reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Kretowinka też robiłam odczyn coombsa, mimo, że z mężem mamy oboje +. Wynik mam prawidłowy, czyli przeciwciał brak. A nie dopytywałam po co to robię, bo juz za dużo mam zmartwień.

Różyczka, a to mniej ruchliwe dzieciątko nie leży między łożyskami??

Netka - oba łożyska mam z przodu - ale ten mniej ruchliwy Synek jest ciut głębiej - ale różnica jeśli chodzi o odczuwanie ruchów jest kolosalna...
Margaret - wspaniałe dziewczynki - jakie mają buziaczki pulchniutkie - sama słodycz :-)

Mam problem - może mi coś poradzicie - hemoroidy mi się zrobiły :baffled: Nigdy nie miałam problemu w tym obszarze i nie wiem co robić. Przepatrzyłam internet - wnioskuję że to przez rozrastającą się macicę która uciska na naczynia krwionośne - bo jeśli o dietę chodzi nie mam sobie nic do zarzucenia - spożywam dużo błonnika, plus dużo wody piję...
Ale co tu teraz robić - nie czuję się z tym komfortowo :/ Wyczytałam że po porodzie same powinny zniknąć w ciągu paru tygodni... A co na teraz???????

dzieki tigla, myslalam ze to badanie- odczyn coombsa- robi sie tylko raz, bo co sie moze zmienic? nie pozwol nfz-towi wyprowadzic cie z rownowagi, i tak masz duzo obciazen.

rozyczka- tez mam hemoroidy i tez nie mialam ich nigdy wczesniej. ginka mowi ze to sa wysilkowe od napierajacej macicy i tylko moge je sobie smarowac (ja akurat stosuje posterisan) ale nje ma szansy na to zeby w trakcie ciazy, jak juz wyskoczyly, je zniwelowac. maja przejsc po porodzie. ufff, bardzo to krepujace...

Hej, ja tak na szybciutko, bo do przedszkola muszę gnać:
margaret,jeszcze raz gratulacje!! Karmieniem się nie martw, mleko jest produkowane na bieżąco, w 3-4 dobie pojawia się nawał(przygotuj sobie w lodówce białą kapustę na okłady). Przystawiaj dziewczyny regularnie co 2-3 godz, a w nocy co 3-4 (jeśli dasz radę) Spróbuj unikać butli na początku (ew. Medela Calma), można karmić przez spec.sondę lub strzykawą po palcu - potem może być kłopot z ssaniem u dziewczynek, bo z butli łatwiej leci... I nie stresuj się:tak: Ważne też, żeby w buzi dziecka była cały sutek wraz z 3/4 otoczki.
lilonka, a sprzęt to mają dobry na tym usg? Ważne też, jak lekarz mierzy - np.brzuszek czy po zewn, czy po wewn. U mnie tak kiepsko pomierzył raz, że wyszło 250g różnicy na dzieciach w ciągu 2 dni. Do tego się namądrzył, że będę miała cc, bo jeden ma głowę w górze i niemożliwe, żeby się obrócił, a młody fiknął góra-dół już 4 razy... Nie martw się, będzie dobrze :-D

Na zgagę dobry jest malox mleczko, ale niektórzy mają na niego reakcję wymiotną (np.ja), ale jest skuteczny i można w ciąży stosować:
MAALOX zawiesina 250ml - Apteka internetowa i-Apteka.pl

...a, i jeszcze coś - nie wiem jak w waszych miastach, ale w Wawie w carrefour jest promocja na niektóre pampersy, te Premium Care Newborn 78 szt.są teraz po 37,79 zamiast 56 pln, może będziecie mogły skorzystać.

Lecę... Później jeszcze napiszę o biustonoszu i koszulach nocnych :)

Dzień dobry :-)
Margaret
piękne córeczki :tak: a mleko jeszcze poleci mocniej na pewno!
Kretowinka odczyn coombsa ja już miałam 2 razy będę miała jeszcze trzeci bo mam grupe krwi Rh-, jeśli istnieje ryzyko konfliktu serologicznego to robią 3x w czasie ciąży

a ja dzisiaj byłam na usg państwowym i normalnie szokkk mam nadzieję, że lekarka chociaż w jednym miała rację :sorry2: Nie wspomniałam jej nic, że byłam sobie na połówkowym prywatnie :sorry2:
I tak dzieci rozmiarowo wg usg z 18.03 511g i drugie 436g a dzisiaj 450g i 400g
Wg tamtego lekarza dwóch chłopów... wg tej lekarki dwie dziołchy ale ręki sobie nie da uciąć :-D i bądź tu mądry i pisz wiersze :confused2::unsure::huh::laugh2: także usg drugiemu usg nie równe, nie napalam się na dziołchę (choć po cichu marzę sobie).... teraz czekam na usg 4D na którym będę się domagać dokładnego pokazania mi krocza :-D bo ciuszków już w brud nakupowałam dla chłopców

Eevlee to wspólczucia...ehhh zgaga może wykończyć psychicznie :sorry:

Nova Mama widzę, że Ty ekspert we wszystkim :)

Zenia, a moze masz czworaczki? jeden lekarz bada chłopców drugi dziewczynki :-D mam nadzieję, ze u mnie lekarz się nie pomylił...chociaż już w 12tc inna lekarka stwierdziła, że to parka...nic zobaczymy jak się urodzą, no chyba że dostanę zdjęcia krocza...od Filipka mam takowe i widać było jajuszka i siusiaka :-D

reklama
Zenia długo tak się nie śmiałam :-D. U mnie jak lekarz nie był pewien to nic nie mówił, ale u Ciebie to szok. Ja po takich dwóch sprzecznych diagnozach nikomu bym nie wierzyła :tak:. Po prostu w trakcie porodu będziesz miała niespodziankę :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry