reklama

Ciąża bliźniacza

Maggi - u mnie jest tak, że zajęcia teoretyczne są co tydzień przez 5 tygodni, a ćwiczenia dwa razy w tygodniu dodatkowo (można na nie chodzić w ramach szkoły rodzenia, ale są trochę jakby oddzielnym trybem). W zasadzie nie wiem czy mam zakaz - w piątek będę na wizycie u gina to go zagadnę. Ale sama widzę, że za bardzo to się nie naćwiczę, bo ledwo się ruszam przez te bóle miednicy i pachwin. Ale może zawsze ruszę się cokolwiek jak gin mi pozwoli.

Tigla - to dziwne, że dopiero od 30 tc zalecają szkołę rodzenia :confused: Wydaje mi się, że w przypadku bliźniaków to trochę za późno, bo na końcówce to nigdy nie wiadomo co się może zdarzyć - szpital, leżenie i ogólnie mało wysiłkowy tryb życia.

Mój ABC Design jest w kolorze czarnym (albo głęboko czekoladowym - w zależności od tego jak światło pada tak wygląda) z pomarańczowymi wstawkami. W sumie jak już go kupiłam to się zaczęłam zastanawiać, że mogą się gondolki nagrzewać..

reklama
Różyczko- ja zaczynam dopiero od 18 marca szkołę:)ale mam niestety zakaz ćwiczeń i ostatnio również zakaz podnoszenia "cięższych" rzeczy bo na badaniach połówkowych wyszło że jedno łożysko jest bardzo nisko położone:( więc troszkę się o to martwię;/. A nasze dzieciaczki idą wagowo bardzo podobnie mój jeden ma 350g a drugi 410g:) trochę też mnie zastanawia ta różnica w wadze między jednym a drugim ale na razie staram się o tym nie myśleć:-)

Tigla ale tam jest nr telefonu - może aukcja się skończyła, ale wózka nie sprzedali. Możesz spróbować zadzwonić:-)
My nasz też znaleźliśmy na allegro, ale pojechaliśmy osobiście i utargowaliśmy (tzn emek) jeszcze 200 zł

Wróciłam właśnie ze szkoły rodzenia i powiem Wam, że niby się czasy zmieniają, ale nadal panuje reżim sn i karmienia piersią. Temat cc był omówiony po macoszemu. W sumie nic nowego się nie dowiedziałam.

Miss
podkradłam Twoją listę szpitalną. Dzięki :-). I podobnie jak Sade uważam, że spodenki są zbędne.

Maggi też miałam podobną (chyba troszkę większą różnicę przy tych wagach). Jedna gwiazda przekroczyła pół kg, a druga ok 400 gr. A jakaś różnica jest zawsze.

Pachnąca tak naprawdę w bliźniaczej ciąży to szkoła rodzenia nie na dużo sie przyda. Zresztą ja to traktuję bardziej rozrywkowo, a prawdziwych porad i wskazówek to szukam tu na forum :-D

Lilonka jak Maggi podesłała linka to wyśledziłam, że to ogłoszenie też jest na tablicy i stamtąd też zostało zdjęte.

Tigla - szkoda, że na tej szkole rodzenia tak słabo traktują matki bliźniaków.. Ja w zasadzie idę tam raczej z chęci otrzymania jakichś informacji może bardziej na temat pielęgnacji noworodków i karmienia (w jakich odstępach, ile powinny jeść, czy budzić itp.) a nie w temacie samego porodu. Chociaż moja dobra koleżanka twierdzi, że i tak wszystko położne mówią po porodzie i ona nie była w szkole rodzenia i nie uważa, żeby coś straciła :) Taki trend się trochę zrobił :)Przynajmniej nie żałuję, że zapłaciłam, bo zapisałam się do bezpłatnej.

Tigla, my kupiliśmy takie: Butelka szklana 240 ml Dr Browns Brown's (2981788654) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
jakoś wolę szklane, na razie mamy tylko dwie, bo Dawid nie ma takich problemów ale i tak już planujemy dokupić. Jak mogę coś doradzić, kup większe, te 240 ml i tak mają smoczek z poziomu 1... 120 ml w przypadku Piotrusia to już są niewystarczające a Dawid też wypija już w okolicach 100 ml na karmienie, więc niebawem też mu przestanie starczać a mają dopiero nieco ponad 3 tyg. Faktem jest, że na początku pili mało bo od 30/40 ml... ale te małe butelki szybko wyjdą z obiegu. Karmię ich jakieś 7/8 razy na dobę i doszłam do wniosku, że wygodnie jest mieć z 8 butelek, czyli na połowę karmień, żeby nie wyparzać co chwila a raz dziennie. No i ja karmię w sposób mieszany - ile uda mi się odciągnąć tyle dostają mojego, reszta mm.

Pachnąca powiem Ci, że ja z identycznego założenia wychodziłam. Interesowała mnie kwestia karmienia i pielegnacji. Szału moja szkoła rodzenia nie zrobi. Więcej dowiem się tu-daleko nie trzeba szukać np kwestia butelek od Hakimy :-).

Hakima dzięki, czyli małych nie kupować. Dlaczego wolisz szklane ? a co sądzisz o tych-wychodzi troche taniej
Dr Brown's Podwójna Butelka Antykolkowa szer 240ml (3026762989) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
A w kwestii karmienia to wogóle nie przystawiasz dzieciaków do piersi ? Jakiego laktatora używasz ?

reklama
Kretowinka Hakima pisała, że nie opłaca się kupować małych butelek, bo za szybko wypadają z obiegu. Ja też wcześniej patrzyłam na ten zestaw co Ty podesłałaś :-).

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry