reklama

Ciąża bliźniacza

Kretowinka - porozmawiaj o tym z nimi. Mnie do piersi pierwszy raz dali po 2h, na sali pooperacyjnej, wcześniej, jak ich wyjęli położyli mi ich tylko na piersi. Najważniejsze, żebyś powiedziała, że chcesz próbować. Jest coś takiego jak plan porodu i zasadniczo nie mają Ci prawa odmówić. Chyba że coś jest nie tak, ale Was to na pewno nie będzie dotyczyć!!!!!!!!

Lilonka
- spokojnie!!!!! Maszyny to zawodne urządzenia, a skoro już tyle wytrzymałaś to teraz tylko zagryź zęby. Ordynatorka na pewni Cię uspokoi! W szpitalach tak już mają, że najpierw straszą, a potem okazuje się, że nic... trzymam mocno kciuki!!!!!!!!

reklama
Miss - super że już w domku jesteście :) GRATULUJĘ jeszcze raz. Bardzo zazdroszczę ze opanowałaś sztukę karmienia piersią dwójki na raz :biggrin2: Ja już doczekać się nie mogę naszych chłopaków - no ale ja mam zamiar przynajmniej do połowy czerwca dotrwać w trójpaku :) Myślę o tej poduszce co pisałaś....zdecydować się nie mogę. Tak myślę czy będę miała mleko...
Margaret - GRATULACJE!!! Doczekałaś się - ja JAKA WAGA!!! Jak Ty to zrobiłaś???????? I to jeszcze poród sn - WOW :szok: - dzielna mamusia z Ciebie, wracaj do formy szybko, pozdrawiam i na zdjęcia czekamy :biggrin2:
Lilionka - trzymam za Was kciuki, każdy dzień ważny - choć suwaczek jest już imponujący :-) Daj znać po wizycie ordynatora. Pozdrawiam Was ciepło :)

Mam pytanie odnośnie pokarmu - kiedy pojawiła się u Was siara przed porodem?

Na razie maluchy siedzą u mamy w brzuchu. W środę albo czwartek zrobią mi super dokładne usg. Mam się nie martwić i trzymać maluchy jeszcze ze dwa tygodnie w brzuchu, żeby wg szpitalnych wyliczeń był skończony 37 tc - czyli po 6 kwietnia :-)

miss- dzieki za podpowiedz, zapytam sie o ten plan porodu. myslalam ze to tylko w stanach tak maja :-)

lilonka- to super wiesci! no i porzadek wrocil, bardzo sie ciesze, czuje sie bezpieczniej :-)

rozyczko- ja mam malutkie kropelki siary od 26tyg. raz sa, raz ich nie ma, ale to naprawde tylko takie malenstwa, tak ze wkladek nie potrzebuje. zastanawiam sie czy to znaczy ze bede miala pokarm? oby tak...

Hej.
O pieluchach sie nie wypowiadam bo nie mam pojecia. Chociaz wydaje mi sie ze to naprawde musi byc duzo roboty z takimi pieluchami wielokrotnego uzytku przy blizniakach (pranie prasowanie).
Lilonka no to oby fo 6 Kwietnia:-) zaciskamy kciuli - obys krolowala na I miescu przez te 12 dni. I nie pozwol nikomu sie wcisnac.
Hej Polka Jezeli chodzi o wozki mieszczace sie w drzwi 80ch to Bugaboo Donkey ma 78cm czyli wejdzie ale tylko na styk.
Ja siary nie mam i nie wiem czy to bedzie milako jakis wplyw na pokarm (mam nadzieje ze nie bo naprawde bardzo mocno mocno chcilabym moc karmic piersia).
Jezeli chodzi o plan porodu to tu w UK typowe. Oczekuje ze bedziesz miala i ze jasno wyrazisz w nim swoje zyczenia odnosnie porodu a oni w miare mozliwosci sie od niego dostosuja. Moj bedzie prosty najpierw cesarka z mezem u boku a potem dzieci jak najszybciej do mamusi.:-)
W srode mam usg maluszkow i juz nie moge sie doczekac. Hmmmm.... do tej pory nie mialam robionego testu obciazenia glukoaza. Myslicie ze powinnam sie tym martwic nawet kiedy mi za bardzo nic nie dolega a i wyniki krwi i moczu mam calkiem dobre? Slyszalam ze taka cukrzyca ciazowa moze miec forme utajona ale nie wiem czy sie dopytywac czy zostawic tak jak jest.

