reklama

Ciąża bliźniacza

Kretowinka - może wcześniej pisałaś, a ja gdzieś przeoczyłam, ale czy objawy to samo swędzenie? Absolutnie nie chcę siać paniki bo nie znam się na tym, ale czytałam, ze w II połowie ciąży swędzenie bywa objawem cholestazy ciążowej, a z drugiej strony może też wystąpić po prostu w wyniku wzrostu poziomu hormonów (chyba estrogenu). A co na to twój gin?

reklama
Asiek - choleostaza jest wtedy, kiedy swędzą stopy i dłonie.
Marcysiowa - sytuacja świąteczna faktycznie kiepska...ale, kochana, jakoś to będzie. Najwazniejsze, że dzieciaki są zdrowe i mają się dobrze!
Elala - nie zazdroszczę remontu...ja jestem własnie w trakcie i cholery można dostać. Ja już niewiele mogę, więc nawet ukladanie rzeczy muszę dzielić na raty. Za malowanie pokoju też się nie mogę zabierać...ale zamowiłam już naklejki na ścianę, w których się zakochałam!

Dzisiaj z emkiem spędzilismy pierwszą noc w nowej sypialni, czyli mniejszym pokoju...mimo, że to przecież ciągle to samo mieszkanie czulismy się dość dziwnie...jak to skiwtował mój emek :"Tyle teraz roboty, a tak fajnie się te dzieci robiło...":-D
Do tego brzuch mi dzisiaj przemieszcza się na każdą stronę świata. Wyglądam jak z filmu "Obcy V"...

Marcysiowa, to bardzo niefortunny zbieg okiliczności z tymi świętami i świnką. Ty jednak musisz unikać wszystkich tego typu choróbsk, więc dla dobra maluchów trzeba będzie się poświęcić. A może masz jeszcze inną rodzine lub przyjaciół z którymi będziesz mogła spędzić czas w świeta? W gruncie rzeczy święta we dwoje też można sobie miło zorganizować - nie muszisz sprzatać, przygotowywać wszystkich potraw. Nie musisz nawet z emkiem wychodzić z łóżka. MOżecie równie dobrze też wyjechać gdzieś we dwójkę i spędzić miło czas - później może to byc trudne :-) A wiesz, ja też mam 16 stycznia wizytę - II badanie prenatalne z badaniem echa serca maluszków. Stresuję się tej wizyty, ale narazie staram się o tym nie myśleć. To dopiero w przyszłym roku!

Marcysiowa - kurczę strasznie mi przykro, ale teraz najważniejsze są maluszki. A świnka może być groźna, więc lepiej jedne święta odżałować. A może z mężusiem zrobicie sobie jakiś świąteczny romantyczny wyjazd we dwoje (w czworo :-))??

Ja chodzę do gina co 4 tygodnie - teraz mam następną wizytę 7 stycznia i każe mu zmierzyć moją szyneczkę :-) oprócz tego chodzę jeszcze na nfz - tu też co 4 tygodnie (z tygodniem różnicy) - czyli wychodzi wizyta tydzień po tygodniu, a potem 3 przerwy. Ale na nfz nie bardzo chcą robić usg ;-)
Kretowinko - mam nadzieję, że gin coś poradzi na uczulenie. Do czwartku dasz radę;-)
Elala - 14 tydzień i się nie domyślili :szok: u mnie w 10 szef stwierdził, że coś przytyłam ;-) a w 14 to już brzuszek ładnie się zaookrąglił

Az tą cholestazą to jest tak, że jest to bardzo silne swędzenie, dające się we znaki najbardziej w nocy bo nie da się spać. Swędzą głównie dłonie i stopy, nie ma żadnych wyprysków, ale swędzenie jest silne i cieżko je czymkolwiek złaodzić. Pojawia się zazwyczaj w III trymestrze ciazy. Czytałam jednak, że swędzenie nie związane z cholestazą tez jest częste. Może wynikać z uczulenia na jedzenie, kosmetyki czy rozciągającą sie skórę jeśli występuje na brzuchu. No i wpływ na to mają chormony. Myslę, że lekarz podejrzewający cholestazę od razu zleca niezbędne badania. W innym wypadku proponuje maści lub wysyła do dermatologa.

Marcysiowa - przykro mi, że tak na święta akurat się zbiegło z epidemią świnki.:-( Dobrze, że chociaż teściów masz ok, bo jednak fajnie święta spędzić w dobrej atmosferze, chociaż tak jak dziewczyny piszą - to dobre usprawiedliwienie (może jedyny raz w życiu) żeby wyjechać we dwójkę w tym czasie :-)
W każdym razie zdrowie dzieciaczków najważniejsze :)

Ja mam wizytę 4 stycznia - u mnie robi usg na każdej wizycie, ale chodzę do prywatnej przychodni (mam prywatne ubezpieczenie medyczne, więc nie podnosi mi to kosztów).

Agus a mogłabyś dać namiary na tą miejscowość? Też jestem zainteresowana tym wózeczkiem. Będę wdzięczna!

To jest wioska niedaleko Częstochowy, wieś Biała koło Kamyka i Libidzy. Ja mam tam rodzinkę więc dobrze się złożyło :) tam jest chyba jakieś zaglębie wózkowe hehe, bo na kilku domach była reklama, i wózki i części do wózków, materace, łóżeczka..
Kretowinka, warto odwiedzic jak masz blisko, babka jeszcze dała mi próbki materiałow do wyboru i podała stronę producenta u którego się zaopatruje, tu można podglądnąc :) Hurtownia tkanin, tkaniny wózkowe Częstochowa i tkaniny na wózki dziecięce i na artykuły i jeszzcze mi się przypomniało, w razie jak by jakaś część się zepsuła (bo elementy są plastykowe), to nie ma problemu i ona odsyła co trzeba bądź można dostarczyć jej wózek do naprawy. głównie chodzi o jakieś dinksy przy przypinaniu budek.

reklama
Miss Na remont czekam z niecierpliwoscia po dopoki brzuszek taki jeszcze niewielki to moze jakos latwiej bedzie. Ale masz racje wiem ze nie bedzie latwo tym bardziej ze to dopiero poczatek bo druga czesc remontu bedzie w marcu.

lilonka Tez nie moglam uwierzycz ze u mnie w pracy nie domyslili sie:szok: ale tacy juz sa najdalejto czubek lwanego nosa widza takze nawet nie staralam sie za bardzo ukrywac;-) ale przyznam ze milo bylo gdy tak sympatycznie zaregowali, i ciesze sie bardzo ze nie bedzie mnie przez jakis czas w pracy bo nie lubie zamieszania w okol siebie, a w styczniu to juz wszyscy zapomna i bedzie latwiej.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry