulenia i rentgena szczeki tez mi teraz nie zrobi bo to niebezpieczne. Pilnie musze zrobic jeszcze 1 :eek: i juz mam termin na ten czwartek. Coz trzeba bedzie sie przyzwyczaic do bolu ;-) przy porodzie borowanie to ponoc pikus :-) Wiec jestem twarda kobitka i o dziwo nawet nie mam stracha przed nastepnym plombowaniem :zawstydzona/y:

Izaja dzielna z ciebie kobitaka :tak: kurcze ja tez się musze wybrać do stomatologa i wiem napewno, że w jednym ząbku mam dziurke i już się boje no ale dla maleństwa wszystko ;-)
Dzisiaj byłam oddać mocz i krew i mam nadzieje, że tym razem wyniki będą dobre i leczenie Furaginem pomogło...

Ja zawsze leczę zęby na żywca, a że ubytki mam z reguły spore bo się jakoś tak kamuflują w moim przypadku (np próchnica zaczyna się między zębami gdzie początkowo jej nie widać wcale to jak już zacznie być widoczna to pół zęba trzeba usunąć):no: . Często przy wierceniu takich ogromnych dziur boli bardzo ale wytrzymuję bez problemu (może mam niski próg bólu). Wizyta u stomatologa to dla mnie żaden problem i jutro właśnie go odwiedzam.

Dziewczynki miałyście może badanie HBS :confused: jeżeli tak i o ile pamiętacie to prosiłabym abyście wpisały swoje wyniki.
Bo ja dopiero z tymi wynikami ide do gina w przyszłym tygodniu i jestem ciekawa czy wszystko ok.
Mój wynik to 0,394

reklama
hej KWIETNIOWKI jak tak sobie czytam co tam piszecie o swoich lekarzach i badaniach a raczej o ich braku to mysle ze ja trafilam na fajnego ginekooga a dokladniej na kobietke:tak: juz przy pierwszej wizycie powiedziala mi jakie i kiedy sie robi badania i dala mi taka ulotke z opisami badan obowiazkowych i nie platnych jak i tych dodatkowych ale juz za kase tak wiec zawsze przed kolejna wizyta wiem co mnie czeka no ale morfologia i mocz i cisnienie i usg jest na kazdej wizycie no i wymaz z pochwy itd:-) wszystkie te badania mam robione na miejscu nie musze nigdzie biegac i nie chodze prywatnie Najlepiej same sie zorientujcie jakie badania sa wskazane i spytajcie lekarza albo poproscie by je zlecil zreszta mozna je na wlasna reke prywatnie wykonac pozdrawiam i powodzenia buzka:rofl2:

Do góry