Cześć dziewuszki:)
Nie miałam czasu wcześniej napisać, jakaś taka byłam zabiegana ;-)
Po piątkowej wizycie wszystko wygląda na to, że jest ok. Dzieci urosły.. Patryś 707g, Filipcio gigant 870g. Na szczęście to ciąża dwuowodniowa i dwukosmówkowa więc to nie TTTS :happy2: Jedyne co jest takie dziwne to to, że moja szyjka ma 3cm, ale jest wysoko, jest twarda i zamknięta więc chyba nie ma się czym przejmować. Kolejna wizyta za 3 tygodnie dopiero..
Pytałam o te bóle stawów w palcach u rąk po nocy i tak jak wcześniej pisałam to obrzęk nadgarstków i ucisk nerwów. 3x dziennie magne - b6, a że biorę cały czas to kupiłam magne-b6 max z większą dawką ;-) Mój lekarz powiedział, że w pojedyńczej ciąży pojawiają się te obrzęki po 30tc natomiast w bliźniaczej wszystkiego można się spodziewać wcześniej..
To tak po krótce :happy2:

Margaret GRATULACJEEE!!!!! Super waga!! Super, że sn :-) Buziaki dla Ciebie i dziewczynek :happy2:

Po usg wszystko ok. ufff :biggrin2:Mała przybrała 190, a duża 250. Serduszka pracowały prawidłowo, czyli jeszcze dzisiejszą noc spędzę w domu. Jutro o 11:00 ktg.

Miss dziękuję za miłe słowa. tez staram sie ponad miarę podchodzić do wszystkiego pozytywnie. Zrobię wszystko co w mojej mocy, aby karmić dziewczynki piersią. Mam szczęście, bo w "moim" szpitalu jest diabetyk, neonatologia i poradnia laktacyjna, czyli praktycznie wszystko co potrzebuje rodząca.

Lilonka trzymam kciuki, będzie dobrze. Dziś kolejny dzień do przodu.

Eevlee mnie tez dopadła zgaga, podpowiedz jaki metody stosowałaś ? Ja nie mogę za bardzo nabiału.

Anika nie ma możliwości aby w ciąży dwujajowej było jedno łożysko, bo to dwie osobne, niezależne ciąże. A podkradanie dotyczy tylko i wyłącznie jednojajowych.

Dytko wózek fajny-początkowo też celowałam w brąz z beżem. Ile Was kosztował i kiedy kupiony w sklepie ?. Dzięki za numer do Pana Krzysia:-). A co do pieluch wielorazowych to mam bardzo mieszane uczucia. Może na dłuższą metę to wychodzi odrobinę taniej, ale trzeba doliczyć : proszek, wodę, prąd i ogrom naszej pracy (trzeba powieść, zdjąć, poprasować..). A ja się cenię :-D. Wolę ten czas poświęcić dzieciom. Ale jak się z Gotadorą zdecydujecie to czapki z głów. U mnie nie ma mowy.
A o ekologii mi nie wspominajcie, bo tegoroczne zmiany dot. segregacji śmieci wystarczająco podniosły mi ciśnienie.

Kretowinka
też jestem przerażona tą szybko posuwającą się kolejką.

reklama
Co do pieluch to ja raczej tych wielorazówek uzywać nie będę....zbyt wygodna jestem i nie chciałoby mi się prać itp.

Palam no to duże chłopaki :tak:
A szyjka niech se jaj nie robi i niech się nie skraca....co ona se nie mysli...

Lilonka i co z tą wagą Zuzi? robili jeszcze raz usg?

A dziś Marcelinka mnie kopneła tak wyczuwalnie....aż się popłakałam...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry