reklama

Ciąża a dentysta

reklama
mysle, ze jak dziaslo jest napuchniete, to nie bedzie zadnego znieczulenia, leczenia..
Jesli jest opuchniete to jest zapalenie i trzeba to wyleczyc, a pomoc tylko moze stomatolog..
Nie mozna tyle cierpiec, tylko sobie pomoc.. Jak nie jeden dentysta to drugi pomoze:)

ja się z Tobą zgadzam, w pierwszej ciąży też miałam znieczulenie i prześwietlenie ząbka, niestety pozniej w czasie karmienia trzeba pilnować bo mi bardzo ząbeczki poleciały....

Moja kolezanka opowiadala mi, ze przez cala ciaze zula gume mietowa.. Teraz sie smieje z tego i opowiada, ze dzieki temu nie polecialy jej zabki ...

zastanawiam sie czy moze byc w tym jakas prawda?, jak uwazacie?

Moja kolezanka opowiadala mi, ze przez cala ciaze zula gume mietowa.. Teraz sie smieje z tego i opowiada, ze dzieki temu nie polecialy jej zabki ...

zastanawiam sie czy moze byc w tym jakas prawda?, jak uwazacie?

a może po prostu nie jadła słodyczy, spożywała duże ilości nabiału i suplementy dla ciężarnych + predyspozycję genetyczne i do tego wspomniana guma do żucia dały taki efekt ;-)

Odnośnie zdjęć RTG lub RVG, nie dajcie sobie wcisnąć kitu, że nie są szkodliwe! Nawet zdjęcie RVG gdzie dawka promieniowania jest 8 razy mniejsza niż przy zdjęciu RTG, jest szkodliwa. Odnośnie znieczuleń, nie wykonuje się ich w 1 i 3 trymestrze, w 2 jak najbardziej można np. adrenaliną z NA.

reklama
Ja leczyłam ząbki w czasie ciąży.Pierwsza wizyta była jeszcze wtedy jak o ciąży nie wiedziałam i korzystałam z normalnego znieczulenia. Potem jak już się dowiedziałam to miałam stracha czy oby to nie zaszkodziło dzidzi - zarówno mój gin jak i pani stomatolog zapewniali mnie, że na tym etapie, czyli w tak wczesnej ciąży organizm sam się broni i chroni dziecko tzn chodziło o to, że te substancje ze znieczulenia nie docierają do dziecka.Druga wizyta była w I trymestrze i korzystałam ze specjalnego znieczulenia właśnie dla kobiet w I trymestrze - jest ono lekkie i szybko "ucieka" z organizmu.Tym samym podczas długiego zabiegu może nie działać do końca jego trwania - tak było i u mnie. Trzecia wizyta w III trymestrze była już bez znieczulenia bo podobno mogło ono wywołać wówczas przedwczesne skurcze. A i moja pani stomatolog wyjaśniła mi, że jeśli pacjentka, która jest w ciąży bardzo boi się bólu to więcej złego może wywołać stres związany z leczeniem zęba bez znieczulenia niż samo znieczulenie. Co potwierdził mój gin. Co do rtg to od kiedy pamietam zawsze kiedy je robiłam pytano mnie czy nie jestem w ciąży bo wtedy nie mogłabym go zrobić.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry