reklama

Ciąża bliźniacza

Mati - gratuluje Maluszkow! Juz niedlugo beda z Wami w domku cale, zdrowe i silne:-)
Juz sie nie moge doczekac swoich Maluchow!!! Ale wszystko jeszcze przede mna:-)
Zabolek - z polnocnego Ladka a ty?

reklama
Hej Dziewczynki ja dziś całą noc upociłam się że hoho wolę chłodniejsze noce. Co do tych bóli to ja głównie po lewej stronie miewam.
Mąż poszedł dziś do pracy a mi się nic nie chce, a sprzątać to już w ogóle poleżę sobie trochę może mnie najdzie :-) Tylko kto mi śniadanie zrobi :-(
Jak leże to lepiej mi jest bo jak chodzę to łobuz z prawej strony strasznie się wypina na bok aż mnie boli.

Magdzioha - no wiem ze delikatnym krwawieniem mamy się nie martwic, ale weź się tu nie martw jak krew zobaczysz...
Dobrze ze tego dnia i tak szlam na usg bo bym panikowała strasznie. Pobrali mi krew i mocz na badania i stwierdzili ze brak informacji to dobra informacja, póki co nic nie dostałam. Mimo to następnym razem jak zacznę krwawic (mam nadzieje ze nie zacznę) pojadę prosto do szpitala, niech mnie może zbadają, widać coś z szyjka u mnie się dzieje, a na usg tego nie wykryją.

to ja też się przywitam :-)
u mnie nocka bez zastrzeżeń. tylko obudził mnie w nocy straszny trzask.aż siadłam na łóżku z przerażenia. to piorun tak mocno walnął - jakieś jednorazowe wyładowanie musiało być bo spałam z otwartym oknem i nic wcześniej nie słyszałam. potem też już się nie powtórzyło. i szybciutko zasnęłam:-)
ostatnio strasznie się przestawiłam ze spaniem. zasypiam dopiero po 24 a wstaje ok 9. A śpie jak zabita. oj czuje że będę mieć później problem z wstawaniem co kilka godzin.

pikka mi pomogło na kaszel i przeziębienie tantum verde i syrop *spam*.
mati to teraz masz czas żeby troszkę odpocząć, zadbać o siebie i nabrać sił do opieki nad dziećmi bo już pewnie niedługo będą w domu :-)

Marcikuk - a u Ciebie juz ustalili kto bedzie Cie prowadzil? Z jakiej czesci UK jestes? U mnie bedzie to jakis specjalista i zobacze sie z nim 20.6 wiec bede cos wiecej wiedziala.
Tutaj niestety jest tzw. naturalna selekcja i tak nie walcza o ciaze jak sie cos dzieje tak jak w Polsce. Miejmy nadzieje,ze nie bedziemy mialy juz takich strachow:-)

Dziewczyny ja tez mialam problem z cukrem w pierwszej ciazy niestety zorietowali sie dopiero po porodzie. Tym razem kazali mi od poczadku uwazac na to co zjem itd, ale nie dali mi jeszcze szczegolowych wytycznych.
Z tego co sama wyczytalam to orientuje sie co nieco ale obawiam sie, ze jak prawie na kazdy posilek bede jadla chlebek - chocby dozwolony to znowu urosne do rozmiarow ogromniastych.

Zawsze mialam problem z utrzymaniem wagi a ostatnio po zakonczeniu Dukana to juz calkiem moj organizm oszalal po wprowadzieniu weglawodanow.
Wiec jak sie zabralam za siebie to okazalo sie, ze jestem w ciazy i coz....

Macie jakies porady jak utrzymac prawidlowa wage w ciazy bez szkody dla Maluchow, bo napewno nie bede nic robic co mogloby im zaszkodzic?

Ostatnia edycja:
Magdzioha- ja jestem ze Szkocji. Nie wiem dokladnie kto mnie bedzie prowadzil. Wiem tylko ze ciaze prowadzi szpital w Perth a rodzic bede w Dundee bo w Perth nie przyjmują bliźniaków. Z tego sie akurat ciesze bo nwet z jednym dzieckiem jak sie cos dzieje to muszą was przenieść do Dundee a to 40 minut jest a wiadomo ze czasem każda minuta ważna. Jak miałam plamienia na początku ciąży to mi powiedziano ze do 12 tygodnia ciąży nie ratuja. No to ten etap juz za mna. Na scany jeżdżę co 4 tygodnie. Chwilowo mam teraz częściej ale dlatego ze zdecydowałam sie na scan odnośnie zespołu Downa. Teraz jadę 22 czerwca. Tez będzie to spotkanie z jakimś specjalista ale nie wiem od czego on to. Mam nadzieje ze powie mi coś więcej o tych plamieniach.
Czy jak miałaś plamienia i pojechałaś do szpitala to badali cie ginekologicznie???

Marcikuk -Ja swojego synka rodzilam w Edinburghu:-) ... Szkocja piekne lecz deszczowe miejsce.
Co do plamien to za kazdym razem jak zglaszalam to mnie badali ginekologicznie i robili usg. Badanie nie bylo tak bardzo dokladne bo trwalo ulamki sekundy ale sprawdzali szyjke i gdzie bylo krwawienie.
Oczywiscie mowili tylko ze wszystko jest ok i nie znaja przyczyn. Zalecenia to relaks i nic po za tym...

Magdzioha ja w I i II trymestrze przybierałam na wadze po 2 kg na 4 tyg, pod koniec II skoczyła mi waga 5kg/4 tyg- ważyłam się tylko u lekarza. później jak mi odkryto cukrzycę ciążową musiałam zacząć stosować dietę i po niej zamiast przybierać na wadze (bo dzieci przecież rosną) mi waga zeszła o 0,5 kg i tak się już utrzymuje. jak dotąd od początku ciąży przybyło mi 13 kg. a przestałam jeść słodkości i podjadac co chwilę -to jest zguba wiec nie pozwalaj sobie na to mimo że to "przywilej" ciężarnych. i zrezygnuj z białego pieczywa.
a i nie pij za dużo soków takich gotowych. lepiej samemu coś zrobić. ja teraz piję tylko wodę i gorzką herbatę :-(

reklama
Ankos dzieki za porade. Soki i slodycze moga dla mnie nie istniec, a co do macznych produktow to mialam slabosc w pierwszej ciazy. Do 7 miesiaca przybieralam w normie a potem w dwa miesiace .... masakra, dodam, ze Synio urodzil sie ponad 5kg wiec mialam co nosic.

Ile kromek dziennie mozna zjesc np takiego chleba zytniego pelnoziarnistego (jak pumpernikiel) bo tylko taki bez maki pszennej mam tu dostepny?
Jeszcze jedno pytanko bo sprzeczne opinie wyczytalam: ziemniaki, buraki i marchew - dozwolone czy nie?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry