reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Chrzciny

My też mamy tylko ślub cywilny chociaż oboje jesteśmy wierzący. Myślimy o chrzcinach na 24.06. Same chrzciny traktujemy właśnie jako ten "kapitał początkowy" dla małego, bo dlaczego ma kiedyś z naszego powodu mieć problemy i być np. wyśmiewany przez rówieśników.

reklama
IVKA popieram twoje zdanie
to od nas dostanie na początek a co dal;ej bedzie chciala zrobić jej sprawa
na to zeby dziecko samo zdecydowalo mysle ze trzeba dlugo czekac nie wierze ze 10latek ma na to ochote i wie co sie swieci
a pozniej to juz tak pozno jestem za kapitałem początkiowy mjak to juz zostało nazwane ;D

No , nareszcie udało mi się kupić sukienkę na chrzciny dla małej.
Niby tego dużo, ale jak coś ładnego- to rozmiar nie ten...
Ale mam to już za sobą. Jak ją przymierzymy, to wkleję zdjęcia ;D

iwosz! My dopiero niestety 1 października. Moja siostra, która ma być chrzestną jest teraz w Anglii i wraca pod koniec września :(

Moim marzeniem było ochrzcic dziecko w Wielką Sobotę... Może następne?? :)
My chyba w Zesłanie pojedziemy na calonocne czuwanie, bedę pamietac o Krzymku i westchnę :)

Jak wyglada taki chrzest przez zanurzenie. Czy odbywa sie w kosciele, i czy przynosicie wlasna wanienke. Gdzie sie poznej wyciera i przebiera dziecko? I jesli w kociele to czy zima tez tak chrzcza dzieci.
Napiszcie cos wiecej o tym chrzcie bo brzmi ciekawie.

postaram się opisać jak najlepiej :)

z mojego doswiadczenia nie są to chrzty popularne ( niektórym ludziom po prostu nie zależy na tym, by chrzest odbył się w taki sposób). trzeba po prostu rozmawiac z księdzem i powiedzieć, że własnie w taki sposób chciałoby się ochrzcić dziecko.
Jeśli chodzi o wodę, to wszystko jest zależne od "zaplecza" kościelnego. jeśli jest mozliwość zagrzania takiej ilosci wody na plebanii lub w zakrystii, to właśnie tak się robi

Co do wanienek: ja spotkałam się z tym, że rodzice przynosili wanienkę dziecka i przystrajali ją.
Spotkałam się z przypadkiem, że ksiądz cały dzień ogrzewał kościół specjalnie na chrzest :)

Ksiądz zanurza trzy razy dziecko. Na słowa: w Imię Ojca (1 raz), i Syna (drugi) i Ducha Świętego (i tu dziecko zanurzone jest całe - razem z główką).
Miejsce ubrania dziecka też zależy od warunków. Mozna spokojnie w prezbiterium :)

Przepraszam za chaotyczny opis, ale latam między Karolą a komputerem :)

ANIK78 pisze:
Ja teraz nie chrzczę dziecka, czekam na chwilę, w której samo zdecyduje przyjąć Pana Jezusa do serduszka, wtedy chrzest będzie właśnie przez całkowite zanurzenie.

Czyli dopiero jak będzie dorosły? Czy jeszcze jako dziecko? A co w takim wypadku z komunią św. ?

Kinga - faktycznie super ten obyczaj

reklama
Do góry